Reménykedik az utazási szakma

Deák Imre a Danubius Hotels Nyrt. vezérigazgatója szerint az őszi szünet vonzerejét csökkenti, hogy annak első napja egybeesik a családok számára rendkívül fontos ünnepnek számító, temető és rokonlátogatással egybekötött Mindenszentek Napjával. Így ez a hosszú hétvége nem számít olyan pihenőidőszaknak, amikor általában megtelnek a szállodák: sokan csak keddtől kezdik élvezni az iskolai szünetet. Ez érződik a szállodák foglaltságán is, ami messze jobb, mint az átlagos hétvégeken, de valamivel elmarad a korábbi iskolaszünetekben megszokottól. Szavai szerint, az év hátralévő időszakát nehéz előre látni: az mindenesetre pozitívum, hogy budapesti házaik nagyon jó szeptembert és október elejét zártak, a vidéki szállodáknak pedig az is használt, hogy több környező országban ezen a héten tartják az iskolai szünetet.
A négycsillagos tarcali Andrássy Kúria Hotelben az őszi szünet időszaka a nyitás óta minden évben teltházas – igaz, ebben az időszakban csoportok is érkeznek a házba. Hamar Krisztina igazgató szerint a megfelelő ár-érték arány mellett ebben annak is szerepe van, hogy az ősz, főszezonnak számít Tokaj-hegyalján. Főként a november 7.-i hosszú hétvége számít majdnem teltháznak a hévizi ötcsillagos Lotustherme szállodában. Pusztai Erzsébet igazgató elmondta: a jó kihasználtsághoz nagyban hozzájárul az őszi, gálavacsorát, wellness kezelést is magában foglaló csomagajánlatuk és az, hogy az új honlapjuk iránt (www.lotusthermehotel.hu) is megnőtt az érdeklődést. Az első hazai családbarát szállodában az alsópáhoki Kolping Hotelben is teltházról számoltak be. Baldauf Csaba igazgató elmondta: a piaci változásokat jelzi, hogy amíg korábban már hónapokkal előre elkeltek a szobák, idén csak két hete tehették ki a telt ház táblát. Majdnem teltházról beszélhetünk a Ramada Resort Aquaworld Budapestben is, ahol Pfandler Katalin igazgató szerint ezen a héten – az ottani ünnepek miatt – a környező országokból, a jövő héten pedig főként Magyarországról érkeznek a házba a vendégek. A szálloda a családbarát arculatot erősítve nyitott a közelmúltban egy 200 négyzetméteres gyermekjátszót, de a legfőbb attrakciót továbbra is a házzal egybeépült Aquaworld vízi birodalom jelenti.
Az őszi szünet az utazási irodák egy részénél is teltházat hozott. Gyerő Krisztina, a TUI cégvezetője kifejtette: idén is a tavalyinak megfelelő kapacitásokat kötöttek le Törökországba és a Kanári-Szigetekre, és 2009-hez hasonlóan, minden szervezett utazásuk el is kelt. Az idei szezonra náluk a kiszámíthatatlanság volt a jellemző: amíg az összes utaslétszám némiképp csökkent, a drágább utak iránt nőtt a kereslet. Szerinte ebben szerepet játszik az, hogy a választások után megszűnt a kivárás, az emberek hosszútávra tudják, mivel számolhatnak és a kedvezőbb jövedelemadó is növelheti a keresletet.
Kurucz János, a Vista ügyvezető igazgatója szerint a repülőjegy értékesítés ugyan csak egy szegletét adja a piacnak, de az mindenképpen kedvező jel, hogy ezen a területen rendkívül pozitív jelek érzékelhetőek. Különösen az üzleti célú utazások száma növekedett – amelynek csak kis hányada jelenti a legdrágább business class és first class osztályú jegyvásárlást – és ha kisebb mértékben, de már a magáncélú utazások száma is növekszik. A cégek esetében különösen jó hír, hogy a nagy költséglefaragások után gyakran még olyan eseményeket is megszerveznek, utakat is megvesznek, amelyeket a válság időszakában lemondtak. A szakember a piaci hírek alapján úgy látja, hogy a felsőkategóriás utak növekedésében az is szerepet játszik, hogy az adóhatóság újragondolt vagyonosodási vizsgálati rendszerének köszönhetően olyanok is egyre többen vásárolnak itthon utazásokat, akik eddig külföldön fizették be a nyaralásukat. Ami idehaza növeli az irodák és ezzel közvetve, az államkassza bevételeit. Az irodánál – amely az őszi szünetben külföldre a klasszikus városnézések mellett elsősorban olyan helyekre szervez utakat, ahol némi hőmérséklet nyereség realizálható – úgy látják, hogy nagyjából a tavalyi érdeklődéssel számolhatnak.
Zám Tibor, a Best Reisen irodavezetője szerint az eddigi szezonban már érzékelhető volt, hogy a családok az utazásokhoz már minden létező tartalékot mozgósítottak, így gazdasági növekedés nélkül jövőre visszaeséssel kell számolni. Az iroda idén ugyan minden tekintetben növekedést érhet el, de mivel az inflációs áremelkedés, illetve a devizaárfolyamok (USD) kedvezőtlen alakulása ennek hasznát elviszi, az utak nyereségtartalma tovább csökkent.
Az őszi szünet ennél az irodánál is kiemelt periódusnak számít. A szakember szerint a baj csak az, hogy mivel erre az időszakra koncentrálódnak az október végi-novemberi eleji indulások és a szünet csak egy hetes, a járatok ugyan most telítettek lesznek, de az ezt megelőző és a későbbi időszakban viszont szinte senki nem akar utazni. Ez viszont, szinte többet árt, mint használ. Az őszi szünet után a novemberi és decemberi időszak ráadásul hagyományosan gyenge keresletet biztosít. Némi élénkülést a Szilveszter környéke hozhat, ami azonban kevés a jó szezonhoz. Az olcsóbb utakat vásárlók ugyanis eltűntek a piacról, az elő- és utószezon forgalma pedig igencsak gyérebb lett – ez különösen a kis irodákat sújtja.
 

Legyél az első hozzászóló "Reménykedik az utazási szakma" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*