Korpacibere és vetrece az Andrássy úton

Pácolt csirkemellfilé, sült diókéreggel, vörösboros zöldséges lencsékkel

Új étlappal várja vendégeit a székely gourmet étterem. Minden előzetes várakozást felülmúl az Andrássy út 41. alatt található, bő egy évvel ezelőtt megnyitott SZÉK forgalma, ahol a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak.

Réti Sebestyén, az étterem séfje és Varga Szidónia ügyvezető most új étlappal rukkoltak elő, a menüsor összeállításához pedig Kövi Pál, a Four Seasons hotellánc alapítójának és az erdélyi konyha nagy rajongójának receptjeiből merített ihletett.

Mi is megkóstolhattuk a burduf körözöttet, a korpacibere levest vagy gulyás vetrecét is, mivel az étterem sajtóbemutatóján november 16-án kedden az újragondolt étlap kínálatát ismerhettük meg.

Gulyás Vetrece omlós marhapofából

Varga Szidónia elmondta, hogy Székelyudvarhelyről, otthonról hozta magával a hagyományos ételek és értékek iránti tiszteletét. Egész kiskorától a konyhában sürgött-forgott nagyszülei kályhája körül, így a neveltetéssel együtt kapta a székely hagyományokat és értékeket, ami a mai napig meghatározza mindennapjait.

Megtudtuk, hogy Budapest belvárosában, a Liszt Ferenc tér szomszédságában 2020 októberében nyitotta meg kapuit Magyarország első székely gourmet étterme, amely azóta nemcsak a fővárosiak, de a külföldi turisták egyik kedvenc vendéglátóhelye is lett egyben. Be lehet ide ugrani egyaránt egy munkaebédre, vagy egy levesre, esetleg egy pohár borra.

Ezzel megvalósult a csapat nagy álma, hiszen sikerült feltenni az erdélyi konyhát a nemzetközi porondra, amire korábban még nem volt példa. A stáb emellett történelmi áttekintést is ad a külföldi vendégeknek Székelyföldről, ami az étterem hitvallását is erősíti egyben.

Burduf Körözött, puliszka lángossal

A SZÉK dolgozói megtanulták, hogyan lehet az általuk megálmodott étkeztetést nagy sebességgel, ugyanolyan minőségben végezni, így a megnövekedett forgalmat is képesek kiszolgálni a komoly szervezettségnek köszönhetően. A konyhában használt alapanyagok egy részét Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől szerzik be, és kizárólag az ősi receptek és a modern konyhatechnológia ötvözésével újragondolt, különleges magyar, erdélyi és székely gourmet fogásokat kínálnak.

Burduf körözöttől a céklás csokoládékrémig

A hiánypótló étterem séfje, Réti Sebestyén, aki korábban a Déryné Bistro, a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette, most újragondolta az étlapot, amivel hamarosan találkozhatnak is majd a vendégek.

A korábban Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön is dolgozó séf Kövi Pál egykori profi labdarúgó, a Four Seasons alapítója és nagy erdélyi konyharajongó receptjeiből ihletet merítve alkotta meg a menüsört, amely tipikusan őszi és téli ételeket soroltat fel. A menüsor tervezésében partnere volt az étterem székelyudvarhelyi származású ügyvezetője, Varga Szidónia is.

Az étlap egyik legkülönlegesebb eleme a korpacibere leves túrógaluskával, ami egy speciális, de nagyon eredeti savanyítási eljárással készül teljesen természetes úton. Az étteremben mások mellett olyan modern köntösben tálalt székely ételeket kóstolhatunk advent időszakában, mint a burduf körözött puliszka lángossal, a fehérboros töltött káposzta, a gulyás vetrece vagy a pisztrángfilé, amit tárkonyos burgonyasalátával tálalnak.

Széki káposzta főzelék, rántott laskagombával, petrezselyem morzsával

Réti Sebestyén a desszertválogatásra is gondosan ügyelt: a vendégek céklás csokoládékrémből, szilvás pitéből és tökmagfagylaltból választhatnak.

Az ételek mellett Erdély, Magyarország és a Kárpát-medence minőségi borait is megtalálhatjuk náluk, emellett különleges zöldségpárlatokkal, pálinkával, hagyományos és ízesített erdélyi sörökkel is várják a vendégeket.

Kávés csokoládéhab, céklakrémmel

A székely gourmet étteremben egyébként egy másik újdonsággal, heti séfajánlattal is készülnek a közeljövőben. Sőt, várhatóan heteken belül fűtött teraszon is helyet tudnak majd foglalni a vendégek a fényárban úszó Andrássy úton.

Szöveg: Bódi Ágnes, Kép: Urbán Györgyi