Lakóautóval rukkolt elő a Toyota

A barcelonai lakójármű-kiállításon mutatta be kempingbusz-választékát a Toyota spanyol importőre. A Proace Verso kombiból tágas és sokoldalú mobil otthont faragtak, de a kisebb Proace City is megállja a helyét mint komfortos alaptábor.

A lakóautó-gyártók – köztük a német Hymer-csoport – már bemutatásakor felfedezték maguknak a Toyota Proace furgont, illetve annak személyszállító változatát, a Toyota Proace Versót. Eközben azonban a Toyota maga sem ült babérjain: az autógyártó spanyol képviselete a szintén spanyol Tinkervan specialistával közösen megtervezte és elkészítette a Toyota Proace Verso Camper kempingbuszt. Ebben felemelhető tető gondoskodik a kellő belmagasságról, a szerkezetbe integrált panoráma ablaknyíláson keresztül pedig fényt és friss levegőt engedhetünk be a lakótérbe. A gázrugókkal mozgatott tető alatt az utastér sem maradt változatlan.

A hátsó ülések elé asztalkát illeszthetünk be, a csomagtartóban kézi zuhany és sínen kihúzható hűtőszekrény kapott helyet, fekhelyként pedig egy 130×200 centiméteres matrac szolgál.

 

A kétféle karosszériahosszban, 120 és 150 lóerős dízelmotorral rendelhető kempingbusz négy felszereltségi szinten elérhető. A leggazdagabb kivitel, a Toyota Proace Verso Camper Nomad Plus Home olyan sokoldalú, mint amilyen hosszú és bonyolult a neve: az első két ülés hátra forgatható, a beltér jobb oldalán beépített szekrényt találunk, integrált hűtőszekrénnyel, illetve kiszerelhető konyhamodullal, amely az autón kívül is használható. A Nomad Plus Home gázolajjal működő kiegészítő fűtést, kerékpárszállítót, 220 voltos intervert (külső és belső csatlakozókkal), valamint árnyékoló elősátrat is kínál.

Az extra elektromos igényeket egy 100 amperórás kiegészítő akkumulátor, 12V-os és USB csatlakozók elégítik ki, a kényelemről szabályozható fényerejű LED-es belső világítás, szellőzőállásba tolható hátsó ablak, továbbá elektromos szivattyúval működő, nagyobb vízkapacitású zuhany gondoskodik.

A Toyota Proace Verso Camper alapverziója hajszállal 40 ezer euró alatt indul, a Nomad Plus Home kivitelért mintegy 15 százalékkal többet kell fizetni. Akkor sem kell azonban lemondani a Toyota alapú kempingbuszról, ha ez meghaladja anyagi lehetőségeinket: már 27 500 eurótól elérhető ugyanis a Toyota Proace City Mini Camper, amely eggyel kisebb kategóriában valósítja meg a Proace Verso Camper funkcionalitását.

Akompakt furgonból épített lakóbusz kétféle karosszériahosszal, és egyetlen, igen gazdag felszereltségi szinten érhető el. Az utastér megőrzi öt teljes értékű ülését, az első utasülést azonban speciális kivitelűre cserélték: az egész előre billenthető, és így hátrafelé forduló, párnázott ülőkét kapunk. Így már négyen reggelizhetnek vagy társasjátékozhatnak a hátsó ülések elé beszerelhető asztalkán, amely egyébként a középső ülés helyére is beszerelhető, vagy akár az autón kívül is felállítható.

A csomagtartóban egy moduláris tároló- és rögzítőrendszert építettek ki, amely a hátsó ülések fölé kihajtható kétszemélyes ágyat, a 10 literes zuhanyt és a hűtőszekrényt is magában foglalja. A rendszer ötletes kialakításának köszönhetően a hűtőszekrényhez az utastérből is hozzáférhetünk. Az ügyfelek tetőre szerelhető sátrat is rendelhetnek a Proace City Camperhez, ezzel megduplázva a férőhelyek számát.