Elektromos lakóautót építettek Hollandiában

Az eindhoveni műszaki egyetem diákjai építettek egy „teljesen önellátó”, napenergiával működő elektromos lakóautót, és le is tesztelik egy nagyjából egy hónapos, 3000 kilométeres úton – írja a Sky News nyomán a Telex.

A cikk szerint a csapat Eindhovenből indul, és a spanyolországi Tarifa tengerparti üdülőjéig meg sem áll, ugyanis a futurisztikus járgányt még csak azért sem kell megállítani, hogy elektromos töltőpontokon feltöltsék. A diákok európai körútra indulnak, érintik majd Brüsszelt, Párizst, Bordeaux-t és Madridot is a végállomás előtt.

A Stella Vita névre keresztelt járművet a tetején lévő napelemek táplálják, és képes annyi energiát nyerni a napból, hogy egy napsütötte napon akár 730 km-t is megtehet, miközben a diákok zuhanyozhatnak, tévézhetnek, tölthetik a laptopjaikat, és kávét is főzhetnek maguknak. Amikor a jármű leparkol, a teteje felcsúszik, és további napelemeket lehet rajta kihajtani az energiagyűjtéshez. Ekkor a napelemes felület 17,5 négyzetméterre nő meg. A végsebessége 120 km/óra.