Lámpastílusok az otthonunkban

Ahogy nem létezik két egyforma ember, úgy nem létezik két egyforma otthon sem. Egyben azonban biztosak lehetünk, bármilyen stílusú is lakásunk, az optimális összhatás érdekében nem szabad figyelmen kívül hagynunk a beltéri világítás megtervezését. Egy jól kiválasztott lámpa méltó kiegészítője lehet akármelyik szobának, legyen az dizájnban teljesen illeszkedő, modern vagy inkább eklektikust hatást keltő. De ne feledkezzünk meg az alkalmazott fényforrások színhőmérsékletéről, fényerejéről és gazdaságosságáról sem! A LED-technológia alkalmazása lehetőség jelent az energiatakarékos világítástechnika megteremtésére.

Az indusztriális

Az elmúlt években kezdte meg térhódítását a lakberendezésben az Amerikából induló ipari megjelenés. Főleg a gyárépületekből, raktárakból átalakított loftlakásokban köszön vissza ez az irányzat, amelyek nagy tereikkel és akár, egész falas ablakaikkal tökéletes alapul szolgálnak ennek a trendnek. A divat stílusjegyeihez – kopottas fa, bontott tégla, betonpadló, semleges színek – tökéletesen passzolnak a nagy, monstrumszerű, többnyire fémből készült, sötét színű lámpák, amelyek képesek bevilágítani ezeket a tágas, nyitott tereket.

Az örök klasszikus

Vannak dolgok, amik sosem mennek ki a divatból, és így van ez a csillárokkal is. Szerepük, mind formájukat, mind funkcionalitásukat, mind pedig fényeiket tekintve is: domináns, hiszen monumentális tereknek kell biztosítaniuk az alapvilágítást. Egy régmúlt korok táncestjeit idéző kristálycsillár igazi megkoronázása lehet a klasszikus stílusú berendezésnek, ahol a letisztult formák és visszafogott árnyalatok uralkodnak.

A vintage

Ez a vonal a múlt hangulatát csempészi életterünkbe, és – mindamellett, hogy otthonosságot sugall – igazi kreatív szemléletet kíván meg a lakberendezésben. A modern felfogás szerint a megöregedett használati tárgyak új életre kelnek egy más szerepben, és így lesz a vízcsapból falilámpa vagy az üres borosüvegeket fellógatva csillár az étkezőnkben. Ugyanakkor a romantika elengedhetetlen része a vintázsnak, így a virágos minták, a sejtelmes fények és a természetes anyagok békebeli, nosztalgikus hangulatot árasztanak.

Az intelligens

Nem meglepő, hogy az idő múlásával és a technológia fejlődésével a világítás sem maradhatott ki a modernizációból, ami már szinte művészi magaslatokat ölt. Az okoslámpák megjelenésével a háztulajdonosok maguk szabályozhatják a fény intenzitását és színét. A letisztult, ugyanakkor formavilágát tekintve néha egyszerű, olykor pedig egészen futurisztikus „smart lighting” megoldások bármelyik otthon stílusvilágában megállják a helyüket.

A skandináv

A skandináv területekről magának utat törő formatervezés az egyszerűségben rejlő funkcionalitást, a felhasználóbarát attitűdöt és a természetességet hivatott magába foglalni. Ezen a zord északi területen, ahol a hosszan tartó fényszegénység a jellemző, a világítótestekben mégis inkább a hangulat, a tompított, lágy színek, a lekerekített formák dominálnak.