Látogatható a Rónai-malom Karcagon

Megújult a karcagi önkormányzat tulajdonában levő Rónai-malom, a felújított épületben rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat tartanak majd. A beruházásra 136 millió forint európai uniós támogatást nyert el a karcagi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.

A korszerűsítés során új, galériázott padlásteret alakítottak ki, beépítették a tetőteret és új nyílászárók, áthidalók kerültek az épületre. Az ingatlan földszintje akadálymentessé vált, új közösségi terek létesültek a földszinten és a galériatérben. Emellett új vizesblokk, tálalókonyha, előtér készült. A beruházás során épületvillamossági és gépészeti felújítás is történt, így várhatóan jelentősen csökken az épület fenntartási költsége. A felújított malomban rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat tartanak majd.

Rónai István hengermalom-tulajdonos 1902-ben építtette a malmot, amely azután 1908-ban a tűz martalékává vált. Újraépítése után a malom 1910-ben kezdte meg működését és egészen az ötvenes évekig őrölt. Bezárását követően először a polgári védelem, majd a Györffy István Nagykun Múzeum raktáraként funkcionált. Az idők során a régi molnárházakból szociális lakások lettek, a malom mellé pedig beköltözött a Volán-telep és egy autószerelő-műhely is, így méltatlanná vált a malom és környezetének helyzete. Mostantól azonban megszépülve fogadja látogatóit.