Minden korosztálynak élmény a Budakeszi Vadaspark

Fotó: Budakeszi Vadaspark

Több, mint negyvenéves a főváros környékének leglátogatottabb természetismereti bemutatóhelye, a Budakeszi Vadaspark, ami az idei esztendőre látványosan megújult. Kiemelt szerepet kapott a környezeti nevelés és oktatás, a hazai erdők élővilágának megismertetése, és rengeteg ismeretterjesztő, szórakoztató és jótékonysági program közül választhatnak a látogatók.

A Budakeszi Vadaspark utóbbi évtizedeinek legnagyobb beruházása zárult le tavaly. A Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen, a Széchenyi Terv keretein belül megvalósult fejlesztések leglátványosabb eleme a kétszáz négyzetméternyi röpde és kifutó, amelyekben új otthonra leltek az itt élő erdei madarak, és a Vadaspark kedvencei, a vadmacskák. Az ő fajmegőrzési programjuk keretében feltérképezik a Budai-hegység, a Pilis és Visegrádi-hegység veszélyeztetett vadmacska-állományát.

 

A Vadaspark bejárata mellett nagyméretű foglalkoztató tér és kétszáz méteres úthálózat épült ki, közmű- és elektromos vezetékekkel. Átadták a Méhecskés játszóteret és tanösvényt, amelyek játékos eszközökkel a beporzó rovarok fontosságára hívják fel a figyelmet. Ennek kiegészítéseként készült el a Zümmögő című tematikus foglalkoztató füzet óvodásoknak és kisiskolásoknak. A Vadaspark előtti réten megújult a táj jellegzetes eleme, a fát, falombokat formázó látványos esőbeálló is.

2022-ben elindult a Törpevasút, a kétszáz méter nyomvonalú, erdei kisvasút, amelyből jól látható a baromfiudvar lakóinak élete. A kibővült és megújult helyszíneken a Vadaspark munkatársai rendszeresen tartanak szakvezetést, a „Házhoz megy a Vadaspark” programban óvodai, iskolai bemutatót és hétvégi ismeretterjesztő rendezvényt. A magyar diákokat ingyenes kulturális programokhoz segítő Lázár Ervin Program keretében tavaly hetvenhat csoportot fogadtak természetismereti nyári táboraikban, több mint négyszáz gyermeket táboroztattak.