Lecsókirály, malomtitok, madárles – hétvégi programajánló

Fotó: knp.hu

Egymást érik majd a remek a programok a hétvégén: jó időben indulhatunk madárvonulást csodálni, izgalmas és erősen gyerekbarát lesz a Kerti Vasutak Találkozója, a szentendrei Skanzenben a malmok múltjába repítenek minket, Székesfehérvár pedig a lecsókedvelők paradicsoma lesz.

Madárvonulás a Csaj-tavon

„Ismét felpezsdül az élet a tórendszeren, vonulási időben ugyanis fontos pihenő- és táplálkozó helye vízimadarak ezreinek. Vadludak, récék, darvak százas csapatokban érkeznek a területre az ősz folyamán.” – így csinál kedvet a szombati madármegfigyeléshez a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

INFÓ Találkozó: 8:00 óra, Tömörkény, Tömörkényi halgazdaság. Információ, jelentkezés: Jelentkezni kizárólag online jegy vásárlása esetén lehet. Táv: 4 km. Időtartam: 3 óra. További információ: knp.hu

Jön a Kerti Vasutak Találkozója

Bővített programmal rendezik meg idén a Vasúttörténeti Park egyik legnépszerűbb eseményét, a Kerti Vasutak Találkozóját. Az idén 17 éves programsorozat szombaton és vasárnap várja a látogatókat a Vasúttörténeti Parkban, a nemzetközi mezőnyben pedig idén is láthatóak lesznek majd magyar, horvát, német és szlovén kerti vasutak.

Az Orient-csarnokban a látogatók vasútmodell-kiállítást és részletgazdag, akár 70 méteres terepasztalokat is láthatnak, amelyeken többek között német, osztrák, svájci és amerikai vasúti járművek modelljei futnak majd.

Fotó: Vasúttörténeti Park

Az érdeklődők mindkét napon kisvonat-szimulátorral, illetve egy kis kerti vasútpályával találkozhatnak, valamint vasúti muzeológus vezetésével nézhetik meg a Kandó-kiállítást – áll a közleményben.

Szombaton a családok a Közlekedési Múzeummal közösen szervezett, ‘Dobd fel a bringád!’ elnevezésű program keretében egyedi láthatósági matricákat, kerékpárdíszeket készíthetnek, valamint hasznos információkat kaphatnak a bicikliszerelésről.

A közleményben kiemelik, hogy a gyermekeknek izgalmas élmény lesz a Ninja versenypálya és az Óriás kalózhajó, valamint kézműves-, arcfestő- és csillámtetoválás-programokat is rendeznek. A Libavonat zenekar és az Ákom-Bákom Bábcsoport előadásaira mindkét nap várja a családokat.

Mint rámutatnak, a LokoPiknik és Kerti Vasutak Találkozója a korábbi Európai Kerti Vasutak Találkozója elnevezésű rendezvény megújult változata, amelynek fókuszába ezúttal is a kerti kisvasutak, valamint a modellvasutak kerülnek, de emellett még több interaktív és szórakoztató programmal készülnek.

További információk a Vasúttörténeti Park honlapján olvashatók.

Forogj malom, őrölj!

Fotó: Skanzen

Az őrlés magyarországi története címmel nagyszabású kiállítás nyílt a Skanzenben. A tárlat az Uradalmi Magtár 900 m²-es épületében október 31-ig tekinthető meg.

A malmokat és molnárokat középpontba állító kiállítás bemutatja a ma alternatív energiának nevezett természeti energiákkal működő őrlőszerkezeteket, a mai energiatermelő gépek korai előképeit, amelyek évszázadokon át határozták meg környezetüket, a települések látképét, az ott élők életmódját. A kiállításban alkalmazott bemutatási módszer az úgynevezett fordított időkezelés.

A földszinten a megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermelési módoktól, és a modern malomiparból kiindulva időben visszafelé haladva ismerhetjük meg azokat a hagyományos megoldásokat, amelyek biztosították a lakosság igényeinek kielégítését, a folyamatos kenyérliszt-ellátást. A kiállítás második szintjén a molnárok munkáját, a munkához szükséges eszközöket, és a molnárcéhek működését ismerhetik meg a látogatók. A harmadik szint az örökségvédelem témakörével foglalkozik négy malomkutató munkásságán keresztül.

Fehérvári Lecsófőző Vigasság

Fotó: szekesfehervar.hu

Zenés és táncos produkciók a Zichy ligetben felállított színpadon, játékok a sátrakban, utcazenészek a főzők között – idén is jó hangulatú bulinak ígérkezik a Fehérvári Lecsófőző Vigasság szeptember 23-án, szombaton. A nap végére most is kiderül majd, ki lesz 2023-ban a Lecsókirály, a hagyományoknak megfelelően új gazdára talál a Sipi Emlékkupa és díjazzák a Legdekoratívabb Főzőhelyet is.

A színpadot a szokott helyen, a Zichy ligetben találják a vendégek. Az itt felállított sátrakban sokféle játék is várja majd a közönséget. Ahogyan tavaly, úgy idén is helyet ad a rendezvény a jótékonysági süteményvásárnak.