7+1 biztonságosan látogatható látnivaló Miskolcon és környékén

Február 1-ig még biztosan tartanak a turizmust érintő korlátozó intézkedések, amelyek miatt a turisztikai attrakciók nagy része nem látogatható. A kirándulni vágyókat azonban számos lehetőség várja ebben a helyzetben is, ahol biztonságos körülmények között, a szabályokat teljes mértékig betartva mozdulhatnak ki a négy fal közül, és szerezhetnek élményeket a téli időszakban.

A koronavírus-járvány nem csak a tavalyi, hanem az idei évet is befolyásolja, ha kirándulást tervezünk. Az otthon töltött hosszú hetek után érthető, hogy sokan keresik azokat a kirándulóhelyeket, amelyek biztonságosan látogathatók ebben az időszakban is. Ezúttal 7+1 tippet adunk arra, hogy mit érdemes célba venni Miskolcon és környékén, akár már ezen a hétvégén is.

  1. A Lillafüredi erdei kisvonat téli menetrend szerint hétvégéken indul a Miskolc-Diósgyőr városrészben található Dorottya utcai végállomásról a Bükkben lévő Garadnára. Ha megéheznénk vagy egyedi gasztronómiai ajándékot szeretnénk vásárolni, akkor a Lillafüredi Pisztrángtelepen különleges füstölt pisztráng is beszerezhető. Ha már itt járunk, kár lenne kihagyni egy sétát a több mint 200 éves újmassai őskohó épületénél.
  2. Garadnáról a Bánkúti Sícentrum felé is túrázhatunk. A síközpontban kedvező időjárási körülmények esetén hét lesiklópályán, kijelölt sífutónyomvonalon és egy elkülönített szánkópályán hódolhatunk a tél örömeinek. Aki csak most ismerkedne a sporttal, annak síoktatásra is nyílik lehetősége. A sícentrum melletti 956 m magas Bálvány tetején álló Petőfi-kilátóból akár a Magas-Tátra hegyeit is megpillanthatjuk.
  3. A kevésbé sportosaknak érdemes a közeli szentléleki pálos kolostorrom környékén kirándulni. A romjaiban is fenséges látványt nyújtó gótikus vallási emlék közelében gyönyörű panoráma tárul a Lázbérci-víztározóra a Látó-kövekről.
  4. Miskolc legismertebb hegyvidéki üdülőhelyén, Lillafüreden is bőven van mit megcsodálni ebben az időszakban. A Hámori-tóban tükröződő Palotaszálló látványa megunhatatlan és a függőkertben alázuhanó Szinva-patak vízesése is minden évszakban más arcát mutatja. A közel 1 kilométer hosszan közlekedő libegővel hétvégente könnyedén feljuthatunk a Jávorhegyre, ahol az 4.3 km-es Oxigén sétaúton megismerhetjük a Bükk gazdag természeti kincseit, állat- és növényvilágát, az erdőbe rejtett Szent István-forrást és Hajnalka-forrást és a Fehérkőlápai kilátópontot.
  5. A libegő állomásától csak 2 kilométeres sétára van Bükkszentkereszt, az ország egyik legmagasabban fekvő települése. Ha igazán különleges felüdülésre vágyunk, akkor látogassunk el a falu határában található Boldogasszony-kövekhez, melyeknek gyógyító erőt tulajdonítanak.
  6. A Bükkből visszaérkezve most csak kívülről csodálhatjuk meg a négytornyos, fenséges látványt nyújtó középkori Diósgyőri várat. Viszont a vár mögött egy kis gyöngyszem rejtőzik, a Tündérkert szabadidőpark. A gondosan megtervezett kert igazi családbarát látnivaló, faragott tündérszobrokkal, a kispatakban úszó vadkacsákkal.
  7. Kacsákat és hattyúkat Miskolctapolcán is találunk. Az üdülőhely védett ősparkja szintén könnyű sétára csábít és a közepén található kis csónakázótóban az állatok látványa kicsiket és nagyokat is jobb kedvre deríti.

+ 1Miskolc belvárosa télen is megér egy kellemes sétát. Az Avasi kilátó szabadon látogatható panorámateraszáról nagyszerű kilátás nyílik a hosszan elterülő városra és a környező hegyekre. A hangulatos lépcsőkön, pincesorokon leereszkedve szétnézhetünk a város sétálóutcáján. A Szinva teraszon a Miskolci Lányok és a közelben álló Mancs mentőkutya szobránál is elidőzhetünk néhány percig és készíthetünk egy kedves emlékképet a családi fotóalbumba. (Bővebben: www.hellomiskolc.hu )

MIDMÁR Miskolc TDM