Márton napok a Tanyacsárdában

Sólet füstölt libacombbal

Idén is a Márton-napi gasztronómia kerül fókuszba a libafogásokkal az ünnephez kötődő népi hagyományokat is megelevenítő Lajosmizsei Tanyacsárdában november 5-6-án és november 11-12-13.-án.

A már ifjúkorában is nagylelkű és jóakaratú, a 300-as évek elején élt Szent Márton, a legenda szerint oly nagyon segítette az elesetteket és a szegényeket, hogy az emberek ezért hálából püspökké akarták avatni. A szerény jótevő azonban nem vágyott erre és inkább egy libaólban húzta meg magát a rivaldafény helyett. Az ötlet nem váltotta be a reményeket, mert a libák gágogtak, az emberek felfedezték a rejtekhelyet és végül püspök lett, a később szentté avatott Mártonból.

Ehhez a legendához kötődnek a Szent Márton napi ünnepségek, amelyek gyakorlati része az volt, hogy november 11.-e környékére már végleg befejeződött az aratás és a szüret, az emberek pedig megkapták a bérüket, mellé pedig egy jól meghizlalt libát is – amit a másnap kezdődő 40 napos böjt előtt ajánlatos volt feltálalni.

Idén is ezt a hagyományt idézi fel a Lajosmizsei Tanyacsárda legendás őszi kulináris élménysorozata az új borok kóstolásával és a legjobb libaételekkel, köztük a füstölt libacombbal sóletbabbal és tojással, a libapecsenyével, a  libacombbal, a libazúza-pörkölttel és a Szent Márton libatoros tállal.