Túra a berekben, felfedező út a múzeumban – hétvégi programajánló

Fotó: Természettudományi Múzeum

Ha az időjárás engedi, akkor a hétvégén darulesre indulhatunk a Kardoskúti Fehér-tóhoz, vagy túrázhatunk egyet a Nagy-berekben. Rossz időben a Természettudományi Múzeum vagy a tokaji Lepke- és ásványkiállítás lehet jó program.

Családi nap lesz vasárnap a Természettudományi Múzeumban

Családi napot rendeznek vasárnap a Természettudományi Múzeumban, ahol egyebek mellett ismeretterjesztő előadásokkal, élőállat-bemutatóval, kézműves-foglalkozásokkal és tárlatvezetéssel várják a látogatókat.

Fotó: Természettudományi Múzeum

A családi napon délelőtt gyermekkoncert, délután könyvbemutató és tárlatvezetés várja a látogatókat az UV fényen innen és túl című kiállításon. Az eseményen bemutatkoznak a múzeum gyűjteményei is, interaktív programokkal készül egyebek mellett a Növénytár, az Őslénytani és Földtani Tár, az Állattár Hal-, Kétéltű- és Hüllőgyűjteménye, az Állattár Madárgyűjteménye és az Embertani Tár.

A Magyar Rovartani Társaság élőállat bemutatót tart, a Tropicarium is külön programmal készül, kézműves foglalkozással várja a látogatókat a Magyar-Turán Alapítvány és lesz mézkóstoló is. A családi nap részletes programja a múzeum honlapján, a http://www.nhmus.hu/ oldalon olvasható.

Darules a Kardoskúti Fehér-tónál

Novemberben szombatonként lehetőség nyílik megfigyelni a naplementében a Kardoskúti Fehértóhoz behúzó darvakat, szakvezetés kíséretében – ígéri a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A szombatonként 14.30-tól 17.00-ig tartó program találkozópontja: Kardoskút, Sóstói-telep bejárójánál a Lófogó-ér melletti kilátónál. Előzetes jelentkezés szükséges.

Lepke- és ásványkiállítás Tokajban

Az ország legnagyobb lepkekiállítása található Tokajban egy magángyűjteményben. Több mint 3700 db trópusi lepke hatalmas méretét, szín- és formavilágát csodálhatják meg a látogatók. Külön termekben vannak a nappali-éjszakai lepkék, a rovarok, a bogarak, a tengeri herkentyűk és az egyéb érdekességek.

Egy másik épületbe belépve ásványkiállítás tárul a szemünk elé, ahol elsősorban a hazai ásványokkal találkozhatunk, de külföldről származó természeti kincsek is gazdagítják a látványt. Az UV aktív ásványokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők egy különleges bemutató formájában.

Túra a Nagy-berekben

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Nagybereki Fehézvíz Természetvédelmi Terület kihirdetésének 45. évfordulója alkalmából szervezett emléktúrára november 5-én (szombat) 10.00 órakor! Esőnap: november 6. (vasárnap)

Minden novemberben több százezer vadlúd érkezik Szibériából a Kárpát-medencébe. A Nagy-berek is az egyik jelentős vadlúd pihenő hely ezek között. Sok egyéb ok melletr ez is indokolta, hogy az immáron negyven éve országos jelentőségű természetvédelmi terület, a Nemzetközi Jelentőségű Vadvizek jegyzékében szerepel. A területen várhatóan nagyszámú vízimadár megfigyelésére lesz lehetőség.