Még biztonságosabb a Budapest Airport: Európa egyik legjobb reptéri tűzoltóbázisa lett a ferihegyi

Forrás: BUD.hu

Október 1-től új tevékenységgel bővült a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjének feladatköre; a Budapest Airport saját létesítményi tűzoltóságot alapított, közel száz fő, saját állományban tevékenykedő tűzoltóval és Európa egyik legjobban felszerelt repülőtéri tűzoltóbázisával. A vállalat mindössze 9 hónap alatt állította fel a speciális repülőtéri elvárásoknak is megfelelő létesítményi tűzoltóságát, versenyképes juttatási csomagot és stabil munkakörnyezetet kínálva az állományhoz csatlakozóknak.

Egyetlen légikikötő sem üzemelhet speciális tűzoltóság nélkül, amely bármikor készen áll, hogy szükség esetén a repülőtéri tűzoltási feladatokat ellássa. A repülőtéri tűzoltók elsődleges feladata repülőgép tűzoltási és életmentési feladatok ellátása, készenlét biztosítása (amely garantálja, hogy a tűzoltók a riasztástól számított 3 percen belül a repülőtér bármely pontjára kiérnek és megkezdik az oltást), valamint a légikikötőben található épületek tűzvédelmének biztosítása – munkájuk tehát elengedhetetlenül szükséges a légiforgalom fenntartásához. A légikikötőben korábban a katasztrófavédelem tűzoltói látták el ezt a feladatkört, egy tavaly december végi jogszabályváltozás miatt októbertől a Budapest Airport kötelessége a tűzoltóság állományának biztosítása. A szolgálatot ezért mostantól a katasztrófavédelem helyett a Budapest Airport állományához csatlakozó, szakképzett létesítményi tűzoltó munkatársak látják el.

A létesítményi tűzoltóságon dolgozó 95 fő számára a Budapest Airport kiemelkedő juttatási csomagot és minden szükséges képzést biztosított, a kollégák többek között speciális repülőgép-tűzoltási gyakorlaton is részt vettek, a vezető beosztású munkatársak pedig folyamatos továbbképzésre jogosultak. A Budapest Airport ezzel egy modern, jól működő szervezetet hozott létre, amely teljes egészében a vállalat támogató munkahelyi közösségének a részévé vált. A szakemberek Nagy Gábor tűzoltóparancsnok irányítása alatt dolgoznak, aki hét évig látta el a repülőtéri tűzoltóparancsnoki pozíciót, majd úgy döntött, hogy február 1-től a Budapest Airport kötelekében folytatja ezt a munkát.

Forrás: BUD.hu

A Budapest Airport a tűzoltók csatlakozása előtt is támogatta a repülőtéri tűzoltóság működését; a tűzoltóbázisok fenntartása, a legmodernebb felszerelések és járműpark (köztük a legmodernebb Panther gépkocsik) biztosítása eddig is a repülőtér-üzemeltető feladata volt. Ennek köszönhetően a Budapest Airport mostanra Európa egyik legjobban felszerelt repülőtéri tűzoltóságával rendelkezik, a tűzoltókat pedig elméleti és gyakorlati szinten, repülőgép tűzoltási és életmentési feladatok ellátására (ARFF) is kiképzik.

A Budapest Airport létesítményi tűzoltósága számokban:

  • 95 munkatárs
  • 6 Rosenbauer Panther típusú tűzoltó gépkocsi
  • Évi 60 felkészítő gyakorlat a jogszabályban előírtakon felül
  • 96000 liter oltóvíz
  • 9900 liter habképző anyag
  • 1350 kg oltópor
  • 23 456 képzéssel töltött óra
  • 782 darab orvosi alkalmassági vizsgálat