Meghalt az Alitalia, él az ITA

Egyelőre a gépeken marad a régi festés, de hamarosan jön az új design

Nem marad Olaszország „saját” légitársaság nélkül azután, hogy megszűnt az Alitalia, hiszen a helyét átveszi az új ITA Airways.

76 éve startolt az Alitalia, amely a napokban teljesítette utolsó járatát. Az utolsó járat október 14-én éjjel szállt fel Cagliariból és landolt Fiumicinóban Az Alitalia története akkor lezárult, de úgy, hogy valójában újjászületett a cég. Ugyanez gép másnap már az Italia Trasporto Aereo csoport, az ITA Airways gépeként repült tovább. Az Alitaliát 90 millió euróért vette meg a szakmai befektető.

Az ITA 44 célállomással és 59 útvonallal összesen 191 járattal indul, (ezek közül 24 belföldi és 56 nemzetközi). Jövőre már 58 célállomást és 74 útvonalat, 2025-ben pedig 74 célállomást és 89 útvonalat tervez a tulajdonos. A római Fiumicino és a milánói Linate repülőtér lesz a légitársaság központja. Ahogy az Alitalia, úgy az ITA is a Sky Team tagja lesz. Az ITA Airways 52 repülőgéppel (7 széles törzsű és 45 keskeny törzsű) indul. A flotta már 2022-ben 78 gépesre bővül. Jelenleg az ITA Airways csapata 2800 alkalmazottból áll.