Meghökkentő, de érthető: Tilalmakkal az “overtourism” ellen

Velence is küzd a túl sok turistával

Overtourism az új jelenség neve: A túl sok turista nem csak zsúfoltságot okoz, a célállomás és az ott élők létét veszélyezteti. A pandémia elmúltával nagyobb probléma, mint valaha. Barcelona, Velence, Amszterdam, Dubrovnik – a legkedveltebb európai úticélokon meghökkentő tilalmakkal állnak elő.

Megállási tilalom Portofinoban

Nem növeli Itália ázsióját a világhírű halászfalu, Portofino rendelete sem: település frekventált közterületére kiterjedő megállási tilalom a gyalogosoknak! A rendeletet áprilisban fogadták el, de nem tréfáról van szó. A helyi politikusok így reagálnak a Portofinot elárasztó turistaáradatra.

Dubrovnik, Velence, Saint-Tropez – turistaárban fulladozó kistelepülések. A Covid elmúltával ismét kénytelenek olykor kreatív, olykor szigorú eszközökkel küzdeni az “overtourism” ellen. Így a 2.000 lakosú Dubrovnikban, ahol az utolsó pandémia előtti évben 2 millióan érkeztek, az idei szezonban csak a belvárost csak a kordonok által kijelölt útvonalon szabad felfedezni. Firenzében pedig tilos a közterületen étkezni. Arra eddig azonban még sehol nem gondoltak, hogy 275 euróig terjedő bírsággal fenyegessék a település felfedezése közben állva maradó látogatókat. Barcelona azonban gyorsan reagált: a belváros több pontján tilos a megállás, igaz, csak a vezetett csoportoknak. Velence vezetésnek más eszközzel próbálkozik: januártól akárcsak egy skanzenbe, csak belépőjeggyel lehet a belvárosba lépni, amelynek ára a naptól függően 3 eurótól 10-ig terjed.

Dubrovnik turizmusát évek óta tudatosan fejlesztik

Dubrovnik turizmusát évek óta tudatosan fejlesztik

Win-win szituáció vs. overtourism

Egyrészről érthető, hogy a helyieknek sok lehet a turistákból. Élhetetlenné teszik az otthonukat: a bérlakásokból Airbnb-apartmanok, a közértekből szuvenírüzletek lesznek, az árak elszabadulnak, az utcákon lépni sem lehet. Másrészről a Covid megmutatta, hogy a turisztikai célpontok a vendégekből élnek. Barcelonában például 2021-ben 2,7 milliárd eurótól estek el a vállalkozások. Érthető, hogy a pandémia lecsendesülésével mindent megtettek, hogy visszacsábítsák a turistákat, akikből a Covid előtt és most újfent elegük van.

Az idegenforgalom win-win szektornak számít: az utazó megismeri a világot, a vendéglátó gazdaságilag profitál. Napjainkban sokan nem érzik magukat nyertesnek. Az utazónak kikapcsolódás helyett tömeg és stressz jut, a vendéglátó egyre élhetetlenebbnek érzi szűkebb hazáját.

Barcelona, Dubrovnik és Velence mindig mágnesként vonzotta a turistákat. Az új utazási szokások, mint a tengerjáró hajókon eltöltött nyaralás, vagy a privát szállásfoglalás tették elviselhetetlenné a helyiek számára az idegenforgalmat. A laksásárak és bérleti díjak az egekbe szöktek. A kereskedelem nem szolgálja ki a helyiek igényeit. Gyógyszertárak és élelmiszerüzletek helyén szuvenírshopok és éttermek nyílnak.

Ha az utcákon annyi turista hömpölyög, hogy a helyieknek gond eljutni Á-ból B-be, egyértelmű, hogy overtourismról van szó. Azonban sokszor nehéz megmondani, mikor érti el egy desztináció a befogadóképessége határát. Akkor is gond van, ha ugyan nincs elviselhetetlenül sok utazó, de mindenki az idegenforgalomból él, a gazdaság és az emberek a vendéglátás függésébe kerülnek. Ha a szolgáltatások szinte kizárólag a turisták igényeihez igazodnak, számuktól függetlenül overtourismról beszélhetünk.

Terel, szabályoz, tilt

De nem lenne jobb tilalmak helyett pozitív eszközökkel kezelni a tömegturizmust? A marketingkampányok, amelyek a fő célpontok közelében lévő látnivalókhoz próbálják átcsábítani a turistákat, a belvárosokban alternatív sétaútvonalon kalauzoló app-ek, vagy a belvárostól távolabbi parkolók közvetlen tömegközlekedési kapcsolattal jószándékú és fontos intézkedések. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy önmagukban nem elegendők. Érthető, hogy aki először van Velencében a Szent Márk teret akarja látni, és nem a félreeső, ezért szépsége ellenére kevésbé látogatott Giudecca szigetet. Ha egy sétálóutca rendszeresen bedugul a tömegtől, valóban észszerű a csoportokat vezető idegenvezetőknek megtiltani, hogy az utca közepén megállva beszéljenek a látottakról.

Barcelona legjellegzetesebb épülete az Antoni Gaudi által tervezett Sagrada Familia katedrális

Barcelona legjellegzetesebb épülete az Antoni Gaudi által tervezett Sagrada Familia katedrális. Tömegeket vonz

Az utazásukat kiélvezni akaróknak bosszantó, de érthető és arányos, ha a barcelonai Güell Parkot reggel és este csak a helyiek látogathatják; ha a tiroli Pragser Wildsee-nél nyáron csak előre foglalt időpontban lehet személykocsival hajtani; ha Dubrovnik limitálja naponta kikötési engedélyt kapó tengerjárók számát.

Legyen a turizmus tényleg win-win szektor!

Európa a világ legkedveltebb desztinációja. A gazdagodó és egyre többet utazó ázsiaiaknak európai célpontok sokasága szerepel a bakancslistáján. A látogatók száma tehát nem fog csökkenni. De látva, hogy a kontinens nemzeti turisztikai ügynökségei marketingkampányokkal csábítják őket, nyilvánvaló, hogy ezt nem is akarja Európa.

Szükséges és helyes tehát a turistaáradatot kezelni, a látogatókat terelni, akár tilalmakkal is. Ők is jobban járnak, ha nem csak a tömeg, sorbaállás és stressz marad az emlékezetükben a sok pénzért egyedülálló helyeken töltött időből.

Petrus Szabolcs