Megy a Ryanair, jön a Buzz – de csak a név változik

A Ryanair lengyel leányvállalata, a Buzz üzemelteti december 1-jével a cég budapesti bázisát – közölte az ír diszkont légitársaság az MTI megkeresésére.

Az AIRportal.hu légiközlekedési szaklap információit az MTI-nek a légitársaság megerősítette, azt írták, az átadás után nem változik a légitársaság kínálata, sem a járatokban, sem azok számában nem lesz változás. A váltás egyik oka, hogy a Lengyelországban bejegyzett Buzz alacsonyabb költségszinttel üzemel, mint a Ryanair, így továbbra is versenyképesek maradhatnak a kelet-közép-európai piacon, ahol fő versenytársuk a magyar hátterű Wizz Air.

A varsói székhelyű Buzz korábban Ryanair Sun néven működött, tavaly március végével kezdtek üzemelni. Jelenleg hét lengyel bázisról közlekedtetnek járatokat, flottájukban 24 darab Boeing 737-800-as található, amelyek mind a Ryanair színeiben repülnek. Buzz néven egyszer már működött fapados légitársaság Európában, a márkát a Ryanair a KLM-től vette át 2003-ban, de 2004 október végével leállították.

A Ryanair adózott eredménye a június végével zárult, első pénzügyi negyedévében jelentősen, 21 százalékkal 243 millió euróra esett, a cég indoklása szerint elsősorban a jegyárak csökkenése miatt. A bevételek éves szinten 11 százalékkal 2,31 milliárd euróra nőttek, a negyedévi utasforgalom ugyancsak 11 százalékkal , 41,9 millióra emelkedett.  A március végéig tartó, folyó pénzügyi évre 750-950 millió eurós nyereséget vár a cég.