Mentősáv lesz az osztrák sztrádákon

Az új szabály szerint, a kétsávos út esetén a belső sávban balra, a külsőben jobbra kell félrehúzódniuk az autósoknak. Három- vagy többsávos autópályán és autóúton a legbelső és az attól jobbra eső kocsisor között kell a szabad területet kialakítani. Ennek érdekében a legbelső sávban balra, a többi sávban jobbra félrehúzódva kell szabad elhaladást biztosítaniuk az autósoknak a mentők és a tűzoltók számára. Ha szükséges, a jobbra lehúzódók a leállósávot is igénybe vehetik.

Ez az intézkedés, az osztrák közlekedési minisztérium szerint, átlagosan 4 perccel rövidítheti meg a mentés időtartamát, ami akár negyven százalékkal is javíthatja a balesetet szenvedeők túlélési esélyeit. Eddig főként a leállósávban haladva közelítették meg a mentőszolgálatok a balesetek helyszínét, de ez sok esetben balesetveszélyes volt, mivel az autósok nem számítottak ebben a sávban közlekedő járműre.

Az osztrák autópálya-kezelő vállalat (ASFINAG) több médiumon is kampányt indított, hogy terjesszék az új rendeletet, emellett plakátok és az információs táblák is figyelmeztetnek a változásra. Az osztrák autóklub a tagok mellett külföldi partnerei figyelmét is felhívta az előírásra.

A módosítások értelmében a szabályszegőket, vagyis azokat, akik hátráltatják a mentőszolgálat járműveit, 2200 euró bírsággal is sújthatóak. Németországban, Svájcban, Csehországban és Szlovéniában már korábban bevezették a mentősávot.

forrás: index

Legyél az első hozzászóló "Mentősáv lesz az osztrák sztrádákon" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*