A mesélő kastély: a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Az Almásy-kastély felújításával régóta dédelgetett álma vált valóra Gyula városának. Nem véletlenül, hiszen az épület a rekonstrukció során kialakított színvonalas múzeummal a település turisztikai életének új központjává lett. Igaz, ehhez az is kellett, hogy Magyarországon egyedülálló módon, olyan fantasztikus megoldásokkal, 21. századi interaktív technikai elemekkel mutatják be a kastély életét, ami minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt.

img_2821_2

Már az is különleges, hogy az egykori grófi rezidencia életét nemcsak a főurak mindennapjain, hanem a színfalak mögé nézve, a cselédség életén keresztül is megismerhetjük. A tematika, az eszközök mind azt szolgálják, hogy hiteles és izgalmas élményt kapjon a látogató a közel három évszázadot átölelő kiállításon. A megjelenített tartalom ennél szűkebb időszakra, elsősorban a 19. század második felére és végére koncentrál.

img_3114

Megtudhatjuk például, hogy a cselédségen belül is komoly hierarchia uralkodott, mindenkinek megvolt a maga feladata, felelőssége és hatásköre. Ennek tudatában kapunk bepillantást például az inasi életbe egy korhűen berendezett szobában, megismerve az egykori használati eszközöket, vagy éppen a ruhaszobában a korabeli mosás-vasalás folyamatát. Az élmény attól is különleges, hogy egy 1:5 arányú, ruhaszobának berendezett makettben úgy keltették életre a múltat, hogy az úgynevezett „holoprojektor” – vagy hologramprojektor – segítségével (amit legközelebb csak Bécsben alkalmaznak) egy korhű ruhába öltözött, apró „igazi” vasalónő jelenik meg, amint a ruhákat egy szénnel fűtött vasalóval teszi tipp-toppá. A holoprojektor segítségével tárul elénk a kastélyban élő arisztokraták életének néhány jelenete is, miközben egy másik szobában a kastély makettjének ablakán kukucskálunk be.

img_2586

Megtudhatjuk azt is, hogy a legrangosabb cseléd a házvezetőnő, más néven a kulcsárnő volt akkoriban. Megcsodálhatjuk azt a kézzel írott „Inventárium”-ot is 1885-ből, mely a leltárt tartalmazza a kastélyhoz tartozó tárgyakról. Nem mehetünk el szó nélkül az Almásy-kastély építészeti történetét szemléltető makett mellett sem, mely különleges fényjátékkal jeleníti meg az épület állapotát az egyes korszakokban.

img_3195

De még azt is megtudhatjuk, hogy hány liter víz fogyott naponta a kastélyban, ki fűtötte a kályhákat, milyen volt a pince, a kamra, a tárolószoba és a konyha berendezése, milyenek voltak a korabeli étkezési szokások, megismerhetjük a családtörténeteket, illetve azt is, hogy nézett ki a birtokos család és a cselédség öltözéke.

img_2846

A jövő technológiájával a múltat idéző kiállítás, amelyre minimum két órát érdemes szánni, a család minden tagjának garantáltan komoly élményt nyújt.

img_4566

A kiállítás megtekintése után pedig mi sem kellemesebb, mint megpihenni a kastély kávézójában, és egy kávékülönlegesség mellett elfogyasztani egy szeletet az  Őrség zöld aranyából, azaz az idei év páratlan ízvilágú tortájából.

Legyél az első hozzászóló "A mesélő kastély: a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*