Miért kellene kipróbálni a spontán utazást 2023-ban?

Egy last minute kiruccanás számos előnnyel jár – és nem kell hozzá bankot robbantani! Egy nyaralás megtervezése gyakran hónapokig tartó kutatással, barátok ajánlásainak kikérésével, a költségek körüli stratégiaalkotással, foglalással és egyéb előkészületekkel jár, hogy kellemesen kiszakadhassunk a mindennapokból. De nem ez az egyetlen módja az utazásnak. Valójában sokan élvezik a last minute elutazásokat.

“A spontán utazás az egyik abszolút kedvenc utazási módom” – mondta Rocky Trifari utazási blogger a HuffPostnak. “A spontaneitás elveszi a stressz nagy részét, ami az utazás fáradságos tervezéséből és várakozásából adódik.” Egy spontán utazás remek módja annak, hogy a rugalmasság legyen az útmutató, és olyan úti célokat fedezzünk fel, amelyek nem feltétlenül voltak a radaron.

“Nem valószínű, hogy valaki úgy tér vissza egy utazásról, hogy megbánta, amiért vállalta azt, ráadásul a spontán utazásnak nem kell azt jelentenie, hogy előző nap lefoglal egy repülőjegyet és egy hónapig utazik” – mondta Katy Nastro, a Scott’s Cheap Flights szóvivője. “Az is lehet, hogy egy remek árat látva egy hétre vagy hosszú hétvégére foglalunk szállást, amikor egyáltalán nem állt szándékunkban elutazni”.

Az alábbiakban utazási szakértők ismertetik a spontán utazások előnyeit, és megosztják a legjobb tippjeiket, hogyan lehet a legjobbat kihozni egy last minute utazásból.

“A spontán utazás előnye, hogy lehetővé teszi, hogy jobban jelen legyél” – mondta Esther Susag utazási blogger. “Ahelyett, hogy mindent ki kelljen pipálnod a tervezett útitervedből, képes vagy mindent magadba szívni, és nem érzed a nyomást, hogy rohannod kell a következő megállóig”.”

Októberben a Skyscanner csapata egy Emma Kenny pszichológussal konzultálva készített jelentést az utazási spontaneitás boldogsággal kapcsolatos előnyeiről. Kenny “rámutatott, hogy a spontán utazások elősegítik a “megtehetjük” hozzáállást, és emlékeztetik az utazókat a rájuk váró korlátlan lehetőségekre” – mondta Laura Lindsay, a Skyscanner utazási trendekért felelős szakértője. “Amikor az utazók képesek a pillanatnak élni, képesek megtapasztalni a kalandok izgalmát anélkül, hogy az utazás megtervezésével és az ezzel járó összes döntés meghozatalával járó stresszt kellene elviselniük”.” Trifari csatlakozott ehhez az érzéshez, megjegyezve, hogy nemrég egy kiváló last minute utazást tett Chicagóba, és váratlanul életre szóló barátokra tett szert eközben.

“A spontán utazással új embereket ismerhetünk meg, olyan úti célokat fedezhetünk fel, ahová rendes körülmények között talán nem mentünk volna el, és segít megelőzni a döntési bénultságot, ami sokakat eleve visszatart az utazástól” – mondta. Természetesen vannak előnyei annak, ha előre megtervezzük az utazást, de ha spontánabbnak kell lennünk az utazás során, az kellemes meglepetésekhez és csodálatos kalandokhoz vezethet.

“Számtalan felmérés megerősíti, hogy az utazók egészségesebbek, boldogabbak és produktívabbak, mint a nem utazók, és ha a spontaneitás is hozzáadódik a keverékhez, akkor a fentiek növekedésére számíthatunk” – mondta Nastro. “A spontán utazásoknak megvan az ereje ahhoz, hogy felszabadítsanak minket a napi stressz alól, kreativitást és általános kalandvágyat ébresztenek bennünk, amikor elmerülünk egy új helyen.” Egy olyan korban, amikor sokan közülünk túlságosan beosztott életet élnek, hangsúlyozta, hogy mennyire fontos egy last minute utazás révén kiszakadni a rutinból. Ez különösen hasznos lehet, ha úgy érzi, hogy egy kicsit megrekedt a rutinban.

“És bár egy szuper hosszú és jól megtervezett nyaralás csodálatos lehet, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egész utazás alatt átalakultnak érezzük magunkat” – mondta Nastro. “A nijmegeni Radboud Egyetem holland tanulmánya kimutatta, hogy az utazás hossza nem feltétlenül korrelál az egészség és a jóllét növekedésével, mivel a válaszadók azt mondták, hogy egészségük és jóllétük a nyolcadik napon érte el a csúcspontját, visszatérve az utazás előtti szintre, így például három egyhetes utazás jobb lehet az általános jóllét szempontjából, mint egy háromhetes”.”

A spontán utazás elsőre ijesztőnek és ismeretlennek tűnhet, de a HuffPost által megszólaltatott szakértők megosztották tippjeiket, hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőle is.

“Azt tanácsolom mindenkinek, aki ki akarja próbálni a spontán utazást, hogy legyen stratégiai a repülőjegyek megvásárlásával kapcsolatban” – mondta Susag. “Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy felhasználja azokat a hitelkártya-pontokat, amelyeket eddig gyűjtött, és spóroljon egy kis pénzt”.

Ne féljen attól, hogy minden egyes szakaszra külön légitársaságnál foglaljon, különösen, ha kevés hűségpontja van különböző társaságoknál. “Próbáljon meg hétköznapokon repülni. A repülőjegyárak általában olcsóbbak hétközben, mint hétvégén” – tette hozzá Susag. A kedd és a szerda a legjobb napok a repülésre a költségek, a tömeg és a járattörlések szempontjából, ezért érdemes megfontolni, hogy ezekre a napokra foglaljon, ha teheti.

“Ha egy-két napra távolról is dolgozhat egy adott helyen, az is segíthet maximalizálni a távol töltött időt, ha kevés a vakációs nap” – jegyezte meg Nastro. “Ha adódik egy lehetőség, éljen vele!” sürgetett Trifari. “Figyelje a repülőjegy-árakat, tartsa a kapcsolatot azokkal a barátokkal vagy családtagokkal, akiket érdekelhet az utazás, és keressen jó ajánlatokat az interneten.”

“Ha véletlenül meglát valamit, ami a pénztárcája szempontjából is előnyös – repülőjegy, szállás vagy útvonal -, foglalja le” – mondta Trifari. “Körbekérdezhetsz, és olyan utazást hozhatsz létre, amelynek emlékei egy életre szólnak. Még akkor is, ha egyedül mész, a szóló kalandok a leghálásabbak lehetnek, amiket az ember megtehet.”

Álljon ellen a késztetésnek, hogy egy csomó last minute kalandot vagy foglalást zsúfoljon bele az útitervébe. Ez ellenkezik a spontán utazás szellemiségével. “Az egyik dolog, amit még azelőtt teszek, hogy teljesen eldöntöttem volna, hogy elutazom-e valahová spontán, az az, hogy lefoglalok egy ingyenes lemondással rendelkező szállodát, amint egyáltalán gondolkodom egy utazáson” – mondta Susag. “Így van egy tisztességes szállásom tartalékként, és utána mindig kereshetek jobb lehetőségeket.” “Én is igyekszem a lehető legközpontibb szállást választani, és ígérem, hogy ez sokkal könnyebbé és stresszmentesebbé teszi egy spontán és nem tervezett kiruccanást valahová” – mondta Susag. A rugalmas szállás segít abban, hogy a spontán utazások jobban megvalósíthatóak legyenek.

“A szabadidős utazók számára a repülőjegyek foglalása során szinte mindig az ár a döntő tényező. Gyakran azonban megragadunk a dátum vagy a helyszín miatt, és nem gondolunk arra, hogy bármelyikben is rugalmasak lehetünk, pedig a rugalmasság a kulcs a csodálatos ajánlatok megtalálásához” – mondta Nastro. “Próbáljunk meg “szezonon kívüli” helyekre menni” – tanácsolta Nastro. “Nemcsak a repülőjegyek ára lényegesen olcsóbb, de a holtszezonban az utazás minden aspektusa, például az autóbérlés és a szállodák is kedvezőbbek”.

“Ha több dátum és repülőtér alapján keresünk, akkor van a legnagyobb esélyünk az alkura” – mondta Lindsay. “A repülőjegyek árai a keresleten és a kínálaton alapulnak. Mivel egyes dátumok népszerűbbek, mint mások, az árak is változnak. Az ‘egész hónap’ keresőeszköz lehetővé teszi, hogy egy pillantással lássa az olcsó járatokat, és kiválaszthassa az Önnek megfelelő ajánlatot.”

“Ha nehezen tudsz spontán lenni, és tudod, hogy szükséged van arra a plusz lökésre, hogy kilépj a komfortzónádból, vedd igénybe a partnered, a legjobb barátod vagy a szülőd segítségét” – ajánlotta Lindsay. “Vedd rá őket, hogy tervezzenek meg néhány vidám kirándulást, és egyezzetek meg abban, hogy csak néhány órával az indulás előtt mondják el, hová mentek!”