Dubaj beáldozta a 30%-os alkoholadót a turizmusért

A turizmus fellendítése érdekében Dubaj eltörölte a 30 százalékos alkoholadót, valamint rövid időn belül megszünteti az alkoholtartási engedélyt is, amire a lakosoknak szüksége van az otthoni alkoholfogyasztáshoz.

Dubaj egy ideje már lazít a törvényeken: a ramadán idején engedélyezte az alkohol árusítását nappal, a világjárvány idején pedig jóváhagyta a házhozszállítást.

A legújabb lépés vélhetően arra irányul, hogy a szomszédos országok konkurenciájával szemben vonzóbbá tegyék a várost a külföldiek számára – írja a BBC News.

A Dubajban alkoholt forgalmazó két vállalat, a Maritime and Mercantile International (MMI) és az African & Eastern azt közölte, hogy érvényesíteni fogják áraikban az adócsökkentést.

Amióta több mint 100 évvel ezelőtt megkezdtük működésünket Dubajban, az emírség megközelítése dinamikus, érzékeny és mindenkit befogadó maradt” – mondta Tyrone Reid, az MMI szóvivője az AP-nek.

Ezek a nemrégiben frissített előírások hozzájárulnak ahhoz, hogy továbbra is biztosítsuk az alkoholtartalmú italok biztonságos és felelősségteljes vásárlását és fogyasztását Dubajban és az Egyesült Arab Emírségekben” – tette hozzá.

Ugyanakkor nem világos, hogy a vasárnap életbe lépett lépés végleges lesz-e. A Financial Times a lépést egyéves próbaüzemként írta le, “a döntésről tájékoztatott iparági vezetőkre” hivatkozva.

Az Öböl “bulifővárosaként” ismert Dubajban kilencszeres a külföldiek száma a belföldiekéhez képest, és a lakosok gyakran Umm al-Quwainba és más emírségekbe autóznak, hogy nagy tételben vásároljanak alkoholt.

Dubajnak történelmileg sikerült több turistát és gazdag külföldi munkavállalót vonzania, mint szomszédainak, részben azért, mert tolerálja a liberálisabb életmódot.

Most azonban egyre nagyobb konkurenciával kell szembenéznie a vendéglátó- és pénzügyi szektorukat fejlesztő riválisok miatt.

A nem muszlim dubaji lakosoknak legalább 21 évesnek kell lenniük ahhoz, hogy alkoholt fogyasszanak, szállítsanak vagy tároljanak otthon, és rendelkezniük kell alkoholengedéllyel, azaz egy, a rendőrség által kiállított plasztikkártyával.