Milliók voltak kíváncsiak Szlovéniára tavaly – mutatjuk a turisták toplistáját

Tavaly 5,9 millió turista látogatott Szlovéniába és 15,59 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 46,6 százalékkal, a vendégéjszakáké 38,5 százalékkal volt több az előző évinél – közölte az ország statisztikai hivatala.

A belföldi vendégek száma 1,93 millió volt, ami 11 százalékos csökkenés 2021-hez képest, míg a külföldiek száma 114,8 százalékkal 3,9 millióra nőtt. A belföldi vendégéjszakák száma 14,7 százalékkal csökkent, a külföldről érkezőké azonban 100,2 százalékkal, közel 10,1 millióra emelkedett. A legtöbb külföldi turista Németországból érkezett (18 százalék), őket az olaszok, osztrákok ás hollandok követték.

A legtöbb vendégéjszakát Ljubljanában realizálták (2 millió) tavaly, ezt Piran, Bled és Kranjska Gora követte. A külföldi turisták által a főváros volt a leglátogatottabb, míg a belföldi turisták Piranban töltötték a legtöbb éjszakát.

Decemberben 298 ezer turistát regisztráltak az országban, körülbelül ugyanannyit, mint az előző év azonos időszakában. Ennek 60 százaléka belföldi turista volt. A vendégéjszakák száma az év utolsó hónapjában összeségében 4 százalékkal csökkent. A vendégéjszakák csaknem egyharmadát a fürdőtelepüléseken töltötték el, ezt a hegyvidéki települések (23 százalék), Ljubljana (19 százalék) és a tengerparti települések (11 százalék) követték.