Szlovénia, a szépséges szomszéd

Legkisebb szomszédunk, Szlovénia az utóbbi években rengeteget tesz azért, hogy az Ausztria-Olaszország-Horvátország turista célállomások triumvirátusába ő is beférkőzhessen. Habár az említett országok méretével és ezzel együtt választékával nem vetélkedhet, ugyanakkor rendelkezik minden olyan tájegységgel és lehetőséggel, melyek kedvezőbb áraival együtt csábító alternatívát kínálnak a magyar utazóközönség számára.

Szerencsés helyzetben tudhatja magát az ország, hiszen olyan közeli, pár órás autóútra lévő szomszédjai vannak, mint nyugat felé az olaszországi Trieszt, vagy akár Velence, észak felé az osztrák határ, míg délkelet felé a híres horvátországi partvidék. Ilyen jó elhelyezkedéssel kiváló úti cél lehet azoknak, akik egy nyári út során több országot is szeretnének érinteni!

A három folyó városa

Útban a tengerpart felé a magyar határtól alig másfél órás útra található az első nevezetesség, Celje városa. A Savinja, Ložnica, és Voglajna folyók találkozásánál elterülő Savinja-völgy ezen része már az ókorban is lakott volt Kelea néven, nevének jelentése vélhetően „megerősített rejtekhelyet” takar. Feltételezések szerint a kelták a mai város mellett álló dombokon, hegyen kerestek menedéket a vészterhes időkben. Később a terület a Római Birodalomhoz került. Virágkora az első században indult, miután kr.u. 50-ben, Claudius császár uralkodása alatt városi privilégiumokat kapott. A felszínen mára sajnos nem sok maradt az egykor „Második Trójának” is nevezett városból, azonban a város felszíne alatt a római emlékek feltárása napjainkban is folyik.

celje-felso-varbol-kilatas_MG_9769 (1024 x 568)
Ha időnk engedi, ajánlott a város mellett 407 méteres magasságba emelkedő középkori Felső várba is ellátogatni, gyönyörű kilátás nyílik a városra és a folyókra is! Ráadásul históriája összefonódik a magyarság történetével is, ugyanis a vár egykori asszonyát, Cillei Borbálát a 15. század első felében magyar, német és cseh királynővé koronázták.

celje-felso-var_MG_9766 (1024 x 683)

Habár a tenger felé tartva kissé kieshet a The Forbes magazin által Európa öt legidillikusabb helye egyikének titulált Bledi-tó, mégis mindenképpen érdemes egy kis kitérőt tenni és felkeresni a hegyekkel körbevett meseszép tengerszemet. Őszintén megvallom, hogy ha Szlovéniában csak egy helyre mehetnék el, akkor a választásom gondolkodás nélkül erre a helyre esne. A nyugodt környezet, a tó tükrének zavartalan, lágy ringatózása, és az őt körülölelő hegyek és fölé magasodó várorom szinte már meseszerűen romantikusabbá teszi a tájat. Mikor pedig már azt hisszük, hogy nem lehet tovább fokozni, akkor meglátjuk a tó közepén megbúvó kis szigetet, melyen a fák közül egy gótikus templom nyújtózkodik a magasba, melynek helyében egykor a Živa nevű szerelem istennőnek szánt szentély állt. Szinte már túl tökéletes.

bledi-to_MG_9705 (1024 x 576)

Szállás: a klasszikus eleganciát kereső, vagy csak egyszerűen a minőséget preferáló utazóknak bátran ajánlom a SAVA Hotels & Resorts Grand Hotel Toplice ötcsillagos szállodáját. A közvetlenül a parton elhelyezkedő impozáns hotelben garantáltan kifogástalan kiszolgálásban lehet részük (a kulináris élvezetekért ráadásul egy Michelin-csillagos séf felel), a tóra és a hegyekre nyíló kilátása pedig önmagáért beszél.
Azok számára, akik inkább a természethez minél közelebb maradva szeretnék álomra hajtani a fejüket, kiváló választás lehet a hotellánc luxuskempingje, a Gozdne Vile Glamping. A tó mellett elhelyezkedő csendes, sziklákkal és erdővel körbevett tisztáson panorámaablakos fasátrak, kültéri fürdők és pihenők várják a kikapcsolódni vágyókat.

A sziklába vájt kastély legendája

Tovább haladva, érdemes a partvidék, vagy az olasz határ felé útba ejteni a három – egymáshoz közel eső –  kedvelt úti célt is, a Predjamai barlangvárat, a Cerknica-tavat és a világhírű Postojnai cseppkőbarlangot is. A XII. században épült vár érdekessége, hogy a Hrušica hegy meredek, 125 méter magas oldalába építették, így részben a sziklák képzik a vár falát. 800 éves fennállása alatt a Lueger lovagok, majd a Kobenzl család tulajdonában volt, de később hercegek és grófok kezére került.

predjamai-barlangvar_MG_9510 (1024 x 594)

Mivel a kastély egy barlang bejáratához épült, így hatalmas, hónapokra kitartó étkészletet tudtak ott felhalmozni, továbbá mondák szerint ezen keresztül hagyták el ostrom idején titokban a várat, hogy az élelmet biztosítsák a bent maradottaknak.

Amennyiben az utazgatásban megfáradtunk és már a hőséget sem bírjuk elviselni, úgy érdemes egy kis pihenőt tartani és megállni Szlovénia legnagyobb időszakos tavánál, a Cerknica-tónál. A tó medre minden tavasszal, az esőzéseknek köszönhetően megtelik, így kínálva a nyári hónapokra kiváló strandolási lehetőséget. A gazdag élővilággal rendelkező térséget évről évre rengeteg kikapcsolódni vágyó turista keresi fel és töltenek el pár napot a számtalan vízi sportnak lehetőséget adó tó környékén.

A szlovéniai Best Press Story és a STO – Slovenian Tourist Board (Szlovéniai Turisztikai Hivatal) munkatársainak jóvoltából azt is megtudhattam, hogy Szlovénia nagyrészt mészkőhegyeken terül el, így nem csoda, hogy barlangokban gazdag régióról beszélünk. A legnagyobb ezek közül a Pivka folyó által évmilliók alatt kivájt Postojnai cseppkőbarlang, mely világviszonylatban is az egyik legnagyobb mészkő alapú barlang. Az 1800-as évek elején kezdték el feltárását, majd mikor felfedezték turisztikai vonzerejét, bevezették az akkor új technológiának számító villanyáramot, majd kisvasútvonalat építettek ki (Szlovéniában, mely akkor még a monarchia része volt, a Postojnai cseppkőbarlang a legelső helyek között volt, ahova villanyáramot vezettek be).

postojna-barlang_MG_9573 (1024 x 683)

A barlang egyik jellegzetes védjegyének számító vasúthálózatot a több mint 20 km-es látogatható hossza miatt építették ki, hiszen ekkora távolságot senki sem akar végigsétálni, így egyfelől egy hasznos megoldás, másfelől meg egy kellemes kiegészítő szolgáltatás a látogatóknak a barlang felfedezésére. Érdekesség, hogy a barlangban él a helyiek által „emberhalnak” nevezett barlangi gőte (Proteus anguinus) is. A vak, harminc-negyven centis, apró sárkányra hasonlító lény nevét annak köszönheti, hogy pigment hiányos bőre közel megegyezik a mi bőrünk színével.

Szállás: Ha úgy döntünk, hogy a környék alaposabb felderítése és megismerése érdekében a környéken szeretnénk éjszakázni, a költséghatékony megoldás egyértelműen a Kamp Vrhpolje kemping a Vipava-völgyben. A Kobal család háza kertjében működő tradicionális szlovén farm nem csak a madarak csicsergése és a szomszédos templom harangjának kongása által adja vissza a semmivel sem összetéveszthető falusi hangulatot, hanem ami leginkább feledhetetlenné teszi, az a melegség, amellyel a vendéglátóink fogadtak. A családi házba betérve bármikor vendégül látnak minket, leinvitálnak száz éves pincéjükbe, ahol a család házi borát tartják. Persze a borkóstolás nem az igazi szerintük a pincében szárított igazi olasz prosciutto, egy kis sajt és olajbogyó nélkül, így azokból is bőséges tartalékkal rendelkeznek, ráadásul, ha szerencsénk van, a vendéglátó hölgy nagymamája által a hosszú évek során tökélyre fejlesztett süteményből is finom ízelítőt kaphatunk. Érdekesség, hogy a pince eredeti építtetője kőfal mögé rejtett hordókból csapolta az értékes nedűt, melyből mára már csak a kőfal mögé rejtett termek vannak meg, amelyekbe a borcsap helyén megtalálható szűk réseken lehet bebújni.

A Kecske-sziget titka

Megérkezve a partvidékre, mindenképp látogassunk el a legjelentősebb és egyben leghangulatosabb kikötővárosba, a Postojnai cseppkőbarlangtól mindösszesen egy órás útra található Koperbe, vagyis Kecske-szigetre. A nevet még a római időkben kapta, erre emlékezvén a város szimbóluma mai napig a kecske maradt. Mára ugyan már mesterségesen feltöltötték a szárazföld és a sziget közötti területet, így adva lehetőséget a városnak a terjeszkedésre, de az eredeti sziget, rajta az óvárossal és szűk, macskaköves utcácskáival mai napig magával ragadják az arra járó utazókat. Habár a település története egészen a bronzkor közepéig nyúlik vissza, mai, magával ragadó stílusát és stílusjegyeit a középkori építészeti hatásoknak köszönheti.

koper_MG_9425 (1024 x 683)

Az egykori városfal maradványai mellet elhaladva megláthatjuk a máig megmaradt Muda kaput, melynek reneszánsz stílusú díszítőelemei között megtalálhatjuk a város másik jelképét, a napot. Az óváros központjában elhelyezkedő Titov tér, az egykori Platea Communis az egyik legszebb mediterrán tér az Adria északi részén. Itt áll a velencei reneszánsz építészet nyomait magán viselő, kőből épített Carpaccio-ház, amely a legenda szerint a velencei festő, Vittore Carpaccio és Benedetto fia lakóhelyéül szolgált. De olyan építészeti műemlékeknek és történelmi hagyatékoknak is helyt ad a város, mint a XVI. századi Szent Miklós templom és a falfestményeiről híres, barokk stílusú Totto ex Gavardo palota is. A Čevljarska ulicán, vagyis a régi, suszterekről elnevezett Cipész utcán végigsétálva mintha időutazást tennénk a 14-15. századba.

koper-cipesz-utca_MG_9388 (1024 x 887)

Habár mi magyarok általánosságban (joggal) úgy véljük, hogy a magyar bornak nincs párja a világon, mégis Koperben járva érdemes betérnünk a Vipava-völgy legnagyobb és legöregebb szőlészetébe, Vinakoperbe. Az ötszázkilencven hektáron elterülő, évezredes borkészítési hagyományokkal rendelkező pincészetben negyvenöt borász összesen százötven féle borát kóstolhatjuk vagy akár vásárolhatjuk meg.

Szállás: Koper városa mellett található közvetlenül a kicsiny Ankaran városka, mely a különleges kialakítású szállodája, a négycsillagos Adria Ankaran: Hotel Conventnek köszönhetően hívta fel magára a figyelmünket. A hotel ugyanis egy egykori bencés rendi kolostor volt, melynek ódon falait meghagyták, szobáit pedig elegáns lakosztályokká alakították.

adria-ankaran-convent-hotel (1024 x 823)

A szlovén partvidékről pedig a lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk. Észak felé haladva kevesebb, mint fél óra alatt elérhetjük Triesztet és vele az olasz határt, míg dél felé haladva, azonos idő alatt, átléphetünk a horvátországi Isztriai-félszigetre, hogy az eddigi csodálatos utazásunkat még szebb élményekkel gazdagítsuk.

Ha megéheznénk útközben érdemes a határon túlra időzíteni pihenőnket, ugyanis nem sokkal Magyarországot elhagyva, éppen mire megéheznénk, érünk el Bakovici, vagyis Barkóc településre, ahol az egyedülálló gasztronómiai élvezeteket kínáló Rajh étterem várja vendégeit. A négy generáció óta működő családi vállalkozás azáltal teszi igazán érdekessé a szlovén konyhát, hogy az ősök receptjeit ötvözi a modern konyha vívmányaival. Az eredmény rendkívül ízletes és látványban sem utolsó. Eredeti receptek, kreatív tálalás, ízléses berendezések. Kár lenne kihagyni!

Nem csak a tengerpartot kereső, vagy aktív kikapcsolódásra vágyó nyaralóknak ad kiváló lehetőségeket az ország. Akár csak egy hosszú hétvégére is érdemes felkerekedni és leautózni a határ közeli Hotel Livada Prestige ötcsillagos termál hotelbe. A vízi élményparkkal is rendelkező szállodakomplexum kiváló szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, szaunáinak, valamint belső és külső medencéinek széles választékában mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet, míg gyógyvize regenerálja a testet és lelket egyaránt.

Fotó és szöveg: Bényei Zoltán

 

 

Legyél az első hozzászóló "Szlovénia, a szépséges szomszéd" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*