Minden, amit a futball EB-ről tudni érdemes

Több szempontból is különleges a 2020/21-es Labdarúgó Európa-Bajnokság: el kellett halasztani a járvány miatt, aztán a pandémia után a rég várt nyitás szimbólumává vált, ráadásul ahelyett, hogy egy, esetleg két házigazdája lett volna mint általában, a tornát 12 városban tartják szerte a kontinensen június-júliusban.

Milyen országok vesznek részt az EB-n?

24 ország vesz részt, köztük a legutóbbi, 2016-os tornagyőztes Portugália, és a 2018-as VB győztes Franciaország. Két további csapat, Észak-Macedónia és Finnország először vesz részt a tornán. A csapatok hat csoportban mérkőznek meg egymással:

  • A csoport: Törökország, Olaszország, Wales, Svájc
  • B csoport: Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország
  • C csoport: Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak Macedónia
  • D csoport: Anglia, Horvátország, Skócia, Csehország
  • E csoport: Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia
  • F csoport: Magyarország, Portugália, Franciaország, Németország

Hogyan rendezik az EB-t?

A csoportkörben, az adott csoport mind a négy csapata játszik egymással. Minden csoport győztese és második helyezettje, valamint a 4 legjobb eredménnyel rendelkező 3. helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. Így alakul ki a legjobb 16 mezőnye. Minden párharc során a győztes jut tovább, így jutunk a nyolcaddöntő után a negyeddöntőig, elődöntőig, végül a július 11-én történő döntőig. Ellentétben a világbajnoksággal, az EB 1984 óta nem rendez bronzmérkőzést, ami az elődöntő két vesztese között zajlana.

Kik az EB esélyesei?

A VB-győztes franciák a fogadóirodák szerint nagy eséllyel szállnak harcba sorozatban a második nagy tornagyőzelemért. Közvetlenül mögöttük ott jön az angol válogatott, és Belgium, amely jelenleg a FIFA világranglista elején várja a tornát. Az esélyességi toplistán a következő a 2014-es VB-győztes német, a 2012-es EB-győztes spanyol, a címvédő portugál csapat.

Mennyit keresnek a csapatok az EB-re való kijutással?

Mind a 24 csapat kapni fog 9,25 millió eurót, mint részvételi díj, míg a torna győztese – a Henri Delaunay trófea mellett – maximum 34 millió eurót vihet haza.

Lesznek új szabályok az EB-n?

Egy biztos változtatás lesz az előző EB-hez képest, ami a keretek nagyságát szabályozta. Május 4-én az UEFA Végrehajtó Bizottsága megerősítette, hogy a válogatottak keretbe nevezhető játékosok létszámát 23-ról felemelte 26-ra. A kieséses szakaszban a csapatoknak, amennyiben hosszabbításra kerül sor, öt cserelehetőségük lesz. Természetesen olyan szabályok is születtek, amik a pozitív tesztet produkáló játékosokra vonatkoznak. Amennyiben egy csapat játékosait a helyi egészségügyi hatóságok karantén alá helyeznek, a csapat lejátszhatja a következő meccseit, amennyiben ki tud állítani legalább 13 játékost, köztük egy kapust. A meccseket csak olyan esetben lehet áttenni más napra, ha a fenti kitételt nem tudják tartani, és 48 órán belül lejátsszák, ha lehetséges. De ha az UEFA Fegyelmi Bizottsága úgy találja, hogy a meccset nem lehet lejátszani, a csapat amelyik nem tud kiállni automatikusan 3-0-ra elveszíti az adott meccset.

A torna első alkalommal ad lehetőséget dél-amerikai játékvezetőnek: az argentin Fernando Rapallini az UEFA csereprogramjának első tagjaként vesz részt a viadalon. A francia Stéphanie Frappart személyében az EB történetének első női játékvezetője is jelen lesz, mint asszisztens. Az EB egyben az első kontinenstorna lesz, ahol a videó bíró rendszert (VAR) használni fogják.

Neves stadionok

Az elődöntőket és a torna döntőjét a londoni Wembley Stadionban játsszák le, ami 90 ezres befogadóképességével az egész tornán a legnagyobb létesítményének számít. A torna nyitómeccsét Olaszország és Törökország között június 11-én játsszák le a római Stadio Olimpico-ban.

Mik a szurkolókra vonatkozó előírások?

A nyári torna jelmondata a „Live it. For Real” (Éld át. Tényleg), azzal a tervvel, hogy biztassák a szurkolókat, hogy Európa-szerte nézzék a meccseket. Miközben a nemzetközi utazás elleni figyelmeztetések egyes rendező országokban megmaradtak, az UEFA ragaszkodott hozzá, hogy legalább néhány szurkoló részt vehessen a stadionban és szurkolhasson személyesen. Április 9-én a 11 rendező országból 8 bejelentette a helyszíni nézettséggel kapcsolatos terveit: van, ahol csak 22 százalékos kihasználtságú lehet a stadion, és lesz, ahol a teltházat is engedik. Budapest teltházat célzott meg. Szentpétervár és Baku megerősítette, hogy mind két stadion 50% befogadást tervez.

Horváth Ágoston