Miskolc is kitárja kapuit

A Bükk hegység ölelő karjában, a Szinva-patak mentén fekvő Miskolcon is egyre több turisztikai látványosság és attrakció elérhető már.

Az elsők között a kisgyerekes családok kedvence, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark nyitott meg, bár az állatházak még zárva tartanak. A dimbes-dombos területen található vadaspark meglátogatása egy kisebb túrával is felér, így kiválóan alkalmas egy kis kalóriaégetésre is – számol be az aktualitásokról a hellomiskolc blog. Ha innen Lillafüred felé vesszük az irányt, akkor kihagyhatatlan romantikus program, hogy csónakázzunk egyet a festői Hámori-tavon. A kölcsönző frissen festett csónakokkal várja vendégeit a hét minden napján 9.30-tól sötétedésig.

A népszerű Lillafüredi Libegő május 16-án, szombaton 10:00-kor nyit ki. Tekintettel az átmeneti viszonyokra, május hónapban minden hétvégén 10:00 és 18:00 óra között várja a kirándulókat a létesítmény.

A Lillafüredi Sport- és Kalandpark attrakciói jelenleg még zárva tartanak, ám a kalandpark saját, a DVTK színeiben pompázó játszótere és a mellette található fagylaltozó szintén kinyit a hétvégén, így a gyermekek és felnőttek újra birtokba vehetik a trambulinokat, mászókákat, hintákat és a kalandvárat. Ha csak egy könnyű sétát szeretnének tenni, akkor szabadon látogatható a Palotaszálló melletti függőkert, ami ebben a hónapban mutatja az egyik legszebb arcát.  Aki szervezett formában szeretne a Bükkben túrára indulni, az figyelje a Bükki tematikus túrák felhívásait, akik rendszeresen hirdetnek egyéni vendégeknek bakancsos túrákat.

Szintén érdemes felkeresni a Garadna-patak völgyében lévő Újmassai őskohót, ahol a bányászati és kohászati gépeket bemutató ipari skanzen korlátozás nélkül látogatható, a járványhelyzetre való tekintettel azonban a múzeumi épület egyelőre még zárva tart. Nyitva tartás: csütörtök–péntek–szombat 10.00–16.00 óra. A belépés díjtalan. S ha már itt járnak, fogyasszanak el egy fenséges halételt az őskohóval szemben a kifinomult gasztronómiájáról híres Vendéglő a Pisztrángoshoz étteremben vagy a pár száz méterre lévő szabadtéri Lillafüredi Pisztrángtelep erdei halsütödében. A garadnai Mókusodú kiváló hely a gyerekek számára a szaladgálásra és itt a közkedvelt Lillafüredi kisvonatra is felszállhatnak, ami nyitott kocsikkal a diósgyőri városrészben található végállomás felé robog.

Mókusodú Fotó: Kupcsik Sarolta

Diósgyőrben most még csak kívülről csodálható meg a középkori vár, viszont egy igazi kis csoda található a vár mögötti területen. A miskolciak által Tündérkertre keresztelt szabadtéri park tényleg egy elvarázsolt hely, telis-tele virágokkal, kis patakkal, múlt századot megidéző velencei körhintával, pihenésre csábító árnyas padokkal. A parkban különleges kínálatú fagyizó is található, hétfőtől csütörtökig 14-20 óra közt, péntektől vasárnapig 10-20 óra közt tart nyitva. A Tündérkert egész évben, díjmentesen látogatható.

Tündérkert Fotó: Balbinát Rencsik Éva

A város egyik legismertebb része, Miskolctapolca is felkészült a vendégek fogadására. A védett ősparkban a csónakázótó körül egész évben tehetünk könnyű sétákat, viszont a népszerű Avalon Park csak pár napja nyitotta meg újra a kapuit. A park minden szolgáltatása elérhető – a szállás is – , a HELL Kartban gokart jogsi szerezhető, a Maya Játszópark pedig hamarosan egy fedett dzsungel játszóházzal is bővül.

Az Európa-hírű Barlangfürdő még kénytelen zárva tartani, de a Miskolctapolcai Strandfürdő várhatóan Pünkösdkor megnyitja szabadtéri medencéit. A város másik, Tiszai pályaudvarhoz közeli fürdője, a Selyemréti Strandfürdő május 23-án készül kinyitni.

Képzeletbeli sétánkat fejezzük be a belvárosban. Az elmúlt napok enyhítéseinek köszönhetően rengeteg terasszal rendelkező vendéglátóhely várja rég nem látott vendégeit egy családi ebédre vagy baráti, sütizős kávézásra. A Szinva terasz nemcsak nevében jelzi, hogy szabadtéri helyszín, hanem a valóságban is telis-tele van kiülős vendéglátóhelyekkel, ahonnan remek rálátás nyílik a Szinva-patakra vagy az Avas-hegyre. S ha már az Avast emlegetjük, erősen ajánlott program, hogy a pincesorokat is rejtő macskaköves utakon felsétáljunk a magasba nyújtózó kilátóba, ahonnan a legszebb panoráma nyílik a völgyben fekvő városra és a Bükk hegység vonulataira. A kilátó terasza egész évben szabadon látogatható.

Az Avasi Arborétum szintén kiváló terepe egy üdítő, belvárosi sétának, előzetes bejelentkezés alapján látogatható, és szakvezetés is kérhető. Itt aztán minden megtudható, amit a tűlevelű fafajokról tudni érdemes.