Egyiptom óvatosan, de nyit

Júniustól már 50 százalékos kapacitással üzemelhetnek a szállodák Egyiptomban, ahol mindenre odafigyelnek.

Május 15-e óta zajlik a turizmus megnyitásának első, kísérleti szakasza Egyiptomban, ahol – a napi használatot is beleértve – még csak 25 százalékos kapacitással üzemelhetnek a szállodák – tudta meg Az Utazó az Egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztériumtól. Az igazi nyitás 2020. június 1-én veszi kezdetét, de a szállodák akkor is maximum 50 százalékos telítettséggel üzemelhetnek.

A nyitás szigorú feltételekhez kötött és folyamatos felülvizsgálat mellett zajlik. Minden szállodának saját klinikai szintű orvosi rendelővel és orvossal kell kell rendelkeznie, akinek folyamatos koordinációt kell folytatnia az Egészségügyi és Népességügyi Minisztériummal. A szállodai megelőző intézkedések közé tartozik, hogy egy szobában maximum két ember tartózkodhat – a családi szobában plusz egy gyermek. A kaszinók is maximum 50 százalékos telítettséget érhetnek el, miként a felvonók is csak 50 százalékos kapacitással üzemelhetnek.

A vendég bejelentkezését elektronikus úton vagy eldobható tollal kell elvégezni. A vendégek poggyászát sterilizálni kell a szállodába való be- és kijelentkezés előtt. A vendég hőmérsékletét minden alkalommal meg kell mérni, a létesítménybe való belépéskor. Emellett természetesen a recepción és több más helyen is kéz tisztítószerkezet kell biztosítani, miközben a közterület rendszeres tisztítása is alapkövetelmény.

A félház mellett a személyzetnek is legfeljebb az 50 százaléka dolgozhat és a vakációból visszatérő munkavállalókat 14 napos karanténba helyezik a munka megkezdése előtt.

Az éttermekben teljesen betiltották a svédasztalos szolgáltatás, valamint a vízipipát. Az étkezőasztalok között legalább 2 méter távolságot kell hagyni és az emberek között is be kell tartani az egyméteres távolságot. Előírás az eldobható evőeszközök használata is (amennyire csak lehetséges), miközben a sterilizátorokat és a sterilizáló szalvétákat minden étkezőasztalra el kell helyezi.

A medencék és a medencék környékén előírás a szigorú és folyamatos karbantartása és fertőtlenítés, valamint a maximális klórkoncentráció használata (5%). A napozóágyak között kétméteres távolságot kell hagyni a rekreációs tevékenységeket minimalizálni kell a strandokon és az úszómedencékben.

A számtalan szigorú előírás komolyságát mutatja, hogy miközben a gyanús eseteket – legyen szó a személyzet tagjáról, vagy valamelyik vendégről – azonnal be kell jelenteni, bármely szabály megsértése esetén a szállodavezető engedélyét visszavonják, és a létesítmény tevékenységét felfüggesztik.