A SALT Budapest az Év Étterme díj nyertese 2024-ben – derült ki Dining Guide Év Étterme díjátadó gálán. A Salt konyháját Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiája és a séf nagyon egyedi, progresszív látásmódja határozza meg.
A Dining Guide 2005 óta adja át díjait, így a legrégebbi Étteremkalauzként is számon tartható Magyarországon. Az elmúlt években a Dining Guide TOP 10 ranglistát két-három Michelin-csillagos külföldi séf segítségével állították fel és ők határozták meg, hogy az adott évben mely étterem nyerje el az Év Étterme díjat. A külföldi séfek az éttermi tesztelések utolsó fázisában érkeztek Magyarországra és a TOP 25 étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket. Ezt a feladatot idén a Dining Guide már önállóan végezte el, de a munkájukat továbbra is segítette Fausto Arrighi, a Michelin Guide legendás egykori igazgatója, aki tanácsadóként nyolc éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában.
Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója elmondta, hogy idén jelentősen megváltozott az Év Étterme díj odaítélésének feltételrendszere. „Az eddigiekhez képest nem a TOP 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a TOP 10-es listán szereplő étterem, amely az adott évben több szempont figyelembevételével a legkiemelkedőbb teljesítményt mutatja.”
A Dining Guide 2024-ben a SALT Budapest éttermet az idei és 2023-as évben mutatott kiemelkedő minőségű, egyedi látásmódú teljesítménye alapján az idei év legjobb éttermének járó Év Étterme díjjal ismerte el.
A SALT Budapest séfje, Tóth Szilárd következetesen halad előre a hazánkban még mindig diszkréten reprezentált, újító megközelítésű farm-to-table éttermi stílus meghonosításának útján. Az étterem szemlélete az elmúlt évtizedekben divatossá vált észak-európai, úgynevezett ‘nordic’ stílust követi, amely irányzat jellemzője, hogy reprezentánsaik formabontó módon, naturális szemlélettel közelítenek a saját régiójuk ismert vagy esetenként ismeretlen gasztronómiai alapanyagaihoz. A Salt konyháját is Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiája és a séf nagyon egyedi, progresszív látásmódja határozza meg.
A 2024-es Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála további díjazottjai:
Különdíjak:
- Dining Guide Restaurant Best Of The Best / Stand Étterem
- Dining Guide – Bibo Az Év Fenntartható Étterme / Natura Hill Zebegény
- Dining Guide – BMW Az Év Innovatív Konyhája / Onyx Műhely
- Dining Guide Az Év Alternatív Vendéglátóhelye / Buborék Csopak
- Dining Guide – Master Good Az Év Séfje / Rosenstein Róbert (Rosenstein Vendéglő)
- Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séfje / Pohner Ádám (Iszkor)
- Dining Guide Pastry Shop Best Of The Best / Málna The Pastry Shop
- Dining Guide Az Év Cukrászdája / Málna The Pastry Shop
- Dining Guide Az Év Éttermi Cukrásza / Szűcs Árpád (Kollázs Brasserie&Bar)
- Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme / Goli fire hearted kitchen
- Dining Guide Életműdíj / Nyíri Szása (Arany Kaviár)
- Dining Guide Az Év Koktélbárja / Múzsa
- Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelier-je / Rácz Imre (Spago)
- Dining Guide Az Év Szállodája / Matild Palace, a Luxury Collection Hotel
TOP Éttermek:
- Stand Restaurant
- Platán Gourmet
- Rumour
- SALT Budapest
- Babel
- 42 Restaurant
- Essência
- Costes
- Borkonyha
- Spago
- Sauska 48
- Costes Downtown
- Pajta