Nagy dobásra készül Grönland a turizmusban

Fotó: Marcela Cardenas/ visitgreenland.com

Az elmúlt években ugrásszerűen fejlődik a grönlandi turizmus, azonban a hatalmas sziget békéjét is igyekeznek megőrizni a helyiek, így hiába szeretnék, ha fellendülne az iparág, nem minden áron akarják feladni a nyugalmukat – írta a Világgazdaság.

A lap szerint a mindössze ötvenezer lakosú, Dániához tartozó Grönlandot eddig az európai turisták nem igazán kapták fel, pedig páratlan természeti kincsekkel bír a sziget. Ez azonban most megváltozhat.

Fotó: visitgreenland.com

A grönlandiak ugyanis egyre inkább úgy érzik, hogy kezdeni kellene valamit a turizmusukkal. 2022-ben az első 9 hónapban mindössze 55 ezer turistát fogadtak, azaz nagyjából annyi embert, amennyi a sziget állandó lakossága. Közülük csaknem 37 ezren érkeztek Dániából, míg például az Egyesült Államokból mindössze alig két és fél ezren jöttek. Ez a szám változhat, ha kiépülnek a légi útvonalak.

A cikk szerint a gépek most főleg egy egykori amerikai katonai légitámaszponton szállnak le- és fel. Ugyanakkor már itt is épülnek az új kifutópályák, a grönlandi kormány több száz millió dollárt ölt az infrastruktúra fejlesztésébe, hogy minél több turistát tudjanak bevonzani. 2024-ben már a nuuki reptér is fogadhat a tervek szerint utasszállító óriásgépeket.