Nagy erejű földrengés rázta meg Szumátra szigetét

A rengés hatására cunami riadót rendeltek el a teljes Indiai-óceán térségében, mellyel nem kis pánikot okoztak, de pár órával később kiderült, hogy nem kell tartani a 2004-es szőkőárhoz hasonlító áradattól. Hivatalosan a Pacific Tsunami Warning, a térség cunami figyelő rendszere is megerősítette, hogy nem várható pusztító áradat a térségben sehol.

A rengés központja nagyon közel volt a 2004-es többszázezer ember életét követelő természeti csapáséhoz, a mostani csak 33 kilóméter mélyen volt, míg a 8 évvel ezelőtti 30 km mélyen. Azonban a különbség abban rejlett most, Bruce Presgrave, az U.S. Geological Survey munkatársa szerint, hogy míg a 2004 földmozgás alkalmával a tektonikus lemezek vertikális irányban mozdultak el, így előidézvén a szőkőárat, addig a mostani földrengésben a tektonikus lemezek horizontálisan mozdultak el, így nem alakulhatott ki nagyobb erejű cunami.

Az Indonéz szigetet később 6,6-es utórengés követte, a rengések okozta pusztítás mértékéről és az áldozatokról jeneleg nincsenek adatok.

A rengést Indonézián kívül Malajziában, Szingapúrban, Thaiföldön és még Indiában is érezték.

fotó: Chaideer Mahyuddin

forrás: BBC, index

Legyél az első hozzászóló "Nagy erejű földrengés rázta meg Szumátra szigetét" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*