Nagyerdei séták remek környezetben

Fotó: mtu.gov.hu

Debrecent, az Észak-Alföld régió központját a folyamatos megújulás jellemzi. Aki hosszabb ideje nem járt a cívisvárosban, s mostanában érkezik a megyeszékhelyre, alaposan meglepődik, mennyi minden változott. Érdemes hát elindulni egy élmények kel teli városnéző sétára, aminek kiindulási pontja aligha lehet más, mint a Nagytemplom.

Szökőkutak, teraszok, kiállítások

Igazi közösségi térré vált a sétálóövezetté alakított városközpont hangulatos szökőkútjaival, pihenésre csábító teraszaival, tartalmas kikapcsolódást nyújtó rendezvényeivel. A város szívében megújult, és kiállítóterekkel, kiállításokkal gazdagodott a Református Nagytemplom és a Református Kollégium épülete, s a közöttük található Emlékkert is megszépült. Számos látogatóbarát fejlesztéssel bővült a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ. Megújult – egyebek között – a termálfürdő: új medencéket és pihenőtereket alakítottak ki, valamint az Aquaticum Termál- és Wellness Hotel fejlesztése is befejeződött. S az itteni fejlesztések ezzel még nem értek véget. 2014-ben átadták a Nagyerdei Stadiont, megszépült a Nagyerdei park, ahol megújult a Szabadtéri Színpad, és a Ködszínház révén új látványossággal bővült a cívisváros. A kerékpárút-hálózat fejlesztésével a város turisztikai látnivalói kerékpárral is könnyen megközelíthetőkké válnak, s ez a turisztikai célú kerékpárút kapcsolja majd össze a belvárost a városközponttól néhány kilométernyire található Nagyerdővel, amely a család minden tagja számára kínál tartalmas kikapcsolódást

Top látnivalók

Debreceni Református Nagytemplom: Debrecen jelképe, az ország legnagyobb református temploma, nemzeti emlékhely.

Fotó: mtu.gov.hu

Debreceni Református Kollégium: 1538 óta folyamatosan működő oktatási intézmény. Múzeumának állandó kiállításán az iskola történetével ismerkedhetnek a látogatók. A falfestményekkel díszített lépcsőház a lenyűgöző látványt nyújtó, hatalmas gyűjteménnyel rendelkező könyvtárhoz és az 1849-ben az országgyűlésnek otthont adó Oratóriumhoz vezet.

Déri Múzeum: Magyarország egyik legjelentősebb múzeuma. A gazdag helytörténeti anyag mellett Déri frigyes egyetemes művelődéstörténeti gyűjteményével vált meghatározó jelentőségűvé. Egyik legnagyobb vonzereje Munkácsy Mihály impozáns Krisztus-trilógiájának festményei. A múzeum épülete előtt található négy Medgyessy Ferenc-szobor 1937-ben elnyerte a párizsi világkiállítás nagydíját.

Debreceni Egyetem Főépülete: Az ország legnagyobb egyeteme, 2012-ben ünnepelte fennállásának századik év-fordulóját. Az eklektikus-neobarokk stílusú impozáns főépület üvegtetős díszudvarát árkádos folyosórendszer futja körül: falán a leghíresebb professzorok és diákok neve olvasható. Az épület előtt tágas, francia stílusú park található, melynek szökőkútjában a hagyomány szerint minden végzős diák megmártózik.

Fotó: mtu.gov.hu

Szent Anna Székesegyház: A barokk és copfstílusú eredeti plébániatemplomot 1993-ban II. János Pál Pápa emelte székesegyházi rangra a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye megalapításával. 2011-től a templomban látható a Torinói lepel hiteles másolata, de a látogatók régi emléktárgyakból összeállított egyháztörténeti kiállítást is megtekinthetnek itt.

Nagyerdei Parkerdő: Kikapcsolódásra és feltöltődésre a legjobb hely Debrecenben a Nagyerdei park, amely alig10 percnyi utazótávolságra található a történelmi belvárostól. A Nagyerdő százéves fái alatt a Szabadtéri Színpad rendezvényei és a park számtalan szórakozási lehetősége kínálnak tartalmas kikapcsolódást. A kicsiket játszótér és tanösvény, a nagyobbakat petanque-pálya és szabadtéri kondipark várja. A megszépült békás-tó, az esténként kivilágított híd és a tóban lévő szökőkút vízsugara különleges, hangulatos látványt nyújt. A park különlegessége a Magyarországon egyedülálló multimédiás szökőkút, más néven Ködszínház.

Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont: A Nagyerdőn található az Aquaticum gyógy- és fürdőközpont, ahol fedett és szabadtéri termálvizes medencék, különböző élményelemekkel és 12 csúszdával ellátott fedett mediterrán élményfürdő, uszoda, szabadtéri strand, wellness-sziget, továbbá 40-féle, termálvízre alapozott gyógykezelés biztosít teljes regenerálódást és szórakozást valamennyi korosztály számára.

Fotó: mtu.gov.hu

Nagyerdei Stadion: 2014-ben avatták fel az új Nagyerdei Stadiont, ahol a város többszörös bajnok futballcsapata játssza mérkőzéseit. A 20 000 férőhelyes létesítmény Kelet-Magyarország legmodernebb, különleges építészeti megoldásokkal kivitelezett multifunkcionális létesítménye

Debreceni Virágkarnevál: Az idén augusztus 12. és 22. között rendezik a Debreceni Virágkarnevált. Az elmúlt 50 évben több mint 500 virágkocsi-kompozíció, több mint 1000 külföldi és hazai művészeti csoport, több millió szál virág, több tízezer közreműködő és több száz „virágos” program színesítette a rendezvényt. Hazánk egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező és egyben legnépszerűbb kulturális rendezvényének központi eleme a karneváli felvonulás, amely keretében a több százezer szál élővirág felhasználásával készített, közel 5 méter magas és 10 méter hosszú virágkompozíciók nívós hazai és külföldi táncosok, hagyományőrző csoportok kíséretében haladnak végig Debrecen utcáin.