Nagyváradon elkezdődtek a repülőtér bővítési munkálatai

Nagyváradon elkezdődtek a nemzetközi repülőtér bővítési munkálatai, melyek befejeztével kétszeresére nő a légikikötő utasfelvételi kapacitása – jelentette be Ilie Bolojan, a repülőteret működtető Bihar megyei önkormányzat elnöke.

A román-magyar határhoz közeli városban 212,84 millió lejes (21 milliárd forint) beruházással építenek új utasterminált, és bővítik a kifutópályát. A jórészt az Európai Unió és a román kormány támogatásával megvalósuló beruházás finanszírozási szerződését 2022 végén írta alá a szállításügyi minisztérium.

A határ menti megye vezetésének ez volt az utolsó lehetősége, hogy uniós forrásokat hívjon le repülőtér-bővítési munkálatokra, amelyeket év végére be is kell fejezni – írta közösségi oldalán Ilie Bolojan. Ennek elősegítéseként teljesen átengedték a helyszínt a kivitelezőnek, a munkálatok ideje alatt a régi terminálban és ideiglenes konténerekben történik az utasfelvétel.

A beruházás részeként a meglévő terminált új épületszárnnyal toldják meg a schengeni és nem schengeni országokba induló és onnan érkező utasok számára. Az új terminálnak köszönhetően a repülőtér utasfelvételi kapacitása duplájára nő, a jelenlegi 400 helyett óránként 800 utast lesz képes fogadni – közölték korábban.

A fejlesztési projekt keretében meghosszabbítják a bekötőutakat, bővítik a parkolókat, és repülőgép-jégtelenítő berendezést is beszereznek. “Jövő évtől a nagyváradi repülőtérnek modern infrastruktúrája lesz, ami megteremti a lehetőséget, hogy több járatot működtessünk” – vetítette előre Ilie Bolojan.

A Tarom román légitársaság a nagyváradi nemzetközi repülőtérről Bukarestbe működtet belföldi járatokat, a külföldi járatok zöme jelenleg a törökországi és egyiptomi célpontú charterjáratokra korlátozódik. (MTI)