Nagyobb élmény, kisebb csoportoknak Székelyföldön

Székelyföldön még csak most borulnak virágba a fák, de hiába a természet újraéledése, a koronavírus miatt elmarad a Csíksomlyói búcsú. Varga Attila a tusnádfürdői Szent Kristóf panzió tulajdonosa szerint június közepétől azonban már ismét érdemes útnak indulniuk azoknak akik Erdély szerelmesei és azoknak is akik az érintetlen természet csodáira vágynak.

Az időjárást tekintve Erdély egy hónappal el van csúszva Magyarországhoz képest: azok a fák, amelyek Magyarországon már elvirágzottak, minálunk még csak most kezdenek virágba borulni és júniusban telik meg igazán élettel a táj – magyarázza Varga Attila. Aki fontosnak tartja kiemelni: ”Erdély, Székelyföld, sok magyar honfitársam számára a pünkösdi ünnepet és a Csíksomlyói búcsút jelenti, amivel kapcsolatban a ferences atyák fokozottan kérték: senki ne induljon el Magyarországról, mert az egészségügyi vészhelyzet miatt elmarad az idei nagy ünnepi búcsú.”

A vendéglátóhelyek, szállodák amúgy sincsenek könnyű helyzetben most, mert nem elég a koronavírus helyzet miatti kényszerű leállást, Romániában még mindig csak felemás szabályozás született az újra indulással kapcsolatban. A települések közötti magáncélú közlekedés tilos, háromnál több ember még családtagként sem tartózkodhat együtt a szabadban és miközben a hotelek kinyithatnak, a konyha működhet, az étteremnek és a terasznak zárva kell tartania. Vagyis gyakorlatilag csak a szobaszervízre van lehetőség, ami a kormány szándékai szerint elsősorban a mezőgazdasági idénymunkások és a kereskedelmi utazók ellátását szolgálja – amiért viszont nem nagyon éri meg még kinyitni.

„A szakma ezért is nagyon kéri a kormányt, hogy engedjen, amire az a biztatás érkezett, hogy június 1-től kinyithatnak a teraszok és június 15-től már az éttermek is működhetnek, ha a járvány enyhülése ezt megengedi. Mi a Szent Kristófban azzal számolunk, hogy június elején kezdjük meg a felkészülést – beszerezve az UV lámpás szobafertőtlenítőt, a maszkokat, gumikesztyűket, a hőmérőket, elvégezve a víz fertőtlenítését. A másik oldalon pedig arra készülünk, hogy minden szállóvendégünkkel aláíratjuk majd azt a nyilatkozatot, amiben kijelenti, hogy nem fertőzött és a közelmúltban nem járt átfertőzött helyen.”

Varga Attila azzal számol, hogy még ha a vendég igények esetleg nagyobb foglaltságot is engednének, akkor sem vállalnak 80 százalékosnál nagyobb telítettséget. Ami egyrészt segíti a távolságtartást, másrészt lehetőséget teremt egy esetleges beteg gyors és átmeneti elkülönítésére.

„Én azt tervezem, hogy a Szent Kristóf június 15-én fog megnyitni, onnantól pedig már mi is Székelyföld legszebb arcát mutatva tudjuk fogadni a magyar utazókat, felvonultatva az új trendnek számító ökoturisztikai élményeket is.”

Meglátása szerint Székelyföldön, akár csak Magyarországon, várhatóan a belföldi turizmusé lesz a főszerep, miközben az idei évi cél a legtöbb vállalkozás esetében a túlélés lesz. Ugyanakkor számukra kiemelt fontossággal bír, hogy az elmúlt évek kemény munkájával kiépített magyarországi partnerkapcsolatokat életben tudják tartani, amiben kiemelkedő szerepük lesz az idegenvezetők, az utazási irodák, az éttermek és a szálláshelyek összefogásából születő új kínálati elemeknek. Szavai szerint a székelyföldi turizmus újra pozicionálására ragyogó példát jelenthetnek azok a Vivaldi Travel Utazási Iroda, valamint Lukács Attila székelyföldi idegenvezető, illetve a tusnádfürdői Szent Kristóf Panzió együttműködéséből elkészült turisztikai csomagok, melyek már hamarosan foglalhatók az utazási iroda honlapján.

„Az újrainduló turizmusban valószínűleg sokak számára előtérbe kerül az egyéni vagy kisebb csoporttal való utazás gondolata. Az úti célok tekintetében pedig várhatóan nagyobb szerep jut a szabadban eltöltött élményeknek, az aktív pihenésnek, a helyi gasztronómia felfedezésének és a nagyobb csoportokban korábban elérhetetlen különleges, egyénre szabott programoknak. Székelyföldet a kiváló természeti adottságai, a mesébe illő csodái, a vendégszeretete, a magyar határhoz való – a folyamatosan bővülő romániai autópálya hálózatnak köszönhetően- immár elfogadható közelsége az egyéni, vagy kisebb csoportban elinduló turisták számára is kiváló turisztikai célponttá teszi. A Lonely Planet 2016-ban nem véletlenül választotta a világban utazásra leginkább ajánlott turisztikai régiójának a magyarok lakta Erdélyt. Azzal, hogy a nagyobb csoportok helyett inkább most csak a személyautóval érkező családokra és a kisebb csoportokra számíthatunk, Székelyföld olyan különleges csodáit tudjuk bemutatni, amelyek csak ebben, a meghittebb légkörben fedezhetők fel és csak így jelenthetnek örökre szóló élményt”- zárta gondolatait a Szent Kristóf panzió tulajdonosa.

És amíg nem indulhatunk útnak, álljon itt egy kis erdélyi hangulat felidézése a Visit Hargita jóvoltából.

Meichl Frida