Nem örülne az EU a Korean Air és az Asiana egybekelésének

Az Európai Bizottság (EB) előzetes állásfoglalásában kifogásolja a Korean Air és az Asiana Airlines egyesülését, mert a testület szerint ez korlátozná a Dél-Korea és EU közötti piaci versenyt – írta az AIRportal.hu.

Mint írták, az EB februárban indított részletes vizsgálatot a két légitársaság tervezett egyesülésével kapcsolatban, amely a rendelkezésre bocsátott dokumentumokat vizsgálta, valamint összegyűjtötte a konkurens légitársaságok és az ügyfelek véleményét.

A bizottság közlésében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az utasszállítás terén az üzlet csökkenti a versenyt a Dél-Korea és Franciaország, Németország, Olaszország, illetve Spanyolország közötti útvonalakon, emellett a két térség közötti légiáru-szállítási piacon is. A koreai cégek egyesülésével ugyanis messze a legnagyobb utas- és áruszállító légifuvarozó jönne létre az érintett viszonylatokon.

A két koreai légitársaság még 2020-ban jelentette be egyesülési szándékát, de az ügylet lezárásához még meg kell szerezni az európai uniós mellett az amerikai és a japán versenyhatóságok jóváhagyását is, a már meglévő tizenegy ország engedélye mellett.