Uniós ingyenjeggyel Európába

Fotók: pixabay.com

Az utazni vágyó európai uniós fiataloknak ingyen vonatjegyet biztosító Interrail-program várhatóan 2021-től válik rendszeressé, ám több ezer jegyet már idén is fel lehet használni. Magyarországról háromszázan utazhatnak.

Az ingyen vonatjegy ötlete két német aktivistában fogalmazódott meg 2014-ben, amikor közösen bejárták az Európai Unió több országát. Az utazásért rajongó fiatalok – Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer – a hazaérkezésüket követően döntöttek úgy, hogy népszerűsíteni kezdik az elképzelést, amely szerint minden 18. életévét betöltött, de még a 19. születésnapja előtt álló uniós állampolgár ingyenes vonatjegyet igényelhet.

Az akkor még csak elméleti szinten létező program híre kisvártatva eljutott Ujhelyi István európai parlamenti képviselőhöz is, aki az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős biztosa, Navracsics Tibor, valamint a néppárti frakcióvezető, Manfred Weber segítségével felkarolta a kezdeményezést. A későbbiekben DiscoverEU-ra keresztelt Interrail-program kísérleti tesztüzeme végül 2017-ben indult be, aminek köszönhetően tavaly több mint hétezer térítésmentes vonatjegy talált gazdára. A jelenleg alacsony – mindössze 12 millió eurós – pénzügyi keretből működő program 2021-re, az EU következő költségvetési időszakának első esztendejére ölthet végleges formát, ám ehhez az Európai Parlamentnek és a nemzeti kormányoknak is el kell fogadnia a javaslatot, amelyre az előzetes becslések szerint 700 millió eurót, azaz évente 100 millió eurót kellene elkülöníteni.

Az első igazi próbaüzem azonban már május végén elrajtol, így június utolsó napjaiig 15 ezer európai fiatal, köztük háromszáz magyar juthat az Európai Bizottság által kifizetett vonatjegyhez. A pályázaton csak azon uniós állampolgárok vehetnek részt, akik 2018. július 1-ig betöltik a 18. életévüket, de még nincsenek 19 évesek. Ezen felül fontos tudni, hogy a kizárólag az EU-n belül történő utazás hossza nem lehet harminc napnál több, továbbá azt is, hogy legfeljebb öt főből álló csoportok jelentkezhetnek.

A pályázatokat elbíráló zsűri június 27-ig hoz döntést, az első körben a fiatal utazók július 9. és szeptember 30. között szállhatnak vonatra. Az Európai Bizottság a jövőben minden menetrendszerű közlekedési eszközzel teljesített útra kiterjesztené a programot.

Boruzs Álmos

Legyél az első hozzászóló "Uniós ingyenjeggyel Európába" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*