Nemcsak a tó, híres barlang is van Balatonfüreden

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Ha a tavaszi kirándulás során, vagy a nyári forróságban a fürdés után valami különleges programra vágyunk a Balatonnál, tökéletes kikapcsolódásnak ígérkezik a Lóczy-barlang és a látogatóközpont felfedezése.

Maga a Tamás-hegy nyugati oldalában található a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ékessége, a Lóczy-barlang nem új attrakció, hiszen már 1882-ben feltárták. Igaz, a nagyközönség előtt csak 1934-ben nyitották meg a különleges természeti kincset. Ahol a hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, tekintélyes mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot.

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Amelyben járva, a természet által megformált kőzeteket szemlélve egy újabb bizonyságot kapunk a természet különleges alkotóképességéről. Ahhoz, hogy mindezt igazán élvezni tudjuk, úgy érdemes öltöznünk, hogy a barlangban 12 fokos hőmérsékletben tehetjük meg a 20-25 perces túrát villanyvilágítás mellett, szakszerű vezetéssel, utcai ruházatban. (A barlangban egyébként egyszerre 25 ember vehet részt a látogatáson.)

Akár szeretnénk lemenni a barlangba, akár csak a felszínen szeretnénk többet tudni róla, mindenképpen érdemes felkeresni a 2021-ben átadott balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpontot. Ahol 240 négyzetméteren interaktív kiállítás mutatja be a térség földtani, természeti értékeit, a közelében pedig geológiai tanösvényt is kialakítottak.

A Lóczy Barlang a címe: Balatonfüred, Öreghegyi út 51.