Német Covid-intézkedések: a légi közlekedésben és a távolsági tömegközlekedésben kötelező lesz a maszk ősszel

Hosszas vita folyt, de a német koalíciós kormány végül megállapodott az őszi Covid-intézkedésekről: a távolsági közlekedésben és a kórházakban maszkkötelezettség lesz érvényben országosan – írta testvérlapunk, Az Üzlet. A tartományok szigorúbb szabályokat is hozhatnak, de a zárlat és a kijárási tilalom tabu.

Az Üzlet cikke szerint Karl Lauterbach (SPD) szövetségi egészségügyi miniszter és Marco Buschmann (FDP) szövetségi igazságügyi miniszter már elő is terjesztette az őszi Covid-csomagot. A fertőzésvédelmi törvény jelenlegi Covid-szabályai szeptember 23-ig érvényesek. A két miniszter hetek óta vitatkozott az új szabályokról, amelyek 2023. április 7-ig lesznek érvényben. Az új szabályok szerint 2022. október 1-jétől a légi közlekedésben, a távolsági tömegközlekedésben és az egészségügyi intézményekben Németország egész területén kötelező lesz a maszk használata, a kórházakban és az ápolási intézményekben pedig a teszteltetni is kell.

A tesztelési kötelezettség alól mentességet kapnak az újonnan beoltott és a gyógyult személyek, valamint az érintett létesítményekben vagy az érintett szolgáltatók által kezelt, ápolt vagy gondozott személyek. A tartományok további intézkedéseket hozhatnak, ha a járványhelyzet úgy kívánja, például a beltéri maszkviselés kötelezővé tételét. Ez azonban nem vonatkozhat a tesztelt, frissen oltott és frissen gyógyult személyekre a kultúra, a szabadidő, a sport és a gasztronómia területén.

A Tagesschau információi szerint a tartományok bizonyos közösségi intézményekben is elrendelhetik a tesztelést, valamint az iskolákban és más oktatási intézményekben a kötelező maszkviselést. Ez azonban csak az ötödik tanévtől kezdve lehetséges a tanulók számára. Buschmann szerint ezután az iskolákban is elegendő lenne az FFP2 maszkok helyett sebészeti maszkokat használni.

A tartományok még szigorúbb intézkedéseket is hozhatnak, ha az egészségügyi rendszer vagy a kritikus infrastruktúra túlterhelése fenyeget – erről a tartományi parlamentek döntenek. A lehetséges intézkedések közé tartozik a kötelező maszkhasználat beltéren és akár kültéren is, ha a minimális távolság nem tartható, illetve a rendezvényeken résztvevőkre vonatkozó felső határértékek. Ebben az esetben nem lehet kivételt tenni azokkal sem, akiket már teszteltek, meggyógyultak vagy beoltottak. Buschmann elmondta:

“A szabadság korlátozását csak akkor szabad alkalmazni, ha az szükséges. Koncepciónk ezért elutasítja a zárlatokat és a kijárási tilalmakat.”

Buschmann és Lauterbach hangsúlyozta, hogy az idősek és más kiszolgáltatott csoportok továbbra is különleges védelemben részesülnek. Az új szabályokat a Bundestagban folyamatban lévő jogalkotási folyamathoz kötik, és a szeptemberi ülésszak első hetében fogadják el. A Bundesrat várhatóan szeptember 16-án adja jóváhagyását, így az új szabályok még a jelenlegi intézkedések lejárta előtt hatályba lépnek.