Nyaraljon egészségesen, emlékezzen szívesen!

Közelsége miatt Horvátországba utaznak legtöbben, de nem mindenki tudja, hogy a hepatitis A-t, vagyis az A típusú fertőző májgyulladás vírusát ott is elkaphatja bárki, aki mosatlan vagy csapvízzel megmosott gyümölcsöt, zöldséget, nyers vagy nem kellően megfőtt tengeri herkentyűket fogyaszt. A magyar utazó, aki – a helyi lakosok többségével ellentétben – nem védett a vírussal szemben, könnyen megfertőződhet az étvágytalansággal, hasmenéssel, hányingerrel, hőemelkedéssel, sárgasággal és általános gyengeséggel járó betegséget okozó vírussal.

A hepatitis okozta betegség veszélyesebb formáját előidéző hepatitis B vírus is jelen van szomszédainknál, ezért jobb elkerülni a manikűr-, pedikűr-, tetováló- és akupunktúraszalonokat, mert az ott használt eszközök is fertőzhetnek.

Fertőzött kagylók

A másik népszerű úti cél Görögország, az olümposzi Riviéra vagy valamelyik sziget. Tavaly több száz helyi lakost és turistát betegített meg a kanyarójárvány, de hepatitis A vírus, rubeola, diftéria is előfordult már. Mivel nincs édesvízkészletük, a szigetek ivóvízellátása korlátozott, és a csatornázás sem mindenhol megoldott. Ezért szabad csak palackozott vizet inni, és ezért nem ajánlott csapvízből készült jégkockát, fagylaltot fogyasztani.

Spanyolországban, ahova egyre több bevándorló érkezik Afrikából és a Távol-Keletről, megsokszorozódott a hepatitis B vírus hordozóinak száma, s az elmúlt két utazási szezonban több járvány is előfordult. A tularemia (nyulak terjesztette lázas állapot) több száz embert fertőzött meg tavaly augusztusban, azt megelőzően mumpszos megbetegedések is előfordultak, de legionellla- és kanyarójárvány is szedett áldozatokat.

A krónikussá váló, hepatitis B okozta betegség a tizedik halálok a Földön, mivel májrák lehet a következménye. Leggyakrabban tűszúrással, szexuális érintkezéssel vagy balesetet szenvedők körében terjed.

Egy német kutatás szerint a Földközi-tengerből származó kagylók negyven százaléka hepatitis A vírussal fertőzött, tehát nem árt az óvatosság, a higiéniai szabályok betartása Olaszországban sem. Az északi vidékeken tavaly negyvenhat kanyarós megbetegedést regisztráltak.

Veszélyes szúnyogok

A sárgaláz influenzaszerű tünetekkel, lázzal, súlyos májgyulladással és vérzésekkel járó megbetegedés, kizárólag Afrikában és Dél-Amerikában terjedt el, elsősorban mezőgazdasági, erdős területeken, ahol gyakoriak a szúnyogok. A honfitársaink között kedvelt úti célpontok közül Argentínát, Brazíliát, Perut, Venezuelát kell kiemelni, illetve az afrikai régióból Kenyát, Tanzániát, Zanzibárt és a Zöld-foki-szigeteket, ahová kötelező a sárgaláz elleni oltás. A betegséget sokféle szúnyogfaj terjeszti. A turistákra akkor jelent veszélyt, ha oltás nélkül utaznak járványos területekre. Kialakult betegség esetén a halálozási arány sajnos húsz százalék feletti. A sárgalázfertőzésnél enyhe esetben influenzaszerű tünetek jelentkeznek, súlyos esetekben magas láz alakul ki. Erős végtagfájdalom, fejfájás, hányinger, hányás, lassú szívműködés és sárgaság a legjellemzőbb tünetek. A jelenlegi jogszabály-módosítás (lásd keretes írásunkban) is azt mutatja, hogy a magyar hatóságok is fontosnak tartották a WHO ajánlását, ezért született a módosító rendelet.

Védőoltás – hol, mikor?

Az Országos Epidemiológiai Központban (1097 Budapest, Gyáli út 2–6., tel.: 06-1/476-1364) bárki érdeklődhet, melyik országban milyen egészségügyi veszélyek leselkednek az utazóra, és milyen védőoltásokat érdemes felvenni. A védőoltás ugyanis a legtöbb betegség ellen a legbiztosabb és leghatékonyabb megelőzési mód!
Rendelés: hétfő, kedd, szerda, csütörtök: 9–12 és 13–14 óráig, pénteken 9–11 óráig, kizárólag bejelentkezésre!
Az utazási betegségekről és a világ országairól részletes információ a www.utazaselott.hu weboldalon található.

Sárgaláz

A sárgaláz elleni oltást korábban kizárólag a Nemzetközi Oltóközpontban, a Gyáli úti intézményben lehetett kérni, s ez gyakran sorban állást okozott, illetve rendkívül idő- és költségigényes volt a vidéki utazók számára. Az utazók száma évről évre nő, így ez a rendszer már nem tudta kielégíteni a felmerülő igényeket. Ráadásul egyedül Magyarországon volt bevett gyakorlat, hogy csak egyetlen intézményben oltanak sárgaláz ellen, más országokban több oltóhelyen is fel lehetett venni a vakcinát. Az új rendelet érvénybe lépésével (2008. április 15-től) azonban a vidéki utazók a területileg illetékes, regionális oltóközpontokban, illetve az OTH által kijelölt helyeken is kérhetik a sárgaláz elleni oltást. Az egyéb utazási oltásokat (hepatitis A és B, hastífusz, meningitis stb.) továbbra is fel lehet venni a háziorvosoknál és bármely oltóhelyen.

Utazókra veszélyes leggyakoribb betegségek

Észak-Európában:
Kullancs-encephalitis, Lyme-kór, hepatitis A, B, veszettség, diftéria, hasmenés, hastífusz, HIV/AIDS.
Kötelező oltás nincs.
Javasolt oltások: hepatitis A, B, kullancs-encephalitis, diftéria-tetanusz, polio (gyermekbénulás).

Dél-Európában:
Kullancs-encephalitis, bőr-leishmaniasis, Lyme-kór, hasmenés, hastífusz, hepatitis A, B, veszettség, HIV/AIDS.
Kötelező oltás nincs.
Javasolt oltások: hepatitis A, B, kullancs-encephalitis, diftéria-tetanusz, tífusz.

Közép-Amerikában és Mexikóban:
Malária, sárgaláz, Dengue-láz (csonttöréses láz), bőr-leishmaniasis, hasmenés, hastífusz, hepatitis A, B, veszettség.
Kötelező oltás: sárgaláz.
Javasolt oltások: hepatitis A, B, diftéria-tetanusz, tífusz, veszettség.

Dél-Amerikában:
Malária, hastífusz, hasmenés, hepatitis A, B, meningococcus meningitis, sárgaláz, Dengue-láz, veszettség.
Kötelező oltás: sárgaláz.
Javasolt: hepatitis A, B, diftéria-tetanusz, tífusz, veszettség, meningococcus meningitis.

A Karib-szigeteken:
Malária, Dengue-láz, bőr-leishmaniasis, hasmenés, hastífusz, polio, schistosomiasis, HIV/AIDS.
Kötelező oltás: nincs.
Javasolt oltások: hepatitis A, B, diftéria-tetanusz, tífusz, veszettség.

Afrikában:
Malária, sárgaláz, Dengue-láz, HIV/AIDS, hasmenés, hastífusz, hepatitis A, B, kolera, veszettség, meningococcus meningitis, filariasis, polio.
Kötelező oltás: sárgaláz.
Javasolt: hepatitis A, B, diftéria-tetanusz, tífusz, veszettség, polio, meningococcus meningitis.

Ázsiában:
Malária, bőr-leishmaniasis, hastífusz, hepatitis A, B, veszettség, meningococcus meningitis, HIV/AIDS, schistosomiasis, hasmenés, Dengue-láz, diftéria.
Kötelező oltás nincs.
Javasolt: hepatitis A, B, diftéria-tetanusz, tífusz, veszettség, polio, meningococcus meningitis.

Legyél az első hozzászóló "Nyaraljon egészségesen, emlékezzen szívesen!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*