Nyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa

Csernus Imre 2009 óta él az egri régióban él, ahol Csutorás Ferenc borásszal és Mészáros Péter grafikussal együtt alapították az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot (AÉS). Az elmúlt öt évben megmentették a kivágásra ítélt, százéves érseki szőlőt, és különleges, ún. naturális borokat készítenek. Az Almagyar-domb nemcsak Eger egyik legjobb, de legszebb fekvésű dűlője is, Nagy-Egeddel szemben. Ezért a három barát úgy döntött, hogy egyedülálló turisztikai attrakciót is megvalósít itt: idén tavasszal nyílik majd az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a szőlőtőkék tövében épül fel a borkemping, a szállást adó csőszkunyhók, egy medence és a borterasz. A látogatók a szőlővel körülölelt csőszkunyhókban pihenhetnek majd, karnyújtásnyira a szőlőtől hűsölhetnek a Venyige Spaban és a kilátó lábánál kóstolhatják az AÉS borait. Emellett lesz tanösvény, kertmozi, dűlőtúra lovas kocsival, katonai csapatszállítóval, sőt, repülővel is.



„Sok helyen jártam már, de olyan helyen nem, ahol ilyen közel engednek a szőlőhöz – fogalmaz Csernus Imre. – Kinyúlsz a medencéből vagy a csőszkunyhó ablakából és megérinted azt a szőlőt, aminek a borát éppen kóstolod, miközben a Nagy-Eged látványában gyönyörködsz. Ez elképesztően erős dolog. Azt akartuk, hogy a vendégeink is részesüljenek a mi lelkesedésünkből és boldogságunkból. Nálam ez a vendéglátás csúcsa.”

Csernus Imre, Csutorás Ferenc borász és Mészáros Péter először az érseki szőlő megmentése miatt szövetkezett. Amikor 2007-ben és 2009-ben leszüretelték az Érseki-dűlőről a rég elhagyott, kivágásra ítélt szőlőt, csodára bukkantak. Mindkét szüret különleges minőségű bort adott, melyet Érseki Titokbornak kereszteltek. Titokbor, mert a szőlő fajtája máig ismeretlen, a bor pedig semmi máshoz nem hasonlítható. Eldöntötték, hogy megmentik ezt a kiváló szőlőt. Megvásárolták az érseki melletti földet az Almagyar-dombon, a megmentett oltványokat oda ültették és megalapították az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot. 2013-ban szüretelték le az első évjáratot az újratelepített érseki szőlőből. A Titokbor és más különlegességek mellett megszületett a birtok népszerű borcsaládja, melynek tagjait Csernus Doki munkássága ihlette: a Lelkibéke vörös cuvée, a Bevállalod? rozé és a Lelkifröccs fehér házasítás. Az AÉS naturális borait a nyolcvan éves múltra visszatekintő Csutorás pince borásztulajdonosa, ifj. Csutorás Ferenc készíti.

Az AÉS a Csutorás-területekkel összesen 14 hektáron gazdálkodik. A legjobb egri dűlőkről – Almagyar, Síkhegy, Pajdos, Kerekszilvás és Galagonyás – szüretelnek. A tradicionális egri fajtákat telepítik. Fő fajták a leányka, olaszrizling, furmint, tramini illetve az érseki szőlő, kékfrankos, cabernet franc és sauvignon, pinot noir, menoir és a kadarka.

A Csutorás-borok az elmúlt években több érmet nyertek a bordeaux-i és a londoni világversenyeken, illetve a Pannon Bormustrán. Csutorás Ferenc 2008-ban elnyerte az év egri bortermelője, 2009-ben Heves megye legeredményesebb egyéni vállalkozója címet.

Az éves bortermés körülbelül 700 hektoliter, 2013-ban 25 000 palack bor volt forgalomban. Exportálnak többek között Finnországba, Lengyelországba, Szlovákiába, Svédországba, Spanyolországba, sőt Kínába és Vietnamba is.

Bővebben: http://www.almagyar.hu/

Kisfilm a szőlő megmentéséről: https://www.youtube.com/watch?v=3yAvFVeejG8

Legyél az első hozzászóló "Nyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*