Önkéntes programok Magyarországon – Hogyan lehet itthon segíteni?

Önkéntesnek lenni mindig jó érzés, hiszen segítünk másokon, legyen szó emberekről vagy éppen állatokról egyaránt. Az önkéntesség egy szabadon végezhető tevékenység, amire hazánkban számos lehetőséget kínálnak. Nem könnyű persze olyan szervezetet és programot választani, ahol valóban tudunk segíteni és mindezt rendszeresen tehetjük meg. Ebben a cikkben olyan programokat mutatunk be, amikben mindenkinek érdemes lenne részt vennie.

Segíteni jó!

Időtlen-idők óta vannak önkéntesek, akik akár éjjel, akár nappal segítenek a bajba jutottakon, a szegényeken, az állatokon, olyanokon, akiknek problémájuk akad. Lehet ez egy katasztrófahelyzet, esetleg egy gyermekklinika, de még egy menhely is. Szilágyi Judit például a Deluxe mellett nagyon szeret önkénteskedni is. Több nemzetközi szervezettel működött együtt az elmúlt évek során. Szerinte ezek “lehetőséget biztosítottak arra, hogy empirikus úton is megismerjem, mit is jelent a világban mélyszegénységben, teljes kilátástalanságban élni és nevelkedni.”

Tényleg mindegy, hogy milyen területen nyújtunk támogatást, hiszen gyerek, felnőtt, idős, férfi, nő, négylábú, mindenki örömmel fogadja a segítséget.

Csaljunk mosolyt a kórházban fekvő gyerekek arcára!

A Mosolygó Kórház Alapítvány zenei, valamint a művészek előadásokat tartanak azoknak a lurkóknak, akik kórházban ragadtak. Ezzel próbálnak meg javítani a hangulatukon, elősegíteni a gyulásukat. Bár elsősorban gyerekek páciensek a Mosolygó Kórházban, az Alapítvány mindig törekszik arra, hogy a mosolyokból jusson az idős és más otthonokban élő emberek számára is.

Vannak olyan programok is, ahol például önkéntesként egy-egy kórházi lakó számára olvashatunk fel meséket. Főként karácsony körül vannak ilyen lehetőségek, de tulajdonképpen egész évben fogadják azokat a segítőket, akik hajlandóak egy kis színt vinni a kicsik kórházi életébe. Lehet ez egy saját mese, egy mesekönyv, de tulajdonképpen bármi, ami eltereli a gondolataikat a problémáikról.

Terápiás kertépítés gyermekotthonok számára!

Korábban többször előfordult, hogy kertépítéssel segítettek a kicsiknek. 2015-ben indult egy olyan projekt, amihez hobbikertészeket és kertész szakembereket kerestek, hogy nekik köszönhetően megújuljanak a gyermekotthonok. Az első helyszín a Ferencváros volt, nem messze a Közvágóhídtól. A programban egy különleges, terápiás udvart, kertet hoztak létre a gyerekek számára. Az otthonokban ugyanis lenne lehetőség a szabadba menni, bár a legtöbb esetben igen szürke és unalmas a helyi udvar. A színes virágok, zöld növények azonban nemcsak hangulatosak, hanem élettel töltik meg az amúgy nem túl vidám helyet.

A feladat nem más, mint ásás, kapálás, ültetés és gazolás. Ezzel a szabadban tölthetünk némi időt, közben pedig a jó ügy érdekében dolgozunk. Aki szeret kint lenni, szívesen kertészkedik, szorgos, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt az önkéntes programot.

Mentőkutyák képzése

Kalandvágyó felnőtteket mindig keresnek. Akit érdekelnek a mentőkutyák, szeretik az állatokat, de nem engedhetik vagy nem tehetik meg, hogy sajátjuk legyen, annak érdemes részt vennie egy-egy ilyen tréningen. Ezek általában erdőben, bozótosban történnek, ahol eltűntek mentését szimulálják és ebben kellenek önkéntesek, akiket az állatok megtalálhatnak. A tréningek általában Budapest külső kerületeiben zajlanak, viszont sokszor van szükség Budán és persze az ország számos egyéb helyszínen segítő kezekre és lábakra. Ha tehát valakit érdekel a kutyák kiképzése és nem zavarja, hogy a friss levegőn tölt néhány órát, annak érdemes kipróbálnia és támogatni a képzést, legalább egyszer. Egy jó túra mindenkinek kijár!

Táborszervezés beteg gyermekek számára

A Bátor Tábor Alapítvány évente nagyjából 900 tábori önkéntessel szervezi meg a különféle programokat daganatos, valamint cukorbeteg gyerkőcök számára. A rekreációs táborokban 1000 krónikus magyar, cseh, lengyel, szlovák gyermek kap helyet, de csatlakozhatnak hozzájuk a hozzátartozók is. Mindezt ingyenesen.

Itt az önkéntesek valósítják meg azt, ami a lényeg, mégpedig, hogy a gyerekek olyan élményekkel gazdagodhassanak, amit amúgy az állapotuk miatt nem tehetnének meg. Ezzel megerősödik az önbizalmuk, boldogabbak lesznek, ami nagyban elősegítheti a betegségük gyógyulását. Sokféle feladatkörre keresnek segítőket, de mindenkinek az a célja, hogy lelkesítse és motiválja a kicsiket.

Nemzetközi önkéntesség

Önkéntesként lehetőségünk van arra, hogy külföldön próbáljunk szerencsét. Ha teljesen mást akarunk csinálni, mint eddig, szeretnénk javítani a nyelvismeretünkön, utazni és világot látni akarunk, akkor nincs más teendő, mint jelentkezni nemzetközi önkéntesnek. Az Európai Szolidaritási Testület programjai remek lehetőséget adnak minderre. Ez az Európai Bizottság programja, amelybe 18-30 éves fiatalokat keresnek, akik biztonságos körülmények között 2-12 hónapot el tudnak tölteni egy európai ország civil vagy nonprofit, esetleg közigazgatási szervezeténél. Itt új tapasztalatokra, tudásra tehetünk szert, szélesedik a világlátásunk, nem utolsó sorban javulhat a nyelvismeretünk.

Itt annyi pénzt kaphatunk, ami elegendő megélni az adott országban. A program fizeti a szállást és az utazást, valamint biztosítja az egészségügyi ellátást és az online nyelvoktatást. A projekt tehát ingyenes, nem kell érte fizetni, cserébe hatalmas kalandokban lehet részünk.