Óriási lépést tett a Lufthansa, hogy maga mögött hagyja a járványt

Teljes egészében visszafizette a Lufthansa német légitársaság a koronavírus-világjárvány okozta válság átvészelésére kapott német állami támogatást – jelentették be Berlinben.

A társaság közleménye szerint egymilliárd euróért (366 milliárd forint) visszavásárolták a járvány miatt megrendült német cégek támogatására és külföldi felvásárlásuk elhárítására szolgáló gazdasági stabilizációs alap (WSF) által birtokolt tulajdonrész – csendes részesedés – utolsó részét. A Lufthansa ezzel 3,5 milliárd eurót fordított az állami támogatás visszafizetésére. A csendes részesedés egy másik részét októberben vásárolták vissza 1,5 milliárd euróért, az állami fejlesztési bank (KfW) egymilliárd eurós hitelét pedig februárban törlesztették.

A német állam a WSF és a KfW révén egy kilencmilliárd eurós csomagot állított össze a Lufthansa megsegítésére tavaly tavasszal, amikor a járvány miatt világszerte szinte teljesen leállt a légi közlekedési ágazat. A vállalat ebből mintegy 3,8 milliárd eurót hívott le. A törlesztés után továbbra is állami kézben marad egy 14,09 százalékos részvénycsomag. Az eredetileg 20 százalékos részesedést a WSF szerezte meg tavaly júliusban 306 millió euróért. Az alap és a vállalat megállapodása alapján a részvénypakett értékesítését az idén augusztusban elkezdték, és legkésőbb 2023 októberéig befejezik.

A Lufthansa a légi közlekedés legnagyobb német szereplője. A leányvállalatokkal együtt a járvány előtt mintegy 135 ezer embert foglalkoztatott. Az idén szeptember végén 107 ezer munkavállalója volt. A csoport – a névadó Lufthansa mellett az Eurowings, az osztrák Austrian Airlines, a svájci Swiss és Edelweiss Air légitársaság, valamint a belga Brussels Airlines – a július-szeptemberi 5,2 milliárd euró bevételt ért el, 96 százalékkal többet az egy évvel korábbi 2,7 milliárd eurónál. (MTI)