Országhatár a tóban

Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park - Hajnali madárles Fotó: mtu.gov.hu

Ilyen is csak kevés országnak adatik meg, hogy egy tavon kell osztoznia. A Trianon utáni országhatár rögzítésekor Magyarország és Ausztria közösen kapta meg a Fertő tavat. Így aztán Európa legnyugatabbra fekvő sztyepptava és szikterülete a 2 ország határán helyezkedik el úgy, hogy a tó nagyobbik része osztrák terület.

A magyar oldal tulajdonosa a Fertőhansági Nemzeti Park, míg az osztráké a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park. A Fertő-táj és ennek részeként a Fertő tó 2001. óta a világörökség része. A mintegy 20 ezer éves tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize. A különleges vidéken a természeti kincsek mellett a tó partján több gyönyörű városka és falu található, melyeket kulturális értékeik miatt is érdemes felkeresni.

Nagycenktől indulva Sopronon és Fertőrákoson keresztül egészen Fertődig bejárható ez a vidék. Még télen is ideális kirándulóhely. A tóparti séta után érdemes megnézni a térség egyik kiemelkedő látványosságát, Fertőd legszebb barokk épületét, az Esterházy-kastélyt. Mai formáját a 18. század második felében nyerte el, Esterházy Miklós tervei alapján.

A fertődi Esterházy-kastély Fotó:mtu.gov.hu

Közel húsz év alatt alakult ki a jelenlegi épületegyüttes, amely a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja. A 18. században több mint egy évtizedet töltött itt el udvari zenészként Joseph Haydn és itt komponálta egyebek között a híres Búcsúszimfóniát is. A mai kastély őse egy 20 szobás vadászkastély volt, amely a Fertő tó zsombékos partján épült. A folyamatosan bővülő kastély napjainkban 126 szobát rejt. A kastély díszudvarára rokokó kovácsoltvas hármaskapu vezet. A világörökség másik kiemelkedő látnivalója a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház. Európa egyik legrégebbi és legnagyobb kőfejtője ez, ahol évmilliókkal ezelőtt a Pannon-tenger hullámzott. A kőfejtő hatalmas üregeit, alagútjait érdemes felfedezni, néhol lépcsőzni is kell, a kitartóbbaknak érdemes felmászni a kőfejtő peremére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Fertő-tóra és környékre.

A Fertő-táj 7 csodájának egyikeként emlegetett természeti kincs nem csak sziklatengert tartogat: a kőfejtő területén alakították ki a táj növény- és állatvilágát bemutató Sziklai Benge Tanösvényt, amelynek névadója a környék jellegzetes virágja. A tanösvény mellett a belső tér leglátványosabb része az őslénytani bemutató, ahol a valaha itt élt ősbálna, ősdelfin és őscápa életnagyságú testrekonstrukcióival találkozhatnak. Egy másik különleges kastély található a Fertődtől 20 kilométerre fekvő Nagycenken, benne a Széchenyi István Emlékmúzeummal. A legnagyobb magyar, Széchenyi István élete jelentős részét itt élte, sőt bővíttette az épületet egy új résszel. A kastélytól indul Európa legszebb ültetett hársfasora és mellette üzemel a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút, amit – mint a Hűvösvölgyben – gyermekvasutasok irányítanak.

Kenutúra a Fertőn a Csárdakapui-csatorna és a Kláder-tó között Fotó: mtu.gov.hu

Unikális látnivaló a Mithras szentély Fertőrákoson, amelyet a Napistenként tisztelt Mithrasnak szenteltek a 2. században. A hazánkban egyedülálló fertőrákosi Mithraeum Sopron környékének egyik legérdekesebb római kori emléke. Ugyancsak kuriózum a Muzsaji Vizimalom. Pontos építési éve ugyan nem határozható meg, de keletkezése az 1670-80-as évekre tehető. A rendhagyó malom egyharmad része cölöpökre van építve, mint az olasz Velence épületei. A cölöpökhöz tölgyfát használtak és négyszögletesre faragták.

Dunay Csilla