Országszerte fókuszban az augusztus 20.-ához kötődő programsorozatok, Virágkarnevál, Tüzijáték – Hétvégi programajánló

BUDAPEST - JAN. 1, 2020: Happy people celebrating the New Year and new decade on the Danube in Budapest with lots of fireworks at midnight.

A szokásokhoz híven ezúttal is rendkívül gazdag kulturális és gasztronómiai eseménysorozatok várják az utazókat az egész országban. Bármerre is járunk, biztosan találunk olyan eseményt, amiben az egész család örömét leli, miközben olyan hagyományos csemegéket is megkóstolhatunk amelyek ma már sajnos korántsem hétköznapiak. 20.-án este pedig sokfelé zárják tűzijátékkal Szent István ünnepét, amire a koronát természetesen a nagy budapesti tűzijáték teszi fel.

 

Budapest

Magyar Ízek Utcája. Augusztus 18-20 között immár 14. alkalommal kerül megrendezésre hazánk legnagyobb gasztronómiai fesztiválja, a Kárpát-medence gazdag ízvilágának és gasztrokultúrájának bemutatása, amire az Őrségből, Kárpátaljáról és még a Felvidékről is érkeznek résztvevők. A Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából sorra kerülő esemény gasztronómiai vezérmotívumának a magyar gabonát választották a szervezők. Felhívva a figyelmet a legfontosabb élelmiszer alapanyagunkra, és annak sokszínűségre, ahogy jelen van gasztrokultúránkban. De megfőzik itt a sokac babot, megtöltik az aranymorzsás töltöttkáposztát, és megsütik a pecsenye minden fajtáját: lesz vasi pecsenye, flekken és cigánypecsenye, nyárson forgatott ökör és malac is. Lesz emellett tárcsás hússütés és halsütés is nyárson, bográcsosok garmadájával és vadpecsenyékkel, köztük egy igazi kuriózummal a részeges nyúllal Petőmihályfáról. A háromnapos programsorozat folyamán a Hagyományok Házából érkeznek mesemondók, gólyalábon tréfálkoznak a Langaléta Garabonciások és a Bab Társulat is izgalmas előadásokkal készül a legkisebbnek. Emellett a Várkert rakparton koncertezik a Hoppáré Zenekar, a Varga Helena Band, a Kolompos Együttes, színpadra lép az Acoustic Cuts duó és a Jazz Because, de az ifj. Csoóri Sándor, azaz Sündi által vezetett Ötödik Évszak és a Szirtes Folk Band is elhozza slágereit a MIU-ra. Különlegesség, hogy eredeti felállásban, igazi rockabilly hangulatot varázsol az eseményre a Mystery Gang, emelett DJ IZIL és DJ Hobbista, vagyis Jeszenszky Zsolt is fergeteges utcabállá alakítják a rendezvényt.

 

 

Fotó és címlapfotó:BigStock

Légi parádé. Az elmúlt években hatalmas sikernek és érdeklődésnek örvendő katonai légiparádé idén augusztus 20-án a Duna felett a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon lesz látható. A légiparádé „nulladik” mozzanataként, a honvédtisztek avatásának tiszteletére végrehajtásra kerülő JAS-39 Gripen kötelék díszelgő repülésével kezdődik a Kossuth tér fölött. Ezt követően a kötelék visszatér a várakozási légtérbe és felkészül a 09.00-kor kezdődő program megkezdésére. A katonai légiparádé nagyjából 30 perces első részében a Magyar Honvédségben rendszeresített repülőgéptípusok egyenkénti, valamint kötelékben történő alacsony áthúzásai láthatók az Erzsébet-híd és a Margit-híd közötti Duna szakasz fölött. A Légiparádé második részében, mintegy 20 perc időtartamban láthatjuk WizzAir légitársaság A321 utasszállító, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Airbus A330 Neo valamint az Aeroexpress Kft. Embraer 120 és Cessna 206 Hidroplán repülőgépeinek (2-3 db) alacsony áthúzását.

A Szent István-napi gyermekprogramok központja ezúttal is a Városliget lesz, ahol több helyszínen, színes programkínálat, koncertek, bábszínház, mese és Varázsliget várja a családokat három napon át Magyarország születésnapján. A Varázsliget programsorozat a Vajdahunyad várától egészen a Kós Károly sétányig tart majd, ahol igazi csodákban lehet része kicsiknek és nagyoknak. Az eseménysorozat augusztus 18-án délben kezdődik a Magyar Honvédség programjával, ahol a katonai járművek és fegyverek technikai bemutatója mellett szabadon kipróbálható lesz egy repülőgép-szimulátor és a lézerlövészet is. Az Egyszervolt Mesezenekar élőzenés koncertjén Süsü, Gombóc Artúr és a Nagy Ho-Ho Horgász óriásbábjával találkozhatnak személyesen a gyerekek, akiknek szombaton 17 órakor bábszínházi előadás kelti életre Csukás István Árvácska című meséjét, miközben a tavalyi közönségkedvenc, a herceg- és hercegnőképző program is visszatér.

Mesterségek ünnepe. Idén is ingyenesen látogatható a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban, ahol a legkisebbek is biztosan találnak kedvükre való programot. A hajdani vásárok hangulatát idéző családi fesztivál kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, ugyanis “Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha kellékei kerülnek majd fókuszba. A mintegy ezer hazai és külföldi kézműves közül sokan lehetőséget kínálnak arra, hogy a gyerekek betekintsenek „műhelyükbe” és kipróbálják magukat mesterségükben.

A kiemelt rendezvényhelyszíneken kívül is számos program szól majd a legkisebbeknek. Koncertek, népművészeti bemutatók, hangszersimogató és interaktív játékok várják az érdeklődőket Budapesten, Magyarország születésnapján.

Tűzijáték. A tűz és Fények játéka a Margit hídtól a Petőfi hídig elterülő szakaszon lesz megcsodálható, emellett fényfestést kap a Parlament, a Nemzeti Galéria és a Gellért-hegy. A műsort különleges, két részes drónshow, valamint fény- és lézershow egészíti ki.

Az augusztus 20.-i budapesti programokról a https://szentistvannap.hu/programok weboldalon láthatók az aktuális információk.

Székesfehérvár

Három nap középkor: Koronázási Ünnepi Játékok Székesfehérváron. Kalandokkal teli, izgalmas időutazás a középkorba – ezt ígéri a Koronázási Ünnepi Játékok három napja az előttünk álló hétvégén. Augusztus 18-tól 20-ig audienciát tart a királyi óriásbáb-család, lovagok bajvívnak, zenészek muzsikálnak, mesterek szorgoskodnak az utcán, a középkori piacon kofák és korhelyek hangoskodnak, boszik és jósok csalogatnak jövőbe látni, esténként tűzzsonglőrök varázsolnak fényt az éjszakába.

A Székesfehérvári Királyi Napokon minden évben ezreket vonz a Koronázási Ünnepi Játékok középkort idéző három napja, amikor hagyományőrző csoportok, régizenei együttesek, mesterségbemutatók, családi foglalkozások és természetesen a királyi óriásbáb-család tagjai várják, szórakoztatják a látogatókat: augusztus 18–20. között a Belvárosban és a Zichy ligetben mindenki talál magának kedvére való programot.

Az óriáskirályok mindhárom napon az Országzászló téren fogadják az „alattvalókat”, az érdeklődők közelebbi ismeretséget is köthetnek velük, ha kipróbálják az Árpád-házi ágbogozót és Az Árpád-háziak nyomában című játékot: családoknak kiváló szórakozás lehet. A Varkocs-szobornál és a téren kézműves foglalkozásokon ügyeskedhetnek a gyerekek, a színpadon Paár Julcsi, Mihályi Réka, Kovácsovics Fruzsina, a Bordó Sárkány zenekar, Fabók Mancsi bábszínháza és a Netz-es Gyerekek produkció szórakoztatja a közönséget.

Idén újra lesz középkori piac a Városház téren, ahol a Szabad Színház tagjai szólítják meg az arra járókat: életképek, interaktív játékok, kocsmai tivornya, csapszék pódium, egész napos nyüzsgés várja itt a vendégeket. Ugyancsak a Városház téren viszi el a reneszánsz korba, Beatrix udvarába a látogatókat a Mare Temporis csapata: szépségápolás, zene és tánc, játékok, gasztronómia szerepel a kínálatban. A Szent János közben boszik és jósok csalogatnak a jövőbe látni, a Fő utcán középkori mesterek avatnak be mesterségük titkaiba, például az érmeverést, kosárfonást, de a kalligráfiát is kipróbálhatják az érdeklődők. A hagyományőrző csapatok a Zichy ligetben mutatják meg, milyen is lehetett a középkori harcászat, idén először azt is megtudhatjuk majd az ispotályban, hogyan és mivel gyógyították a sérüléseket. A régizene együttesek itt és a Belváros több helyszínén is muzsikálnak a három nap alatt.

Az idei év újdonsága a Szent István Torna: a középkori hagyományokat, tradíciókat felidéző bajvívó bajnokság két napján, augusztus 19-én, szombaton 10 órától és 20-án, vasárnap 9 órától két fegyvernemben – hosszúkard, kard és pajzs – méri össze tudását a Magyar Buhurt Szövetség nyolc versenyzője. A párbajok után mindkét napon bajnokot is ünnepelhet a Városház tér közönsége. Az érdeklődők kipróbálhatják a fegyvereket és megnézhetik a vérteket. A bajvívást a Harang-emlékmű közelében felállított lelátóról követhetik figyelemmel a nézők, akik középkori divatbemutatón is részt vehetnek, esténként pedig tűzzsonglőr produkciókat láthatnak.

Augusztus 19-én, szombaton 21 órától a Korona-túra című produkcióban a nézők azokba az érdekes eseményekbe pillanthatnak be, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját. Öt stáción át vezetett a király útja: a Királykút, a királyi palota, a préposti palota, a Szent Péter-templom és végül Szent Márton temploma voltak ennek a beavatási rítusnak az állomásai. Az épületek és a történetek nyomába ered 17 határon túlról érkezett diák, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében immár hat éve rendszeres résztvevői a Koronázási Szertartásjátékoknak: Szikora János rendező irányításával és a Vörösmarty Színház színészei segítségével megidézik azokat a történeteket, amelyeket ezekhez az eseményekhez kötött az emlékezet. A helyszín ugyancsak a történelmet idézi: a Csúcsos-hegy Aranybulla-emlékművének varázslatos környezetében kialakított 150 fős szabadtéri színpad várja az érdeklődőket. A részvétel ingyenes, regisztrálni a www.vorosmartyszinhaz.hu honlapon lehet.

Az államalapítás ünnepén – Szent Istvánnal az élen – a fehérvári királyok menetének történelmi felvonulása teszi fel a koronát a Koronázási Ünnepi Játékok programjaira vasárnap délután 16.30-kor. Nagy magyar királyainkat hagyományőrzők, korhű ruhába öltözött régizenészek és önkéntesek kísérik a Koronás Parktól a Városház téren át a Szent István térig. Minden esztendőben ez a program a látogatók egyik legnagyobb kedvence.

Augusztus 20-án a Zichy-színpad elé várják este a vendégeket, ahol a Bánk bán opera koncertszerű előadását az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közreműködésével követheti a közönség. Székesfehérvár így ünnepel, s az augusztus 20-i fények sem maradnak el: ezúttal látványos, belvárosi tűzzsonglőr bemutatóval zárja a nagyszabású fesztivált Székesfehérvár, a királyok koronázóvárosa!

A Koronázási Ünnepi Játékok részletes programja a www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu  honlapon olvasható. Személyesen pedig a Tourinform Városház téri irodájában és Városház téri infopontján, valamint a rendezvény Országzászló téri információs faházában kérhető felvilágosítás a programokhoz kapcsolódóan.

Pécs

Ingyenes családi programok, valamint Múzeumutca+ Számtalan ingyenes családi program, köztük bábjáték, táncbemutató, koncert várja az érdeklődőket augusztus 20.-a kapcsán Pécsett. Az ünnephez kötődő események már délelőtt elkezdődnek a pécsi dóm közelében, a Sétatéren, ahol A kővé vált lakodalmas menet című bábját kerül színre. A MaCseK pajtaszín előadása mellett ezen a helyszínen a délutáni órákban a Tárkány Művek zenekar ad koncertet, a város főterén pedig pécsi tánccsoportok tartanak bemutatót. Ezt követően a Széchenyi téren a Csángálló zenekar játszik. A kenyéráldás ceremóniája délután öt órakor kezdődik a Sétatéren, majd a pécsi székesegyházban tartanak ünnepi szentmisét. Az este további részében a Széchenyi téren este hattól a Voisingers lép fel, majd tíztől az Ed Philips & The Memphis Patrol tart rockabilly partyt, míg a Sétatéren nyolc órától Szabó Balázs Bandája lép színpadra. A pécsi ünnepi hétvégén a Bóbita Bábszínház óriásbábjaival is találkozhatnak az érdeklődők, akik idén élvezhetik a Múzeumutca+ eseménysorozatát is, amikor a Káptalan utca és az onnan nyíló udvarok és kertek idén könnyed társasági életre, kulturális és gasztrokalandokra csábítanak. Az eseményen helyi vendéglősök, borászok, kistermelők ízei, DJ-k, bárzongoristák, zenészek hangjai és sok-sok program vidámsága keveredik a múzeumokban és az udvarokban. Emelett a tematikus séták, családi foglalkozások, bor és irodalom is belakja a Káptalan utcát, ahol a múzeumi kiállítások meghosszabbított nyitvatartással és sok-sok extrával tekinthetők meg ezen a hétvégén. Az eseménysorozathoz többfajta grátisz tárlatvezetés is társul, amelyek során az alkotók életére fűzve ismerhetjük meg jobban Zsolnay, Vasarely és Csontváry művészetét. Utóbbi festőzsenink és képei egyik megismertetője Szabó Sipos Barnabás színművész lesz, aki aznap Hamvas Béla A bor filozófiája című írásának – a Trió Enigma zenéjével és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület boraival kísérve – külön estet is szentel. Meghallgatható Hobó, a Kállai-Ökrös duó örömzenélése, a vendégek tanulhatnak latintáncot, miközben a város független zenei és kreatív színterének szereplői is megmutatják tudásukat egymásnak és az érdeklődőknek, és itt debütál az első pécsi hangszer- és zenei bolhapiac is.

Már a nyitány látványos lesz, ahogy a Bóbita Bábszínház óriásbábjai zenekari kísérettel vonulnak be a Széchenyi térről a Múzeumutcába. A résztvevők bűvészbe is botolhatnak, a bátrabbak magukról karikatúrát készíttethetnek, de római és török kori, vasarelys és csontvárys, kerámiával, selyemmel és papírral dolgozó kézműves foglalkozásokon és interaktív ősmaradvány-bemutatón is részt vehetünk. A felszín alatti világba pincetúrák keretében ereszkedhetünk alá, egy kerékpáros kirándulás során pedig régész vezetésével Pécs belvárosának múltját ismerhetjük meg. Feltárulnak a múzeum restaurátor-műhelyének titkai is.

Pénteken a JPM Csontváry Múzeum földszintjén megnyílik a mohácsi ezüstérmeleletet bemutató új időszakos tárlat, és egy kültéri kiállítással a Magyar Géniusz Program is bemutatkozik.

A rendezvény látogatása ingyenes, de egyes programok regisztrációhoz kötöttek, illetve jegyvásárlás mellett vehetők igénybe.

Nyíregyháza

Új kenyér és Folkfélhét.

Nyíregyháza is megünnepli Magyarország születésnapját augusztus 20-án. A Kossuth téren lesz új kenyér szentelés, kitüntetéseket adnak át és kiderül, ki lesz a város újabb díszpolgára. Este fellép Lakatos Mónika és a Bürkös zenekar, a szabadtéri színpadon ingyenes folklór táncgála várja a nézőket, majd 22 órakor kezdődik a tűzijáték.

Augusztus 18-án indul a Nyíregyházi Folkfélhét a Nyírség Táncegyüttes szervezésében. Pénteken, a Kossuth téren lesz a fesztiválnyitó gálaműsor, amelyen fellépnek a Nyíregyházán működő nagy néptáncos műhelyek, szombaton a Váci Mihály Kulturális Központban láthatják a Duna Művészegyüttes Héttorony című produkcióját.

Ünnepi műsor

Augusztus 20-án, vasárnap 18 órától kezdődik majd az államalapításra emlékező ünnepi műsor a Kossuth téren, a polgármesteri köszöntő után a történelmi egyházak képviselői megszentelik az új kenyeret, majd átadják a különböző kitüntetéseket és kiderül, ki lesz a város újabb díszpolgára.

További program:

19.30 LAKATOS MÓNIKA FolkTrió koncertje

21.00 BÜRKÖS ZENEKAR koncertje A zenekar 1998-ban alakult Nagykállóban. Tagjai fiatal népzenészek, akiket több mint húsz évvel ezelőtt, a népzene iránti szeretet verbuvált össze. Az ország számos nagynevű néptáncegyüttesének, néptánc és népzenei fesztiváljának elismert kísérői, résztvevői. Önálló koncertjeiken felcsendülnek a Kárpát- medence leggyönyörűbb dallamai. A zenekar, a Bürkös Hagyományőrző Egyesület fenntartásában működik. Legfontosabb feladatuknak érzik szűkebb hazájuk a Felső- Tiszavidék, azon belül is a Nyírség, a Szatmár és a Hajdúság hagyományainak ápolását, fenntartását és továbbítását. Népzene és népdalgyűjtéseikkel próbálják megmenteni a vidék folklorisztikai „kincseit”. Az általuk készített többszáz koreográfia-zene is hűen tükrözi ezen szellemiséget. Magyarország számtalan településén megfordultak, ahol koncertekkel, népzenei műsorokkal, rendhagyó énekórákkal, táncházakkal örvendeztették meg az csecsemőtől a szépkorúig kiterjedő hallgatóságot.

22.00 TŰZIJÁTÉK

RÓZSAKERT SZABADTÉRI SZÍNPAD PROGRAMJA

20.00 HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES (ERDÉLY, CSÍKSZEREDA,

SEPSISZENTGYÖRGY) HAZÁTÓL – HAZÁIG című FOLKLÓR GÁLAMŰSORA

„Nagy vállalás ez. Elhagyjuk a megszokott erdélyi tájakat, melynek hegyei és síkságai között otthonosan mozgunk. Kilépünk abból a régióból, melynek kultúrája kisgyermekkorunk óta részét képezi az életünknek és már-már anyanyelvi szinten beszéljünk. Elindulunk nyugat felé, és egy mélyet merítünk az ottani parasztok világából, mely bár ugyanannak a szellemi kultúrának a része, mégis megannyi más és más értékeket rejt. Tesszük mindezt olyan nagy elhivatottsággal, mint akár a bukovinai vagy viski székelyek előttünk. Egyaránt találkozunk majd régre visszanyúló ősi elemekkel és új divathullámok polgárosult hagyományaival, de mindeközben lesz alkalmunk megmutatni azt is, amit otthonról hoztunk.”

Balatonfüred

A Szent István Nap programjai:

Krisztus Király Plébániatemplom 9:00 Ünnepi Szentmise, majd kenyérszentelés a templom előtti téren Szent István tér (esőhelyszín: Krisztus Király Plébániatemplom)

10:30 Városi ünnepség

Ünnepi beszédet mond: Prof. Dr. Veress Gábor, a Balatonfüredi Állami Szívkórház Széchenyi-díjas főigazgató főorvosa, Balatonfüred város díszpolgára

Közreműködnek: a Balatonfüred Néptánc Együttes Ifjúsági Csoportjának tagjai, népdalcsokrot énekel Egyed Katalin, valamint Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara

Kisfaludy színpad 21:00 „Elfeledett táncot jártam” – Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes műsora

Előadók:  Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes, Veszprém, Hegedűs Gergely és zenekara, Kurdi Gábor – „Népművészet Ifjú Mestere” címes népzenész, dudás, Berki Lilla népdalénekes, Vastag Richárd – „Népművészet Ifjú Mestere” címes népművész, koreográfus,  Cziráki Ilma és Fekete Róbert – Fülöp Ferenc díjas táncosok,

Balaton – Tagore sétány előtti vízfelület

22:00 Tűzijáték

Siófok

Bor és Kenyér Ünnepe Siófokon 2023. augusztus 17-20. között. Az 55 éves várossá válási jubileumát ünneplő Siófok színes, ingyenes ünnepi programokat kínál az augusztus 20-i hétvégén! Koncertek, kenyérszentelés, szökőkút fényjáték, néptánc gála, kézműves és gasztrovásár vár kicsiket és nagyokat. Az idei évben is Siófok egyik népszerű helyszíne, a hajóállomás melletti Dísz tér és a megújult Rózsakert ad otthon a Bor és Kenyér Ünnepe rendezvénynek 2023.08.17-20. között. A változatos programok mellett a tér szomszédságában található felújított Rózsakert parkja és különleges szökőkútja nyújt igazi kikapcsolódást. Mint minden évben a kulináris élvezetek ismét fontos szerepet kapnak a fesztivál gasztro – és kézműves vásárán: legyen szó minőségi borkóstolásról, egy hűsítő nyári fröccsborról, vagy frissen sült grillételekről, házi sajtokról, kürtőskalácsról. Emellett egyedi kézműves termékek gazdag választéka várja a látogatókat. A vasárnap estét ünnepi hangulatba emeli az Rózsakert tavaly átadott egyedülálló szökőkútjának hang és nemzeti szín fényjátéka. Korábban meghozott döntés alapján a tűzijáték elhagyásával felszabaduló összeget a környezetvédelem és fenntarthatóság jegyében 55 facsemete városszerte elültetésére fordítja a város, ezzel is szimbolizálva az idei 55 éves várossá válási jubileumot.

Az ünnepi hétvége bevezetése csütörtök este a legendás filmzenéket felvonultató koncert a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar előadásában, mely igazán impozáns hang és látványvilágot ígér háttérben a Balatonnal és a pompás Rózsakerttel.

Míg a kicsik szórakozásáról számos gyerekműsor, kézműves foglalkozás, koncert – Buborék Együttes, Napsugár Együttes – gondoskodik, addig a zenei programkínálatot olyan ikonikus fellépők teszik emlékezetessé, mint Kovács Kati, Péterfy Bori&Love Band, valamint a Lóci játszik zenekar. A folklór kedvelői pedig az idén 60 éves Balaton Táncegyüttes és a Tarsoly Zenekar produkcióját élvezhetik az államalapítás ünnepén.

A tradíciókhoz híven az ünnepi műsor kihagyhatatlan része lesz az egyházi ceremóniával egybekötött kenyérszentelés, valamint a műsor keretein belül idén is kihirdetésre kerül Siófok Város Bora 2024. díj nyertese.  A borválasztásra Dél-balatoni Borút, valamit a Füred-Csopaki borvidék délkeleti dűlőinek pincészetei vörös- és fehérbor kategóriában nevezhették boraikat. A nyertes borok a 2024-as évben viselhetik az elismerő Siófok Város Bora címet, melyet a jövő évi siófoki rendezvényeken meg is kóstolhatnak az érdeklődők.

Szentendrei Skanzen

Molnárok és malmok – ünnepi hétvége a Skanzenben augusztus 19-20.

Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén a kézműves foglalkozások és játékok, mesék és próbatételek a malmok és a molnárok körül forognak a szentendrei Skanzenben. Működés közben tekinthetik meg a látogatók a Skanzen Malom éve keretében megújult malmait, és a programok során betekintést nyerhetnek a molnárságnak, ennek a csaknem elfeledett mesterségnek a titkaiba. Bringatúrák, élő történelmi játék, menetleveles barangolás színesíti a programokat. Mindkét napon koncertet ad a Kaláka Együttes, és itt ünnepli 20. születésnapját Bartha Tóni Csúzlizdája is.

A Skanzenben a vidék képét évszázadokon keresztül meghatározó hagyományos malomtípusokat – szélmalomtól vízimalmon át a száraz-, és tiprómalomig – működés közben tekinthetik meg a látogatók ezen a két napon. Malomjátékok, gabonafelismerő játék, malom-labirintus, molnárlegény próbatételek várnak az érdeklődő kicsikre és nagyokra. A Skanzenben ezen a napon megsütik a múzeum malomkő nagyságú kenyerét, kóstolhatunk molnárkalácsot, és más, hagyományos őrleményből készült ételt! A Skanzen Étterem kínálatában túrós zsámiska és vaníliamártásos darahab is szerepel. A kétnapos program során lehet cipót sütni, kitelepülnek a Skanzen Pékség munkatársai, akiktől a kovászos kenyér készítésének rejtelmeit leshetik el. Molnársággal kapcsolatos meséket hallgathatunk a Skanzen mesélő helyszínén, a Hajdúbagosi házban.

A színpadi programok során szombaton a Majorka Bábszínház, vasárnap Bartha Tóni Bábszínháza és Paprika Jancsi szórakoztatja a gyerekeket. Délután 3-kor koncertet ad a Kaláka Együttes, és lesz citerazene is Dömény Krisztiánnal. A kézműves foglalkozások során sok más mellett készíthetnek a látogatók kenderfonalból karkötőt, kenyérkosarat, szalma lovat és kenyérzsákot is. A Molnárok és malmok hétvégén mindenki megtalálja a kedvére való programot a szentendrei Skanzenben.

Szeged

Három napos ünnepi rendezvénysorozat

Pénteken délután indul az Államalapítás ünnepéhez kapcsolódó három napos programsorozat a Széchenyi téren. Az ünnepi eseménysorozat alatt a platánok alatt kereskedők és vendéglátósok várják az érdeklődőket. Az ünnep három napja alatt a színpadi programok mellett borászatok, kézműves sörfőzdék, pálinkaházak, vendéglátósok gondoskodnak a gasztronómiai élvezetekről és kézművesek a látnivalókról. Szombat délutáni program a hagyományos fúvószenekari találkozó, ahol a műfajt kedvelők négy fúvószenekar műsorát élvezhetik.

A 20.-i ünnepre komponált tűzijáték alatt, közel negyed óra alatt majdnem nyolcezer fényeffektet csodálhatnak meg a nézők a Huszár Mátyás rakpartról az égen, a parton és a vízen. Ezúttal is számítani lehet a vízre lőtt effektekre, miközben újdonságként néhány különleges, színváltós bomba is az ég felé indul. A tűzijátékot  vasárnap 21:00 órától az ideiglenesen lezárt rakpartról érdemes megtekinteni, minden egyéb program – köztük az égi parádét felvezető Hevesi Tamás-koncert – a Széchenyi téren kerül megrendezésre.

A programok:

Augusztus 18.

16.00 Diseuse-koncert

17.00 A Bánát Szerb Táncegyüttes és a Tápai Hagyományőrző Egyesület műsora

20.00 Balkan Fanatik-koncert

21.45 DJ Horváth András

Augusztus 19.

10.00 Csiga Duó Gyermekzenekar

11.00 A Premier Művészeti Szakgimnázium tanárainak koncertje

13.00 Doktor úr, baj van! – Várfi Sándor és Gerner Csaba műsora

14.00 Fúvószenekari találkozó

14.45 Az egyesített zenekarok előadásában indulók hangzanak el a Széchenyi téren

15.00 Készenléti Rendőrség Zenekara, Budapest (vezényel: Kelemen Tamás rendőr alezredes)

15.45 Kiskőrös Város Fúvószenekara (vezényel: Sipos Béla)

16.30 Halas Concert Band, Kiskunhalas (vezényel: Lauer Zsolt)

17.15 Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar, Szeged (vezényel: Gyimóthi Zoltán)

18.00 Molnár Dixieland Band-koncert

20.00 The Carbonfools-koncert

22.00 Juniolds utcabál

Augusztus 20.

9.00 Zenés ébresztő a Rádió 88-cal

9.30 Térzene a városháza előtt

9.50 Az országzászló ünnepélyes felvonása

10.00 Díszünnepség a szökőkútnál. Ünnepi beszédet mond Botka László polgármester. A műsorban közreműködik:

 • a Szeged Táncegyüttes,
 • a Tápai Hagyományőrző Egyesület,
 • Kovács András énekes,
 • Szívós László színművész
 • és a Fricsay Ferenc Fúvószenekar.

12.00 Odavagyok magáért – Zenés kávéházi kalandozás

14.00 Sándorfalvi Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak koncertje

15.30 Kozmosz Egyesület műsora

16.30 Peter and Pan

18.00 Funkorama-koncert

20.00 Hevesi Tamás-koncert

21.00 Tűzijáték a rakparton

21.20 Hevesi Tamás-koncert – folytatás

22.30 Útközband-utcabál

Debrecen

Virágkarnevál és augusztus 20.-i programok. Idén is egyhetes programkavalkáddal vár az ország egyik legnagyobb fesztiválja, a Debreceni Virágkarnevál. Az elmaradhatatlan virágkocsik, és a hazai és külföldi tánccsoportok mellett komoly- és könnyűzenei koncert, táncbemutató, táncház, beszélgetés, virágos programok és installációk, megszámlálhatatlan esemény és látványosság várja a látogatókat augusztus 14-20. között Debrecenben.

A hétvégi programkínálat:

AUGUSZTUS 18. PÉNTEK

 1. Sajtófotó Kiállítás Csapó utcai sétálóövezet Budapesti Illusztrációs Fesztivál – illusztrációs kiállítás Bényi Galéria

Virágszigetek Debreceni Egyetem Főépület

A Debreceni Egyetem által megálmodott virágszigetek az egyetem sokszínűségére utalnak, több növényközösséget is bemutatva. A három, ösvénnyel összekötött sziget a sivatag, a szavanna és az esőerdő élővilágát mutatja be, rengeteg virágzó növénnyel kiegészítve.

A Virágkarnevál idején nemcsak a parkok és közterek telnek meg virággal Debrecenben! Városszerte viráginstallációk és virágszobrok tűnnek fel.

 1. Debreceni Sakk Karnevál Beregszászi Pál Technikum

A nemzetközi sakkverseny lehetőséget biztosít mind a sakk kedvelőinek, mind a versenyzőknek, hogy a tudásukat hasonló szintű játékosokkal mérhessék össze. A Sakk-Karneválon a hagyományos versenyszámok mellett érdekes sakkváltozatokat is játszhatnak a résztvevők: tandem, Chess960, FISCHER, Schnell verseny.

Hal köz Fesztivál Hal köz A város egyik legnépszerűbb szórakozónegyede a Virágkarnevál ideje alatt még többet ad! A területen működő üzletek tulajdonosainak összefogásában megvalósuló utcafesztivál ingyenes koncertekkel, színpadi programokkal, fergeteges hangulattal várja a látogatókat.

10:00-18:00 Hortobágy Házhoz Jön! 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

Nagyerdei Park

10:00 Családi programok kicsiknek és nagyoknak: gólyalábasok, mesemondók, utcaszínházasok, bábszínházasok, természetismereti- és népi játékok

A Hortobágyi Nemzeti Park kiállítása

21:00 Kerekes Band koncert és lézershow a Debreceni Hajdú Táncegyüttes közreműködésével

10:00-18:00 Playmobil – 300 négyzetméteres kiállítás gyerekeknek

Kölcsey Központ

Kalózok, tündérek, sárkányok, lovagok világában kalandozhat a látogató! Találkozni lehet az Így neveld a sárkányodat, a Szuper 4 vagy épp a Szellemirtók szereplőivel.

10:00-21:00 Kézzel-lélekkel I Handmade Market

Piac utca 1-3.

Fajátékok, konyhai termékek, kerámiák, kalapok, ékszerek, kiegészítők, könyvek, édességek, bio- és reform élelmiszerek várják a látogatókat a kézzel készült termékek bevásárló utcáján!

12:00-20:00 Botanica – virág- és kertészeti kiállítás és vásár

Kölcsey Központ

12:00 Megnyitó

13:00 Tematikus mozi az Apolló mozi ajánlásával

14:00 Szászi Róbert: Szélsőséges élőhelyek növényei: a kaktuszok

15:00 Varázslatos Magyarország kiállításmegnyitó

16:00 Varázslatos Magyarország kerekasztal beszélgetés

17:00 Teaharmónia: Útravaló teakülönlegességek

17:00 Növénycsere zóna

18:00 A Remény Farm interaktív előadása

18:00 Élményültetés gyerekeknek

14:00-21:00 Galiba Gyermekfesztivál

Vidámpark

14:00 Vidámparki séta: Élménytúra a 65 éves Nagyerdei Kultúrparkban

15:00 Haditorna bemutató

15:00 Mit játszunk? Könnyed társasjátékok az egész családnak!

15:30 Galiba Társulat: Mesés időutazás

16:30 Készenléti Rendőrség Zenekara: Térzene koncert

17:00 Haditorna bemutató

17:00 Csodakutya Alapítvány: Érzékenyítő foglalkozás terápiás kutyákkal

17:30 LESZ Dance Tánc- és Sportegyesület

18:00 Galiba Társulat: Lúdas Matyi

19:00 Éjszaka a Vidámparkban: LED és Robot Show, csillagles és mini planetárium, Happy–Time Táncegyesület, Zumba, Gidrán bemutató

Egész napos programok:

Jurassic World: Blue VR élmény a Ripp-Ropp Jura falatok és a Marnevall támogatásával; Öltözz be, és válj festménnyé!, viking tábor, fotószínház, katonai bemutató, lánglovagok

15:00 Varázslatos Magyarország – természetfotó kiállítás megnyitója

Kölcsey Központ

15:00 Virágudvar

DEMKI Ifjúsági Ház Debrecen

A rendezvényen kézműves foglalkozásokkal, fotófallal és arc- festéssel várják a kicsiket és nagyokat, továbbá számos helyi tánccsoport bemutatóját nézhetik meg a látogatók: lenyűgöző tűztánc, rúdtánc, légtánc és akrobatikus showtánc elemekkel kápráztatják el az érdeklődőket. Az este folyamán színpadra lép Luca Balduccio szicíliai énekes, a Gusto Cubano és Krisz Rudi is.

15:00-02:30 Nagyerdei Sörkert I Beer by Lake

Nagyerdei Park

30 hazai kézműves sörfőzde hozza el kínálatának színe-javát a Békás-tavat körülölelő egyedülálló́ atmoszférájú természeti környezetbe, ahol számos ismert előadó, zenekar és gasztroinfluenszer lép színpadra. A vendégek részt vehetnek tematikus sétákon és workshopokon, megismerkedhetnek a különböző sörökkel sörfőzdékkel, ízjegyekkel és az elkészítéshez kapcsolódó izgalmas szokásokkal, de helyet kapnak közösségi játékok (pl. sörpong, kvíz) is, melyek együttesen biztosítják a gondtalan kikapcsolódás élményét.

18:00 Sörpong bajnokság

10:00 Hortobágy Házhoz Jön!50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

21:00 Kerekes Band koncert és lézershow a Debreceni Hajdú Táncegyüttes közreműködésével

16:00-22:00 Batthyány Virág Feszt

Batthyány utca

A Debreceni Kreatív Közösség is színes programokkal vár benneteket a karneváli héten! A közösség tagjai a Batthyány sétálóutca üzletei és egyesületei. Nevükhöz köthető a Halloween utcafesztivál, a Tavaszi Rím-Feszt, valamint a Batthyány latin táncest. Most pedig a Debreceni Virágkarnevál programjainak egyik új helyszíne lesz, ahol a tánciskolák legkisebbjei vonulhatnak fel az utca teljes szakaszán.

16:00-18:00 I Gyermek táncegyüttesek felvonulása és bemutatkozása

16:00-20:00 I Kézműves termékek vására és ingyenes gyermekprogramok

18:00-20:00 I Családi társasjátékozás

18:00-22:00 I Retro Party

17:00 Virágos programok

Karakter 1517 Kávézó

17:00 „Félre a maszkot!” – irodalmi beszélgetéssorozat

Szabó Magda még halála után 15 évvel is tanít minket.

17:00-19:00 Botanica Kupa II. Nemzetközi Virágkötészeti Verseny

Virágpiac

E nem mindennapi verseny lehetőséget biztosít a különböző országokból érkező virágkötők számára, hogy a nagyközönségnek is bemutathassák kreativitásukat és mesterségbeli tudásukat.

16:00-17:00 Előkészület

17:00-19:00 Verseny

17:00-től DJ-set és a Táncol a város programjai

17:00-21:00 Táncol a város

Belváros

Idén is látványos táncokkal készülnek a Táncol a város! művészeti csoportjai. A karneváli héten több mint 1500 tehetséges táncos kápráztatja el a belvárosban korzózókat. Mitöbb! Idén táncra perdítik a karneválozókat, és interaktív táncokkal, táncházzal érkeznek, hogy a közönséget fiesztára invitálják.

17:00-20:00 Kossuth tér

17:00-21:00 Csapó utca

18:00-19:30 Dósa nádor tér

17:00 BMW iFactory Karrier Sziget

Dósa nádor tér

Debrecen egyik legkedveltebb tere igazi élményszigetté változik a Virágkarnevál idején. A gyermek- és családi programok, táncos produkciók, színvonalas koncertek és fergeteges salsa-est mellett egész hétvégén pihenősarokkal, kényelmes babzsákokkal, kvízzel és nyereményekkel várják a látogatókat.

2023 szeptemberében elindul a BMW Group Gyár Debrecen és a Debreceni Szakképzési Centrum közös képzési programja. A résztvevő intézményeket és szakmákat, valamint a programba való bekapcsolódás menetét a vállalat standjába beágyazott szakképzési infópultnál ismerhetik meg az érdeklődők.

17:00 Kiskalász Zenekar

18:00 Sárközy Balett és Színpadi Tánciskola

18:30 Tűzfészek Társulat – Gólyalábas produkció

19:00 Yanara Hastánc Trió

19:30 Főnix Tűzzsonglőr Akrobata Csoport

20:00 Kávészünet Zenekar

18:00-19:00 Világok virága

Székelyek parkja

„A rózsa: a szeretet nyelvének virága.” – Amelia Dashwood

Már évek óta hagyomány a Debreceni Virágkarnevál idején, hogy a világ különböző tájairól érkező művészeti csoportok a magyar fellépőkkel közösen ültetik be a Székelyek parkját a hungarikumként ismert szőregi rózsával, egy-egy maréknyi termőföldet hozva saját hazájukból is. A közösségi rózsaültetés felhívja a figyelmet, hogy a megértés egyetemes nyelvén kommunikálva békében és harmóniában élhetnek együtt a legkülönfélébb emberek.

Közreműködnek: Erdős Fruzsina (ének) / Bíró Zenekar / Debreceni Népi Együttes

19:00 Night Ride

 1. János Pál Pápa tér – Ködszínház

Ezen az éjszakán kerékpárcsengők csilingelése tölti be Debrecen utcáit, és villogó kerékpárlámpák teszik hangulatossá a várost. Legyen részese az élménynek, amely során több ezer biciklis tekeri körbe Debrecent feldíszített kerékpárjaikkal.

Útvonal: Ködszínház – Pallagi út – Simonyi út – Péterfia utca – Hunyadi utca – Rákóczi utca – Burgundia utca – Klaipeda utca – Szent Anna utca – Miklós utca – Antall József utca – Tisza István utca – Hatvan utca – Bethlen utca – Egyetem sugárút – Nagyerdei körút – Pallagi út – Ködszínház

 

Fotó: Debreceni Virágkarnevál facebook

Program:

19:00 Gyülekező a Ködszínház mellett

19:05 Karneváli tánccsoportok és triál bemutató

19:45 Felvonuló csapatok bemutatkozása

20:00 Felvonulás indulása

21:00 Érkezés a Ködszínházhoz

21:15 Tüzes kerékpárshow

21:00 Kerekes Band koncert a Debreceni Hajdú Táncegyüttessel

Nagyerdei Park

21:00 Follow The Flow koncert

Kossuth tér

A színpadi show-ra és élőzenére rendkívül nagy gondot fordító Follow The Flow a kezdetektől rendszeresen megtölti az ország koncerttermeit, és jókora tömegeket vonz valamennyi nagy hazai fesztiválon. A Kossuth térre a legfrissebb nagylemezzel érkeznek, a csapathoz méltó módon hol elgondolkodtató, hol meg humoros, nyelvi leleményekkel teli dalszövegekkel, és közös éneklésre született dallamokkal.

AUGUSZTUS 19. SZOMBAT

 1. Sajtófotó Kiállítás

Csapó utcai sétálóövezet

Budapesti Illusztrációs Fesztivál – illusztrációs kiállítás

Bényi Galéria

Varázslatos Magyarország – természetfotó kiállítás

Kölcsey Központ

Virágszigetek

Debreceni Egyetem Főépület

A Debreceni Egyetem által megálmodott virágszigetek az egyetem sokszínűségére utalnak, több növényközösséget is bemutatva. A három, ösvénnyel összekötött sziget a sivatag, a szavanna és az esőerdő élővilágát mutatja be, rengeteg virágzó növénnyel kiegészítve.

Virágos város Városszerte

A Virágkarnevál idején nemcsak a parkok és közterek telnek meg virággal Debrecenben! Városszerte viráginstallációk és virágszobrok tűnnek fel.

 1. Debreceni Sakk Karnevál

Beregszászi Pál Technikum

A nemzetközi sakkverseny lehetőséget biztosít mind a sakk kedvelőinek, mind a versenyzőknek, hogy a tudásukat hasonló szintű játékosokkal mérhessék össze. A Sakk-Karneválon a hagyományos versenyszámok mellett érdekes sakkváltozatokat is játszhatnak a résztvevők: tandem, Chess960, FISCHER, Schnell verseny.

Hal köz Fesztivál Hal köz

A város egyik legnépszerűbb szórakozónegyede a Virágkarnevál ideje alatt még többet ad! A területen működő üzletek tulajdonosainak összefogásában megvalósuló utcafesztivál ingyenes koncertekkel, színpadi programokkal, fergeteges hangulattal várja a látogatókat.

Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vására

Kossuth tér

Debrecen és a régió népi kézműves értékeit mutatják be: természetes anyagból, kézműves technikákkal készült, minősített, egyedi alkotásokat, öltözet kiegészítőket, lakástextileket kínálnak.

09:00-20:00 Galiba Gyermekfesztivál

Vidámpark

10:00 Haditorna bemutató

10:00 Mit játszunk? Könnyed társasjátékok az egész családnak!

10:00 Wing Tsun Kung Fu

10:30 Lúdas Matyi próba: Ki lesz Az év Matyija?

11:00 Ripp-Ropp DÍNÓ SHOW – A Ripp-Ropp Jura falatok és a Marnevall támogatásával

12:00 Feeling Tánc- és Mazsorett Egyesület

13:00 Ripp-Ropp DÍNÓ SHOW – A Ripp-Ropp Jura falatok és a Marnevall támogatásával

14:00 Garagulya Gólyalábas: Ügyes magyar gyerek

14:00 DEMKI: Néphagyományaink nyomában

15:00 Ripp-Ropp DÍNÓ SHOW – A Ripp-Ropp Jura falatok és a Marnevall támogatásával

16:00 Budai Krisztián: Dobolás az őskorban

16:30 Agyagbanda: Zenés-táncos kedvcsináló

17:00 DVSC Labdarúgó Akadémia

17:30 Balancé Tánciskola

18:00 New Orleans-i hangulat

18:30 Dixie Zenetöri – Debrecen Dixieland Jazz Band 19:00 Haditorna bemutató

19:30 Cirkusz Stelzen-Art módra

Egész napos programok:

Jurassic World: Blue VR élmény a Ripp-Ropp Jura falatok és a Marnevall támogatásával, TikTok Reflex játék, western időuta-zás, KisMaszat – őskölök barlangi maszatoló, Frutti és Veggi, a Friss Csapat!

10:00-18:00 Playmobil – 300 négyzetméteres kiállítás gyerekeknek

Kölcsey Központ

Kalózok, tündérek, sárkányok, lovagok világában kalandozhat a látogató! Találkozni lehet az Így neveld a sárkányodat, a Szuper 4 vagy épp a Szellemirtók szereplőivel.

10:00-20:00 Botanica – virág- és kertészeti kiállítás és vásár

Kölcsey Központ

12:00 Halmos Mónika fitoterapeuta: Virágkörüli utazás

13:00 Váradi Zoltán: Virágnyelven tárlatvezetés

14:00 Kántás Zoltán: Természetes kert

15:00 Varázslatos Magyarország tárlatvezetés

16:00 A Kis Padlizsán Vegán Bisztró: A növényi alapú táplálkozás

16:00 Növény nyomatos kerámia workshop Filkor Anett-tel

17:00 Kovács Kálmán: Cserepes ragadozók, húsevő növények hitek-tévhitek

17:00 Növénycsere zóna

18:00 McMenemy Márk előadása

19:00 BOTANICA Kupa: II. Nemzetközi Virágkötészeti verseny díjátadója

E nem mindennapi verseny lehetőséget biztosít a különböző országokból érkező virágkötők számára, hogy a nagyközönségnek is bemutathassák kreativitásukat és mesterségbeli tudásukat.

08:00-9:00 Előkészület

09:00-12:00 Verseny I. forduló

13:00-16:00 Verseny II. forduló

19:00 BOTANICA KUPA eredményhirdetés

10:00-21:00 Kézzel-lélekkel I Handmade Market

Piac utca 1-3.

Fajátékok, konyhai termékek, kerámiák, kalapok, ékszerek, kiegészítők, könyvek, édességek, bio- és reform élelmiszerek várják a látogatókat a kézzel készült termékek bevásárló utcáján!

12:00-02:30 Nagyerdei Sörkert I Beer by Lake

Nagyerdei Park

30 hazai kézműves sörfőzde hozza el kínálatának színe-javát a Békás-tavat körülölelő egyedülálló́ atmoszférájú természeti környezetbe, ahol számos ismert előadó, zenekar és gasztroinfluenszer lép színpadra. A vendégek részt vehetnek tematikus sétákon és workshopokon, megismerkedhetnek a különböző sörökkel sörfőzdékkel, ízjegyekkel és az elkészítéshez kapcsolódó izgalmas szokásokkal, de helyet kapnak közösségi játékok (pl. sörpong, kvíz) is, melyek együttesen biztosítják a gondtalan kikapcsolódás élményét.

18:00 DÖNTŐ – Sörpong bajnokság

18:30 Nyíri Szilárd: One Beer

19:30 Winkler Róbert sörbemutatója

23:30 Andro

15:00 Szerelmes Nagytemplom: Épülettörténeti séta és tárlatvezetés

Református Nagytemplom

17:00 A Virágkarnevál és a Future of Debrecen bemutatja: Karneváli kerékpáros városnézés

Református Nagytemplom melletti üvegpiramis

Rendhagyó kerékpáros túra, amelyen a résztvevők megismerhetik Debrecen helytörténeti érdekességeit, jelentős természeti emlékeit és bepillanthatnak a Debreceni Virágkarnevál kulisszái mögé!

Az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb fesztiválját, a Debreceni Virágkarnevált 1966-ban rendezték meg először, története azonban jóval korábbra, az 1900-as évek elejére nyúlik vissza. Aki szeretné megismerni a virágkarnevál több mint százéves történetét, érdekli Debrecen természettudományos és botanikai öröksége, kíváncsi a város legszebb fáira, zöld övezeteire, és szeretne választ kapni arra, hogy hol, miből és hogyan készülnek a virágkocsik, annak itt a helye.

A szakvezetést Erdei Nóra idegenvezető és Váradi Zoltán, a Természettár vezetője, Zöld Munkacsoport tagja tartja.

Részvételi feltételek: A részvétel INGYENES, de a korlátozott létszám miatt regisztrációhoz kötött! Jelentkezni az exploredebrecen@gmail.com e-mail címen lehet.

Találkozó ideje és helye: 17:00, Református Nagytemplom melletti üvegpiramis

17:00-21:00 Táncol a város

Belváros

Idén is látványos táncokkal készülnek a Táncol a város! művészeti csoportjai. A karneváli héten több mint 1500 tehetséges táncos kápráztatja el a belvárosban korzózókat. Mitöbb! Idén táncra perdítik a karneválozókat, és interaktív táncokkal, táncházzal érkeznek, hogy a közönséget fiesztára invitálják.

17:00-20:00 Kossuth tér

17:00-21:00 Csapó utca

18:00-18:30 Dósa nádor tér

17:00 BMW iFactory Karrier Sziget

Dósa nádor tér

Debrecen egyik legkedveltebb tere igazi élményszigetté változik a Virágkarnevál idején. A gyermek- és családi programok, táncos produkciók, színvonalas koncertek és fergeteges salsa-est mellett egész hétvégén pihenősarokkal, kényelmes babzsákokkal, kvízzel és nyereményekkel várják a látogatókat.

2023 szeptemberében elindul a BMW Group Gyár Debrecen és a Debreceni Szakképzési Centrum közös képzési programja. A résztvevő intézményeket és szakmákat, valamint a programba való bekapcsolódás menetét a vállalat standjába beágyazott szakképzési infópultnál ismerhetik meg az érdeklődők.

17:00 Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia

18:00 LESZ Dance Tánc- és Sport Egyesület

18:30 Gusto Cubano

19:30 Comparsa Shambala

20:00 Los Orangutanes

21:00 Wellhello koncert

Kossuth tér

Fluor Tomi és Diaz jellegzetes humorú, hol társadalomkritikus, hol pedig a féktelen bulizásról szóló dalszövegei közül számos nemhogy mémmé lett, de gyakorlatilag beépült a köznyelvbe. Apuveddmeg, Rakpart, Barátom, Sokszor volt már így, Nem olyan lány – hosszan sorolhatók a kedvenc slágerek.

AUGUSZTUS 20. VASÁRNAP

 1. Sajtófotó Kiállítás

Csapó utcai sétálóövezet

Budapesti Illusztrációs Fesztivál – illusztrációs kiállítás

Bényi Galéria

Varázslatos Magyarország – természetfotó kiállítás

Kölcsey Központ

Virágszigetek

Debreceni Egyetem Főépület

A Debreceni Egyetem által megálmodott virágszigetek az egyetem sokszínűségére utalnak, több növényközösséget is bemutatva. A három, ösvénnyel összekötött sziget a sivatag, a szavanna és az esőerdő élővilágát mutatja be, rengeteg virágzó növénnyel kiegészítve.

Virágos város Városszerte

A Virágkarnevál idején nemcsak a parkok és közterek telnek meg virággal Debrecenben! Városszerte viráginstallációk és virágszobrok tűnnek fel.

 1. Debreceni Sakk Karnevál

Beregszászi Pál Technikum

Hal köz Fesztivál Hal köz

A város egyik legnépszerűbb szórakozónegyede a Virágkar-nevál ideje alatt még többet ad! A területen működő üzletek tulajdonosainak összefogásában megvalósuló utcafesztivál ingyenes koncertekkel, színpadi programokkal, fergeteges hangulattal várja a látogatókat.

Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vására

Kossuth tér

Debrecen és a régió népi kézműves értékeit mutatják be: természetes anyagból, kézműves technikákkal készült, minősített, egyedi alkotásokat, öltözet kiegészítőket, lakástextileket kínálnak.

8:00 Karneváli Élményfutás

Baltazár Dezső tér – Egyetem Tér

A virágkocsi felvonulást megelőző mindössze 2,5 kilométeres élményfutáson azok is bátran elindulhatnak, akik nem tapasztalt futók, de szeretnék átélni, milyen érzés a megtelő karneváli tribünök előtt futni. A rajt előtt ráadásul a résztvevők egyszerre dobják magasba a színes festékporaikat, majd a hatalmas színes felhő alól, a nézők biztatása kíséretében lendülnek neki a távnak.

07:00 Helyszíni regisztráció

08:00 Közös bemelegítés

08:15 Rajt a Baltazár Dezső térről

Útvonal: Baltazár Dezső tér – Déri tér – Bethlen utca – Egyetem sugárút – Egyetem tér

8:20 Ünnepélyes zászlófelvonás, kenyérszentelés és ünnepi műsor

Kossuth tér

8:30 Kerékpáros felvonulás

Hatvan utca – Pallagi út

8:50 Oldtimer felvonulás

Hatvan utca – Nagyerdei Stadion

9:00 Karneváli felvonulás

Rózsa utca – Nagyerdei Stadion

10:00-18:00 Playmobil – 300 négyzetméteres kiállítás gyerekeknek

Kölcsey Központ

Kalózok, tündérek, sárkányok, lovagok világában kalandozhat a látogató! Találkozni lehet az Így neveld a sárkányodat, a Szuper 4 vagy épp a Szellemirtók szereplőivel.

10:00-21:00 Kézzel-lélekkel I Handmade Market

Piac utca 1-3.

Fajátékok, konyhai termékek, kerámiák, kalapok, ékszerek, kiegészítők, könyvek, édességek, bio- és reform élelmiszerek várják a látogatókat a kézzel készült termékek bevásárló utcáján!

10:00-22:00 Nagyerdei Sörkert I Beer by Lake

Nagyerdei Park

30 hazai kézműves sörfőzde hozza el kínálatának színe-javát a Békás-tavat körülölelő egyedülálló́ atmoszférájú természeti környezetbe, ahol számos ismert előadó, zenekar és gasztroinfluenszer lép színpadra. A vendégek részt vehetnek tematikus sétákon és workshopokon, megismerkedhetnek a különböző sörökkel sörfőzdékkel, ízjegyekkel és az elkészítéshez kapcsolódó izgalmas szokásokkal, de helyet kapnak közösségi játékok (pl. sörpong, kvíz) is, melyek együttesen biztosítják a gondtalan kikapcsolódás élményét.

15:30 Dynamite Dudes

16:30 Dynamite Dudes

17:00 Csanád Márton: „BREWSTUDIO” előadás

Csanád Márton sörszakértő pódiumbeszélgetésében átfogó képet nyújt a sörtörténelem sokszínű világáról, a sörkultúrák kialakulásáról, sörgasztronómia változásairól és az aktuális trendekről.

18:00 BREWSTUDIO sörkóstoló workshop: A résztvevők megtanulhatnak szakszerű módon sört kóstolni, és 4 féle különböző sörrel ismerkedhetnek meg. Jegyár (workshop): 3.000 Ft / alkalom

18:30 Dynamite Dudes

19:00 BREWSTUDIO sörkóstoló workshop: A résztvevők megtanulhatnak szakszerű módon sört kóstolni, és 4 féle különböző sörrel ismerkedhetnek meg. Jegyár (workshop): 3.000 Ft / alkalom

12:00 Szerelmes Nagytemplom: Épülettörténeti séta és tárlatvezetés

Református Nagytemplom

12:00-20:00 Botanica – virág- és kertészeti kiállítás és vásár

Kölcsey Központ

13:00 Claudia’s Angels Tánc-és Levegősportok Egyesülete légtornász bemutató

13:20 Tematikus mozi az Apolló mozi ajánlásával

14:00 Szászi Róbert: A debreceni Erdőspuszta élővilága

15:00 Szenderkert: Önfenntartó gazdaság környezetkímélő módon

16:00 Szentpéteri-Nagy Veronika: Kertgondozás mesterfokon

16:00 Növény nyomatos kerámia workshop Filkor Anett-tel

17:00 Bakos László: Dallam variációk gitáron

17:00 Növénycsere zóna

18:00 Tóth Máté: Madárvédelem, természetvédelem

18:00 Virágos hajdísz és hajkoszorú workshop

13:00-19:00 48. Debrecen Nagydíj Salakmotor Verseny

Perényi Pál Salakmotoros Stadion

Magyarország legnagyobb hagyománnyal bíró és legtöbb nézőt vonzó nemzetközi salakmotorversenyén a 20 alapfuta-mot követően a fináléban a legjobb öt pilóta méri össze erejét. Az esemény több kísérőprogrammal várja a közönséget, megrendezik az Adorján-Tihanyi páros meglepetés futamát, és bemutatkoznak a SpeedWolf Juniors tagjai. A verseny adta izgalmak mellett különleges, szinte vissza nem térő lehetőséget nyújt a szurkolók számára, hogy a hazai és a külföldi vaspapucsos sztárokkal testközelből találkozhatnak, autogramot kérhetnek tőlük, valamint a szponzorok ajándékai is gazdára várnak.

14:00-19:00 Impressziók, Improvizációk 2.0

Déri tér

Művészetek randevúznak a hangulatos Déri téren, ahol zene keltette mozdulatok és pillanat-szülte benyomások hívják életre a vásznakra kerülő témákat: fények, színek, hangok és mozdulatok a festőállványok ölelésében.

Közreműködnek:

Déri András, Petrovics Sándor (tánc), Bazsinka Mihály (szaxofon) Ladjánszki Márta (tánc), Koroknai Zsolt (hangtál), Varga Zsolt (szaxofon)

PR-Evolution – a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház Tánctársulata, Modern Tánc-Játék Stúdió, Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum Tánctagozat

Képzőművészeti felsőoktatási intézmények hallgatói (MKE, EKE), debreceni művészeti szakközépiskolák végzős diákjai (MFG és Kós), fiatal debreceni és budapesti képzőművészek

14:00-20:00 Galiba Gyermekfesztivál

Vidámpark

14:00 Vidámparki séta: Élménytúra a 65 éves Vidámparkban

15:00 MH Debrecen Helyőrségzenekar: Térzene koncert

15:30 Szupersztár Mazsorett és Tánc Egyesület

16:00 Nest Zenekar

16:30 Sárkánytánc – Huaxing Arts Group

17:00 Debreceni Freestyle Dance Club Tánc és Sportegyesület

18:00 Duó Trió Gólyalábas Utcaszínház – Vásári attrakciók

19:00 Haditorna bemutató

Egész napos programok:

Jurassic World: Blue VR élmény a Ripp-Ropp Jura falatok és a Marnevall támogatásával, TikTok Reflex játék, Europe Direct Játszóudvar, western időutazás, Frutti és Veggi, a Friss Csapat!, Békebeli Kisasszonyok sétája, karvaly íjászok

14:00-20:30 Virágkocsi Korzó és Oldtimer Show

Nagyerdei körút és Nagyerdei Stadion északi rendezvénytér

A karneváli felvonulás ékköveit, a virágkocsi-kompozíciókat idén is kiállítás formájában tekintheti meg a közönség. A virágos installációk mellett oldtimer autók, motorok és kerékpárok teszik színesebbé az élményt, kellemes karneváli hangulat, pezsdítő zenés-táncos produkciók kíséretében.

14:15 Debrecen Helyőrségi Zenekar

15:00 Debreceni Hajdú Táncegyüttes

15:30 Huaxing Arts Group

15:45 Sensual Samba

16:00 Kenguru Tánc Sport Egyesület

16:15 Stelzen-Art

16:30 Federazione Balestrieri Sammarinesi

17:00 Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület Debrecen

17:30 Rangsagar Performing Arts

18:00 LESZ DANCE Tánc- és Sport Egyesület

18:30 BATALA Austria

19:00 Draške Maškare

19:15 Comparsa Shambala

19:45 R&B Dance Hip Hop Tánciskola

20:15 Debrecen Linedance Club

15:00-21:15 Táncol a város

Belváros

Idén is látványos táncokkal készülnek a Táncol a város! művészeti csoportjai. A karneváli héten több mint 1500 tehetséges táncos kápráztatja el a belvárosban korzózókat. Mitöbb! Idén táncra perdítik a karneválozókat, és interaktív táncokkal, táncházzal érkeznek, hogy a közönséget fiesztára invitálják.

15:00-19:30 Kossuth tér

15:00-20:00 Csapó utca

20:45-21:15 Dósa nádor tér

15:00 BMW iFactory Karrier Sziget

Dósa nádor tér

Debrecen egyik legkedveltebb tere igazi élményszigetté változik a Virágkarnevál idején. A gyermek- és családi programok, táncos produkciók, színvonalas koncertek és fergeteges salsa-est mellett egész hétvégén pihenősarokkal, kényelmes babzsákokkal, kvízzel és nyereményekkel várják a látogatókat.

2023 szeptemberében elindul a BMW Group Gyár Debrecen és a Debreceni Szakképzési Centrum közös képzési programja. A résztvevő intézményeket és szakmákat, valamint a programba való bekapcsolódás menetét a vállalat standjába beágyazott szakképzési infópultnál ismerhetik meg az érdeklődők.

15:00 FOLKSZ zenekar

17:00 LUNDA zenekar

18:00 Salsa-est – Alacalufe band és Bachata Dance KSE

21:00 Boban Marković Orkestar és Básits Branka énekesnő koncertje

Kossuth tér

Boban Marković és zenekara mindent elért, amit egy zenekarral el lehet érni: díjak sokasága, több százezer eladott lemez, koncertek százai, rajongók tízezrei hallgatják zenéjüket, bárhol is játszanak. Augusztus 20-án is önfeledt, szabad örömzenélésre számíthat a közönség.

22:45 Karneváli fieszta táncosokkal és DJ Náksival

Kossuth tér

Fergeteges karneváli utcabállal búcsúzik a nyár, ahol a leglátványosabb karneváli közreműködők közös táncba hívnak mindenkit. DJ NÁKSI nevéhez a legnagyobb klubslágereket társítja minden zenekedvelő. Gyere táncolj, Baby nem kell más, Balatoni nyár, Szállj, Hiányzol, Kéz a kézben, Álom és az Éjjel soha nem érhet véget napjainkig felcsendülő „himnuszok”.