Óvatosságra kéri a magyarokat a Külügyminisztérium

Thaiföldön teljes körű katonai hatalomátvétel történt, a hadsereg felfüggesztette az ország alkotmányát és demokratikus intézményrendszerét, és önkényesen felállított igazgatási szerve saját hatáskörben kiadott rendeletekkel kormányoz. A katonai junta korlátozza a médiát, azonban az internet és a telefonhálózat működik.

Bangkokban és Csiangmajban egyelőre békés tüntetések kezdődtek az államcsíny ellen. A hadsereg egyelőre nem alkalmaz erőszakot a tüntetőkkel szemben, de nem kizárható, hogy a demonstrálók és a rendfenntartó erők között előbb-utóbb összecsapások lesznek.

Thaiföldön kijárási tilalom van érvényben 22 óra és 5 óra között, ez azonban nem vonatkozik azokra, akiknek ebben az időben indul vagy érkezik a repülőjáratuk, és ezt repülőjegyük felmutatásával igazolni tudják. A konzuli szolgálat arra kéri a magyarokat, hogy thaiföldi tartózkodásuk és odautazásuk alatt tanúsítsanak fokozott óvatosságot, tartsák maguknál úti okmányaikat és maradéktalanul kövessék a hatóságok utasításait. Azt is kérik, hogy feltétlenül kerüljék a tömegmegmozdulásokat, ha akaratlanul mégis politikai demonstráció közelébe kerülnek, a lehető leggyorsabban hagyják el a helyszínt. Ha bármi kétségük van a biztonságukkal kapcsolatban, inkább maradjanak a szálláshelyükön.

A konzuli szolgálat azt is javasolja, hogy a magyarok thaiföldi utazásuk előtt tájékozódjanak a biztosítójuknál, mert egyes biztosítótársaságoknál a katonai puccs kizáró okot jelent az esetleges kártérítésnél. Azt ajánlják minden magyar állampolgárnak, hogy regisztrálja magát konzuli védelemre a konzuli szolgálat honlapján. A nagykövetség 24 órában elérhető, vészhelyzetben hívható ügyeleti száma külföldi hívószámról +66-81-875-4610, thaiföldi hívószámról: 081-875-4610.

Május 24-én a thaiföldi puccsista katonai vezetők bejelentették, hogy feloszlatták az ország szenátusát, és kezükbe veszik a teljes törvényhozói hatalmat. Ezzel az utolsó demokratikus intézményt is felszámolta a néhány nappal ezelőtt vértelen puccsal hatalomra került Prajuth Csan-ocsa, a hadsereg főparancsnoka, aki az államcsíny után rögtön felfüggesztette az alkotmányt és feloszlatta a parlament alsóházát.

A hadsereg a hatalomátvételt azzal indokolta, hogy meg akarta előzni a további zavargásokat, véget akart vetni a hosszú ideje tartó politikai bénultságnak.

(Fotó: Simon Dávid (http://gyalog.postr.hu)

Legyél az első hozzászóló "Óvatosságra kéri a magyarokat a Külügyminisztérium" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*