Paradicsomi tájak isteni falatokkal – Nyári kalandok Tennengau vidékén Salzburg tartományban

Ha el akarjuk felejteni a mindennapi stresszt, végre élvezni szeretnénk a nyugalmat és a természet ölelését, irány a 14 idilli falut összefogó osztrák hegyi tájegység, Tennengau. Egy kiadós reggeli után séta az egyik hüttéhez, egy fantasztikus ebéd egy jófajta radlerrel leöblítve, majd relaxálás a szálloda üvegfalú szaunájában és pezsgőfürdőjében, kell ennél jobb kikapcsolódás? Tennengau vidéke pont ezt nyújtja, sőt többet is, nincs nap új aktivitás nélkül.

Szemben a Tennengebirge-hegység, amiről a terület a nevét kapta, 2000 méter fölötti csúcsokkal, a messzeségben ragyog Dachstein mindig havas gleccsere. Leesett az állam, amikor a Salzburgtól alig fél órára délre elterülő piciny régió központjában körbenéztem. És akkor még nem is szembesültem vele, a karsztvidék mennyi extrém kalanddal szolgálhat.

A fehér arany nyomában

Évezredek óta meghatározó exportcikke ennek a vidéknek a só, ami egykor súlyának megfelelő mennyiségű aranyat ért. Ha szeretnénk megismerkedni a sóbányászat titkaival, irány a dürnbergi Salzwelten Salzburg, egy igazi családi élménymúzeum mélyen a felszín alatt. Fehér egyenruha mindenkinek, föld alatt robogó kisvasút, bányató, csúszda és országhatár a tárna közepén – ilyen élmények várják az idelátogatót. Wieliczkával és Zipaquirával szemben az egykori bánya nem csodálatos, de rideg katedrális, hanem élő, ismeretterjesztő élményvilág, kicsiknek és nagyoknak egyaránt kiváló szórakozást kínál.

 

Száguldás a völgybe

Abtenau tündéri kisváros a Tennengebirge lábainál. A pár ezer lelket számláló település élmények sorát kínálja. Májustól októberig várja az adrenalinfüggőket a két kilométer hosszú nyáribob-pálya. 1133 méter magasból, a Kargol hüttétől indul a kaland, ide kabinos felvonóval jutunk el a völgyből. Ugyan nem ez a leghosszabb és a leggyorsabb bobpálya a világon, de garantáltan az egyik legszebb kilátást nyújtja.

Egy 1325-ben épült parasztházban ismerkedhetünk meg az egykori gazdák életével a Heimatmuseum Arlerhofban, ami húsz perc sétára található Abtenau központjától. A csodálatos állapotban megőrzött kétszintes épület ingyenesen látogatható.

Vizes élmények

Bár Abtenau kiváló élményfürdővel büszkélkedhet, igazi vizes élményekért picit messzebbre kell mennünk. Húsz kilométerre Abtenautól a 76 méter magas gollingi vízesést mindegy milyen időben keressük fel, ragyogó napsütésben is garantáltan elázunk a közelében. Másodpercenként 15 000 liter víz zuhan a mélybe, a látvány lélegzetelállító. Bár merészebbek télen is megmásszák a meredek utat a zuhatagig, a csúszásveszély miatt tavasztól őszig ajánlott a látogatása. (Gollingban is van egy fantasztikus fürdő, az Aqua Salza.)

Tennengau közepén, ahol a Tennengebirge és a Hagengebirge hegyek találkoznak, található a Golling Salzachöfen. A már az ókorban is jelentős útvonalnak számító Lueg-hágótól mindössze néhány lépésre egy olyan természeti látványosság várja az érdeklődőt, amit nem lehet egyhamar elfelejteni. Aki már járt itt, szeretné újra és újra átélni ezt a felejthetetlen élményt, testközelből megtapasztalni a víz eszméletlen erejét, ahogy lába előtt a hegyekből lezúduló víztömeg utat tör magának a sziklák között, és nem utolsósorban a túra végén egy drótkötélpályán száguldani a hömpölygő folyó fölött.

Sajtmesterképzés három órában

Ahogy a Salzburgerland Tourismus által gondosan szervezett utazásunk során kiderült, Tennengau vidéke a csodálatos természet mellett kulináris élvezetek egész sorát kínálja. A régióban számos nagy hírű étterem található, akkor sem járunk rosszul, ha egy tradicionális hüttébe tévedünk, ilyen a Sonnleitn Abtenuaban, vagy éppen a csodálatos panorámával büszkélkedő Spiessalm Lammertalban, ahol mellesleg Ausztria legmagasabb fáit is megcsodálhatjuk, mindig fantasztikus ételeket kóstolhatunk. Legyen az egy egyszerű gombócleves, a nokedliféle egytálétel, a Kasnocken, kedvenc töltött tésztám, a Fleischkrapfen, vagy éppen a pincérek réme, a légiesen könnyű, de pillanatok alatt összeeső desszert, a Salzburger Nockerl, nem fogunk csalódni. Az ételek különlegességét egyszerűségük és a tökéletes helyi alapanyagok adják. Nem véletlen, hogy Tennengau egyike Ausztria kiemelt kulináris régióinak.

A régió büszkesége a Tennengauer Almkäse, az alpesi sajtkülönlegesség, aminek az elkészítését bárki megtanulhatja Kuchlban, a Fürstenhof biosajtfarmon (http://fuerstenhof.co.at). Niki Rettenbacher diplomás sajtsommelier vezeti be a vállalkozó kedvűeket a sajtkészítés fortélyaiba, három óra alatt két és fél liter tejből – időnként némi szerencsétlenkedéssel – mindenki elkészítheti saját egyedi sajtját, miközben a szakma alapfogásaival, sőt a különleges, magas zsír- és fehérjetartalmú tejet adó tehenekkel is megismerkedhet.

Családi hagyományokkal a csúcsgasztronómia felé

Halleini tartózkodásom egyik csúcspontja a Genusskrämerai fiatal séfje által elém varázsolt ételsor volt. Aaron Priewasser családja éttermét vette át pár éve. Filozófiája: élvezet és egyenes tartás. Vallja, hogy csak becsületesen, a régió érdekeit és értékeit szem előtt tartva érdemes dolgozni. Klasszikus kézműves fogások és utazásai során ellesett nemzetközi inspirációk jellemzik a fúziós étlapját, amit 4-6 hetente változtat (a hétfogásos kóstolómenü naponta frissül) a szezonnak megfelelően, a beszállítókkal előre egyeztetve. A marha-, borjú- és sertéshúst mindig ugyanattól a hentestől szerzi be Lungauban. A sajt a helyi tejüzemekből érkezik (számos kiváló sajtkészítő tevékenykedik a környéken). Még arra is ügyel, hogy mindig ugyanattól a termelőtől vegye a tojást, a csirkehúst és bárányt is kizárólag egy helyi farmer szállítja neki. Így tudja garantálni a folyamatos színvonalat és az egyenletes minőséget. Bár menüjében egy-egy falatka kilógott a sorból, itt-ott picit megbicsaklott a fogások íve, ígéretes jövő elé nézhet az étterem.

Kiváló szállások, ingyenes közlekedés

Több tennegaui szállás is kínál csomagajánlatot, ahol a pihenés és wellness mellett akár többnapos túrázási lehetőségeket, montain bike kirándulásokat foglalhatunk (pl. gutjahr.at). Nem véletlen, akár gyalog, akár biciklin járja be valaki a környéket, hegyet mászik, vagy egyszerűen csak sétál a friss levegőn Postalm hatalmas mezőin, mindig új élményekkel gazdagodik.

Hogy könnyebb legyen megszervezni az élménydús utazást, kérjük a minden turistát megillető díjmentes TennengauPlus kártyát, amivel az összes helyi tömegközlekedési eszköz (busz, vonat) egészen Salzburgig ingyenes, sőt számos látnivaló és attrakció belépődíjából is kedvezményt biztosít. A kártyához a helyi turisztikai irodákban vagy legegyszerűbben a szálláshelyünk recepcióján juthatunk.

Ausztria gyönyörű hegyei nemcsak a téli síszezonban, nyáron is felejthetetlen élményt és kikapcsolódást nyújtanak, akár egy wellness-szállodában, akár a Sommerhütték (hegyi vendégházak) egyikében szállunk meg. Már egy hosszú hétvégére is kiváló program lehet. A helyiek vendégszeretete, kedvessége példaértékű. Ausztriában a város és a vidék kontrasztja jelentős, de a vidék és a hegyvidék még élesebben elválik egymástól. Ezer méter magasság fölött mindenki egy nagy család része, nem véletlen, hogy a helyiek a magázást hírből sem ismerik…

Posztós János