Pest profitálhat az EU elnökségből

 

Az Európai Unióban szokásos rotációnak köszönhetően ugyanis, 2011 első felében, Magyarország tölti be az EU elnöki tisztét, és így Budapest lesz az unió fővárosa. Mindez a közvetlen bevételen túl hosszú távú lehetőségeket is magában rejt.

Az elmúlt időszakban, a Magyar Szállodaszövetség, szinte minden számottevő Budapesten zajló rendezvény esetében (Forma 1 futam, Úszó Európa Bajnokság, Sziget-Fesztivál, Augusztus 20-i ünnepségek, Triatlon Világbajnokság stb.) megvizsgálta, hogy az adott esemény kapcsán miként alakult a fővárosi szállodák teljesítménye – fejtette ki Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke. A nagy nemzetközi rendezvények fontosságát jelzi, hogy az ilyen alkalmak idejére a szállodák, – a korábbi azonos időszakhoz mérten -, rendre 15-30 százalékkal magasabb szobafoglaltságról, illetve realizált átlagárról számoltak be. A szakember szerint, ezért is óriási jelentősége van annak, hogy a féléves uniós elnökségünk alatt a nemzetközi érdeklődés homlokterébe kerülünk.

A Magyar Szállodaszövetség lobbi anyagaiban nem véletlenül kap mindig figyelmet a kongresszusi, konferencia- és eseményturizmus feltételeinek javítása – ez lehet ugyanis turizmusunk egyik kitörési pontja. Az uniós elnökség tanácskozásaira érkező küldöttek és kísérőik foglalása már önmagában is jelentős többletbevételt biztosít majd a szállodáknak, éttermeknek, valamint a közlekedéssel foglalkozóknak és a kiskereskedők számára. De még ennél is nagyobb jelentősége van annak a pozitív hírértéknek, ami az elnökség fél éve alatt országunkról keletkezik a nagyvilágban, és amelynek értéke csak forint milliárdokban mérhető.

Erdei János számára azért is öröm, hogy a Gödöllői Királyi Kastély megkülönböztetett szerepet kap az uniós elnökség és a későbbi kormányzati protokoll események során, mert a Kastélytársaság első ügyvezetőjeként, 1994-96-ban, munkatársaival együtt tervezték meg és indították el a felújítási munkálatokat Gödöllőn. Ahogy mondja, nem szabad elfelejteni, hogy a Grassalkovich Kastély, Maria Terézia, majd Ferenc József és Erzsébet Királyné korszakában is az ország lobbi helyszíne volt, csakúgy mint a két világháború között Horthy Miklós vadászkastélyaként. Ezt a 250-éves történelmi hagyományt és gazdaság- valamint történelempolitikai kuriózumot keltheti most új életre a magyar kormányzat.

Deák Imre, a Danubius Hotels vezérigazgatója Danubius marienbadi szállodáinak példáját hozza fel, amelyek a cseh uniós elnökség ideje alatt szolgáltak egy három napos uniós miniszterelnöki találkozó helyszínéül. A cégvezető szerint, az igazi reflektorfényt leginkább az ilyen különleges események és protokoll helyszínek kapják a nemzetközi sajtóban, ugyanakkor az elnöki félév alatt, Budapest és egész Magyarország élvezheti a pozitív hírverést. Különösen akkor, ha az itt zajló tárgyalások eredményeként nagy horderejű bejelentésekre is sor kerül. Az esemény legnagyobb nyertesei a Duna-parti ötcsillagos szállodák lehetnek, de a jó minőségű négycsillagos hotelek is komolyabb forgalomra számíthatnak. Az EU delegációk mozgásához kapcsolódó foglalások egyébként, a nemzetközi szokások szerint, a külügyminisztérium szervezésében zajlanak majd. Arra azonban a cseh tapasztalatok alapján érdemes felkészülni, hogy jó néhány esetben lehet számítani spontán igényekre – például azért, mert a tervezettnél tovább tart egy tanácskozás -, és ilyenkor, a váratlan elvárásokat is messzemenőkig ki kell elégíteni.

A vezérigazgató szerint, az elnökség idején zajló események foglalásai üzleti alapon zajlanak, a delegáció tagjai jól fizető vendégek és a kísérő programok is jövedelmező események. Ezek az események a magas nyereségű konferenciaturizmushoz hasonló bevételeket biztosítanak, amelyekből az elmúlt években igen kevés akadt Budapesten – magyarázza Deák Imre. Most végre olyan napok is akadnak majd, amire csak évekkel ezelőtt, a Forma1 láz csúcsán akadt példa: a városra végre ki lehet tenni a „megtelt” táblát. Ez a sikeres világvárosokban rendszeresen megszokott. Az imidzs építés mellett, ez azért is létfontosságú az elmúlt évek turisztikai vesztesének számító Budapest számára, mert a magyar fővárosban, – az új hotelek üzembeállásának is köszönhetően -, mára jelentősen estek a szállodai átlagárak. Miközben Bécsben 91, Prágában 74, Budapesten mindössze 62 euro az egy szobára eső átlagár.
 

– Marcus van der Wal,a Kempinski Hotel Corvinus vezérigazgatója szerint, lassan regenerálódik a piac, és bár a foglaltság magasabb, mint tavaly, de az árak még mindig alacsonyabbak. A szakember szerint a válságnak még nincs teljesen vége, legalább 3-5 év kell, hogy elérjük a 2008-as szintet. Ráadásul Magyarország még mindig nem elég ismert a világban. Ezért is nagyszerű lehetőség az elnökség az országnak, hogy a nemzetközi sajtóban pozitív színben tűnjön fel. Különösen azért, mert sajnos az utóbbi időben Magyarország a politikai és gazdasági hírekben rendkívül előnytelenül szerepel. A vezérigazgató hozzátette: az elnökség apropóján kapcsolatban vannak a kormánnyal és kész a delegációk fogadására. Az EU elnökség azonban nem csak Budapestnek, hanem az egész országnak lesz hasznos, hiszen az előzetes tervek szerint Gödöllő, Debrecen és más helyszínek is szóba kerültek. Bizonyára több vendég lesz – tette hozzá -, de nem gondolom, hogy ennek köszönhetően – mondjuk -megduplázódna a forgalmunk.

Fazekas Tamás a Ramada Plaza Budapest vezérigazgatója szerint a fővárosban ugyan májustól némileg több turista érkezett Budapestre, de az üzleti turizmus élénkülése – annak ellenére, hogy valamelyest növekedett a forgalom -, még várat magára. A szakember szerint, az EU elnökség majdnem olyan, mint egy foci Európa Bajnokság. Biztosan pozitívan érinti a várost, de leginkább az üzleti forgalom miatt, amelynek hatása még az esemény után is érződni fog – aztán szép lassan elcsendesül. Rajtunk múlik, hogy ez a hatás meddig tart, és mennyire tudjuk újabb attrakciókkal, üzenetekkel fenntartani a nemzetközi érdeklődést. A szállodalánc mind a Magyarországon, mind a külföldön működő értékesítési irodák segítségével igyekszik minél nagyobb eredményt elérni: ennek kapcsán a minisztériumokkal, nagykövetségekkel is felvették a kapcsolatot: ezért speciális árat alakítottak ki a résztvevőknek, és terveznek promóciót, hogy ha már ellátogattak hozzánk, később is visszatérjenek.
 

Rádóczy Andrea a balatonfüredi Hotel Silver Resort igazgatója szerint, az egyeztetések még zajlanak, de a Balaton parti város a vidéki kísérő események egyik lehetséges helyszíne, ami a konferencia kapacitással is rendelkező szálloda számára jó esélyt teremt. Az évek óta stagnáló külföldi beutazó forgalmat realizáló Balatonnak és Balatonfürednek így nemcsak a közvetlen bevétel, hanem a nemzetközi marketing érték miatt is hatalmas kitörési lehetőség lehet az EU elnökség az amúgy csak nagy költségek mellett, nehezen megdolgozható külföldi piac felé. Vélhetően számos külföldi újságírót, TV stábot vonz majd az esemény Balatonfüredre – mondja -, akiket és az általuk képviselt közönséget nem tudnánk a saját eszközeinkkel elérni.
 

A Magyar Turizmus Zrt. komoly előkészületeket tesz azért, hogy az uniós elnökség féléve a hosszú távú turizmus marketing szempontjából is eredményeket hozzon. Ennek apró szelete, hogy a külügyminisztériummal összefogva, három nyelven – angolul, németül és franciául – jelentetnek meg például programfüzeteket, valamint a hazai nevezetességeket bemutató kiadványokat. Mezősi Csilla, az MT Zrt. berlini képviseletét ellátó szakértője az Európa Kulturális fővárosa címet elnyert Pécs példáját említve mondja, milyen értékes a magyar turisztikai marketing szervezet költségvetéséből megfizethetetlennek tűnő, pozitív nemzetközi sajtóvisszhangot kaphatunk egy nagyszabású nemzetközi esemény kapcsán.

Az MT Zrt. a magyar egészségturisztikai, kulturális és gasztronómiai értékekre fókuszálva, ezért már idén ősztől szervezi nemzetközi újságírók Budapesti látogatását. Az uniós elnökségben rejlő lehetőségeket, és az ehhez kapcsolódó felfokozott nemzetközi sajtóérdeklődést, valamint az összeurópai kihívások iránti megoldás keresését jelzi az is, hogy a kelet-európai tudósítókat tömörítő, németországi székhellyel rendelkező szervezet, az N-OST, a közeljövőben a „Romák helyzete az EU-ban Magyarország példáján” címmel szervez sajtó utat hazánkba.

Érsek M. Zoltán

 

Legyél az első hozzászóló "Pest profitálhat az EU elnökségből" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*