Postamúzeum, állatsimogató, kocsikiállítás is lesz Szabadkígyóson

Forrás: szabadkigyos.hu

Több mint félmilliárd forint uniós támogatást kapott a Békés megyei Szabadkígyós és Újkígyós önkormányzata. A forrásból részben a szabadkígyósi kastélyhoz kapcsolódó turisztikai attrakciókat alakítanak ki; részben a megyei Wenckheim-kastélyokat összekötő kerékpárutat építik tovább.

Herczeg Tamás (Fidesz), a  térség országgyűlési képviselője úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az 580 millió forintot a települések az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből kapják; a fejlesztések hamarosan indulnak, és jövő év végére készülnek el. Az összegből Szabadkígyóson vendégfogadó, postamúzeum, a majorsági élet bemutatását szolgáló kiállító tér, állatsimogató, istálló és kocsimúzeum épül; továbbá a Wenckheim-kastély személyzetének életét interaktívan bemutató termeket alakítanak ki.

A fejlesztés másik része a már épülő Wenckheim-kerékpárutat érinti. A Szabadkígyóson meglévő bicikliutat kiszélesítik csaknem 3 kilométeren, a község külterületén 220 méteren új utat építenek, és összeköttetést hoznak létre a Wenckheim-kerékpárút és az Ókígyósi úton haladó kerékpárút között.  A fejlesztések részeként madárlest és tanösvényt alakítanak ki, parkolókat építenek, kerékpáros szerviz- és pihenőpontok jönnek létre és megépítenek egy tematikus játszóteret is – olvasható a közleményben.

A várhatóan 2022 végére 3,8 milliárd forintból elkészülő, közel 20 kilométeres Wenckheim-kerékpárút Békéscsaba belvárosát érintve összeköti a szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és – az M44-es számú elsőrendű főút szervízútján keresztül – a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat. (Békés megyében 31 kastély van, amiből 17-et a Wenckheimek építtettek.)

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban 2019 februárja óta dolgoznak a kivitelezők, a tervek szerint 2021 első negyedévében nyitják meg a látogatók előtt. A műemléket 3,23 milliárd forintot meghaladó összegből újítják fel, amiből 1,7 milliárd az uniós; 1,5 milliárd a hazai forrás. Benne a Vendégségben Wenckheiméknél címet viselő tárlatot alakítanak ki, amelyben látogatók úgy érezhetik majd magukat, mintha időutazáson járnának, a grófi család vendégeként érkeznének a helyszínre. (MTI)