Utazás kiállítás 2015: a tisza-tavi akváriumtól a fehérvári fagyiig

Már az első, szakmai napon is nagy volt az érdeklődés a 38. alkalommal megrendezett Utazás 2015 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállításon, a Budapesti Vásárközpontban. A szervezők ezúttal is negyvenezer látogatóra számítanak az ország legnagyobb turisztikai seregszemléjén 2015. február 26-a és március 1-je között. Húszezer négyzetméteren több mint kétszázötven kiállító több ezer ajánlata várja az utazni vágyókat!

Ezúttal a legnagyobb látványosság kétségtelenül az a 180 négyzetméteres Magyarország térkép, amely egymillió LEGO-kockából épül fel, számos nevezetes épület kicsinyített másával. A gyerekeket LEGO-játszóház várja, ahol a legújabb játékokat is kipróbálhatják, ember nagyságú figurák társaságában.

A kiállításon bemutatkozik Olaszország, Törökország, Thaiföld, Ciprus, Málta, Marokkó, India, de a belföldi kínálat is gazdag hét régió hetven kiállítójával.

Csak a Balaton régió húsznál több kiállítóval jelenik meg, de jelen van Vas és Békés megye, Győr, Debrecen és Pápa városa is. Békéscsaba büszkén hirdeti a 2014 szeptemberében elkészült CsabaParkot 2800 négyzetméteres csarnokkal, kolbászmúzeummal, kolbászdával. Az ínyencek máris felírhatják naptárukba: a híres csabai kolbászfesztivál dátuma 2015-ben október 22–25.

A kiállítás belföldi díszvendége Székesfehérvár: a város 140 négyzetméteres standján bemutatják Székesfehérvár és környéke értékeit, és a fehérvári cukrászok remekműveit, köztük a 2013-as év fagylaltját is meg lehet kóstolni. Az év kiemelkedő rendezvénye a városban a Királyi napok elnevezésű programsorozat lesz 2015. augusztus 14-e és 23-a között koronázási szertartásjátékkal, fény utcával, középkori városi forgataggal, nemzetközi néptáncfesztivállal, popkoncertekkel. Minderre óriásbábokkal és felvonulásukkal is felhívták a látogatók figyelmét.

A külföldi díszvendég Románia 150 négyzetméteren kilenc régió harminckilenc turisztikai szolgáltatójával mutatkozik be. Érdekesség, hogy Romániából a magyar piacot Bécsből irányítják. Magyarország különben Románia fő turisztikai partnerének számít, az ország látogatóinak 30 százaléka magyar. A magyar látogatók száma a leglátogatottabb régió, Erdély mellett az utóbbi három évben Máramaros, Bukarest és a Duna-delta térségében is nőtt..

Számos utazási iroda is kínálja útjait, többek között a Neckermann, a Robinson Tours, a Sun&Fun, az Unitravel, az Apollon Travel. Az előző évek tapasztalatai szerint a látogatók tizenöt százaléka már a kiállításon lefoglalja az utazását, és több mint hatvan százaléka a rendezvényen gyűjt információt az úti célja kiválasztásához.

Az állatrajongók ezúttal sem maradhatnak élmény nélkül: a Hortobágyi Madárpark egy szép élő példánnyal hívja fel magára a figyelmet.

A Tiszta-tavi Ökocentrum pedig hatalmas akváriummal vonzza a szemeket és igyekszik Poroszlóra csábítani a vendégeket, ahol Európa legnagyobb óriásvízi akváriuma 750 ezer liter össztérfogattal egész évben látogatható.

Megtalálhatjuk az Esterházy Magánalapítvány standját is, ahol többek között a kismartoni Esterházy-kastély gazdag komolyzenei kínálatával lehet megismerkedni. Az alapítvány legnagyobb szervezése kétségtelenül Puccini Tosca című operájának nyári bemutatása lesz a Szentmargitbányai kőfejtőben 2015. július 8-tól augusztus 15-ig. Soprontól 17, Bécstől 70 km-nyire van ez az egyedülálló szabadtéri színház, mely egyszerre több mint négy és félezer néző befogadására képes.

A kiállítás megnyitóján Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a turizmus igencsak fejlődő ágazat, hiszen 2014-ben 9,5 millió vendég 24,2 millió vendégéjszakát töltött el az országban, és minden régió forgalma bővült. Az ágazat kiemelkedő teljesítménye elsősorban a belföldi turizmus teljesítményének köszönhető – fogalmazott. A belföldi turizmus teljesítményével együtt nőtt a SZÉP-kártya forgalom is, a szálláshelyeken csaknem 16 milliárd forint értékben fizettek a kártyával, a teljes költés 73 milliárd forintot tett ki tavaly.

A szakmai nap délutánján, Az UNWTO hivatalos konferenciáján, az Utazás Fórum keretében mutatta be hároméves turisztikai marketingstratégiáját a Magyar Turizmus Zrt.

Erről lásd bővebben itt!

Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár a megnyitón még szűkszavúan beszélt, hogy az Utazás kiállítás szakmai konferenciáján előadásban fejthesse ki bővebben a turizmus növekedési lehetőségeit. Megemlítette, hogy a 2014–2020-as fejlesztési időszakban 220 milliárd forintnyi európai uniós támogatásra pályázhatnak a turizmus szereplői, de az egyéb pályázati forrásokkal ez az összeg akár 300 milliárd forint fölé tornászható. Összegzésében elmondta: az előző, 2007–2013-as fejlesztési ciklusban 1119 turisztikai projekt összesen 313 milliárd forintnyi támogatást nyert el, eddig 893 megvalósult beruházásra 238 milliárdot fizettek ki. Példákat is említett: a mindössze 1900 lakosú Egerszalókon öt projekt csaknem 1,4 milliárd forintnyi támogatás nyert el, s ezek nyomán a vendégéjszakák száma 2014-ben elérte a 220 ezret, ami a hatszorosa a 2008. évinek. Gyulán ugyanebben az időszakban tizennégy projekt 6,7 milliárd forint értékű EU-támogatáshoz jutott, s 76 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

Jelentős újdonság, hogy a jövőben Magyarország már uniós támogatást is kaphat nemzeti marketingre, amit a Magyar Turizmus Zrt. új piacok és vendégkör eléréséhez, innovatív akciók megvalósításához használhat fel. A következő három-négy évre elosztva 8,4 milliárd forint összegű uniós pénzzel egészülhet majd ki az MT Zrt. büdzséje. De pályázhatnak uniós forrásokra a TDM-szervezetek és a klaszterek is.

A 2014–2020-as időszakban ugyanakkor a fürdők és a szálláshelyek szolgáltatás- és kapacitásbővítő fejlesztéseikhez nem számíthatnak vissza nem térítendő támogatásra – figyelmeztetett. Viszont a turisztikai vállalkozások előtt is nyitottak lesznek az energiahatékonysági, informatikai, oktatás-képzési fejlesztésekre, K+F-re kiírandó pályázatok. Az első turisztikai pályázatok várhatóan nyáron jelennek meg.

Az Utazás kiállításhoz két szakkiállítás is kapcsolódik: az Afrika Expo, és a Bringaexpo.

(Fotók: Falus Tamás)

Legyél az első hozzászóló "Utazás kiállítás 2015: a tisza-tavi akváriumtól a fehérvári fagyiig" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*