Prémium lakáshotel, Bécsben: Best Western Plus Celebrity Suites

Ha Rómában vagy, élj úgy, mint a rómaiak; ha máshol vagy, élj úgy, ahogy mások – tartja a régi mondás. Ami akkor vezérelt, amikor legutóbb, néhány napra Bécsben kerestem szállást. Azt remélve, hogy a Császárvárosban eltöltött pár napot a bécsiekhez hasonlóan élve, többet kapok annál, mintha valamelyik sztenderd élményt nyújtó szállodában laknék. Így esett a választásom, a Best Western Plus Celebrity Suites-re és nem is csalódtam.

Ha az ember autóval érkezik Bécsbe, fontos tudnia, hogy a belső kerületekben már csak olyan rövid fizetős zónák vannak, ahol hiába fizetünk sok pénzt a parkolásért, 2-3 óra múlva mindenképp odébb kell állnunk az autóval. Ezért is rendkívül praktikus, hogy a szinte a Duna-parton álló, a sztrádáról is könnyen megközelíthető II. kerületi Wehlistraße 153 alatti Best Western Plus Celebrity Suites-hez érve már gurulhatunk is a szomszéd épület alatti, zárt mélygarázsba. Ahol egész ott tartózkodásunk alatt, az utcai parkolásnál biztonságosabban és jutányosabban helyezhetjük el az autót.

Ráadásul, ha úgy szeretnénk élni mint a Bécsiek, kocsi helyett amúgy is a sokkal kényelmesebb tömegközlekedést és főként a metrót érdemes választani, amelynek megállóját egy hangulatos téren átsétálva, mindössze 200 méterre találjuk a szállodától. Az U1-el pedig mindössze öt megálló a Stephansdom, de ezen kívül is bárhova könnyen és gyorsan eljuthatunk. Így aztán a bécsi megbeszélésekre és a város felfedezésére is minden alkalommal dugómentesen és a parkolóhely kereséshez kötődő stressz nélkül tudtam elindulni.

A Celebrity Suites kapcsán a prémium lakáshotel elnevezés akkor fogalmazódott meg bennem, amikor a hagyományos, sárga színre festett, elegáns bécsi bérházba megérkeztem. Mert ez a ház, messze többet ad egy szállodai szobánál azzal, hogy a nagy alapterületű apartmanok kényelmét biztosítja a teljesen felszerelt konyhával, a sütés-főzés, mosogatás és mosás lehetőségével. De a sztenderd apartmanoktól is különbözik. Mégpedig azzal, hogy a neves bécsi városépítő Klima nevéhez kötődő, kizárólag minőségi alapanyagokból létrehozott múlt századfordulós épület minden elemében az egykori császárváros prémium bérházainak hangulatát adja vissza. Amit például akkor is megtapasztalunk, amikor a régi időket idéző hatalmas lépcsőházból, a lift helyett, a míves kő lépcsőkön, a mesteri kézimunkával kialakított kovácsoltvas korlátot csodálva indulunk felfelé az apartmanunkba.

Az, hogy a kívül-belül egyaránt pompás art deco elemekkel díszített, történelmi jellegét megőrző szecessziós lakóépületet, modern berendezésű apartmanhotellé vált, a ház fiatal házaspár tulajdonosának Nicole és Daniel Rosenbergnek köszönhető. „Ez a szüleim háza volt, akik export-import üzlettel foglalkoztak és korábban itt voltak boltjaik. De mivel a családnak már Bécsben is 40 éve vannak szállodái, amelyek közül apám, az elsőt innen 500 méterre, a II. kerületben építette, arra gondoltunk, hogy mi egy olyan különleges koncepciót valósítunk meg, ami egyedi élményt ad a hozzánk érkezőknek”- magyarázza Nicole és Daniel.

A Duna és Bécs zöld tüdeje, a Práter között álló épületben így jött létre ez az 53 modern – akár hat fő befogadására is alkalmas – apartman hotel. Ahol bécsi tartózkodásunk alatt, akár az egész családdal, garantáltan komfortosabban berendezkedhetünk és élhetünk, mintha szállodai szobában laknánk, vagy jellegtelen belvárosi lakást bérelnénk valahol a Császárvárosban. A Celebrity Suitesben ráadásul nemcsak a teljes konyhai felszereltség és a porta garantálja a maximális komfortot, hanem a svédasztalos reggeli is hozzájárul ahhoz, hogy mindig jól induljon a nap. És hogy miért Celebrity Suites? Daniel szavai szerint azért került Freddie Mercury és más sztár színes nyomata a falakra és a klasszikus moziplakátok sora a reggeliző helyiségbe, mert az egész család mindig imádta a zenét és a mozit. A hírességek és a régmúlt nagy művészeti pillanatainak emlékezete pedig mindig kellemes emlékeket idéz a vendégekben, akik ezáltal is otthonosabban érzik magukat a legendás bécsi történeteket megőrző Best Western Plus Celebrity Suites épületében.

Érsek M. Zoltán