Kolping Hotel: folyamatos megújulást hoz a megállás nélküli fejlesztés

A több, mint negyedszázada, első magyar családbarát szállodaként indult Kolping Hotel, még a 2008-as globális gazdasági válság éveiben sem mondott le a több száz milliós fejlesztésekről. Emellett Baldauf Csaba igazgató meggyőződéssel vallja, hogy a vendégek becsapása lenne, ha a nehéz külső körülmények miatt bármikor is kevesebbet nyújtanának a megszokottnál. A Kolping a mostani gazdasági helyzetben sem csökkentett a szolgáltatás szintjéből és nem mondott le a fejlesztésekről sem.

Baldauf Csaba a tavaly meglódult infláció és a szállodák gazdálkodását is rendkívül megnehezítő – csak a gáz esetében évi 120 milliós többletkiadással járó – energiaárrobbanás kapcsán, az ürömben is a pozitívumot keresve, két dolgot tart örömtelinek. Az egyik az, hogy az előzetes félelmekre rácáfolva úgy sikerült túlélniük a legnehezebb téli időszakot, hogy a karácsonyi időszaktól a januárra áttett őszi szünetig kifejezetten magas foglaltságot, nem ritkán telt házat értek el. A másik, hogy mivel mostanra lassan megnyugodtak a piacok, a jelenlegi energia árak már a Kolping számára is vállalható módon kigazdálkodhatók.

Érintetlen vendégélmény

De miközben a krízishelyzetek mindig különleges vezetői döntést igényelnek, a Kolping menedzsmentjének energiaárrobbanásra adott válasza nem attól volt erőteljes, hogy drasztikus megszorításokat hozott. Éppen ellenkezőleg. Azért volt különleges, mert szinte minden maradt a régiben. Csak az változott, hogy még a megszokott üzemmenet mellett, még a korábbinál is jobban odafigyelnek a felesleges áram és gázfogyasztás megszüntetésére, a konnektorok le és a nem használt berendezések kikapcsolására. Ugyanakkor – még a legnagyobb energiafogyasztónak számító wellnesst is beleértve – a megszokott szolgáltatások, nyitva tartások terén semmit sem változtattak, semmi olyan lépést nem tettek, ami a vendégélményt csökkentené.

Baldauf Csaba igazgató

– Azt a bizalmat és presztízst, amit az évtizedek alatt felépítettünk, nem rombolhatjuk le máról holnapra azzal, hogy egy – igaz ki tudja meddig tartó -, átmeneti nehézség miatt csökkentjük a vendégek, a hozzánk érkező szülők és a gyerekek komfortérzetét. Még akkor sem, ha az infláció és az energia áremelés hatására bekövetkezett árnövekedést valamennyire mi is igyekszünk érvényesíteni az árainkban. De a vendégek fizetőképességét is tekintetbe véve, ezt nem olyan mértékben tettük, mint amennyire a mi költségeink növekedtek. Azt viszont a hozzánk érkezők becsapásának érezném, ha ebben a nehéz helyzetben, bármiben is kevesebbet adnánk, mint ami nálunk mindig is megszokott volt. Meggyőződésem ugyanis, hogy pillanatok alatt elveszítenénk a bizalmat és törzsközönségünket, ha ezt megtennénk. Ezért döntöttünk úgy, hogy ha az energia áremelkedés olyan méretet ölt, ami kigazdálkodhatatlan, akkor inkább télre bezárunk. Ha viszont képesek vagyunk megbirkózni a kihívással akkor kompromisszumok nélkül, továbbra is a maximumot nyújtva megyünk tovább – elemez a szállodaigazgató.

Mindez azzal is együtt jár, hogy miként a covid időszakában, most is napi szinten kell újraértékelni és ha kell áttervezni a piaci helyzetet és ennek megfelelően alakítani az ajánlatokat. Mert mi sem jellemzőbb a megváltozott vendégszokásokra, mint az utolsó pillanatban érkező foglalások. Az egyik márciusi hétvégén például egymás után négy foglalás érkezett be pénteken, aznapi érkezéssel. Ami a covid előtt elképzelhetetlen lett volna. Örömteli viszont, hogy az átlagos tartózkodási idő továbbra sem csökkent, még az előszezonban is legalább 3-4 napig maradnak a vendégek.

Plusz vonzerő kalandparkkal

– Miközben 2023-ra 15 százalékos visszaeséssel számoltunk, örömteli látni, hogy ez eddig csak 5-6 százalék körüli. Amiben az is egyértelműen szerepet játszik, hogy a nálunk meghatározó magyar családok mellett már a szlovák és a cseh vendégek is egyre többen érkeznek a házba.

Amiben annak is egyértelműen szerepe van, hogy a Kolping Hotel szomszédságában két éve megnyitott a szálloda kabalaállatának számító vízilóról elnevezett Bobo Fun Park. Az egész régió különleges, többgenerációs attrakciójának számító 3000 m²-es, 3 emelet magas adrenalin aréna 30 különféle attrakcióval – közte beltéri mászófallal, csúszdapályával, lézerlabirintussal, trambulin mezőkkel – várja a szállodába érkező, vagy a külsősként jegyet váló vendégeket. Az pedig a mai helyzetben külön előny, hogy a passzív házként megszületett energiatakarékos építmény, minimális energiaköltséggel üzemeltethető.

A több épületet is magába foglaló Kolpingban, az elmúlt öt évben a Bobo Fun Parkkal együtt 3,5 milliárd értékű fejlesztéssel újították fel, vagy fejlesztették az éttermet, a lobbyt, az uszodát és a szobákat. Most pedig a mintegy 350 milliós energiatakarékos beruházásokkal teszik gazdaságosabbá a szálloda működését. Az energiahatékony megoldások a vendégek számára is előnyt jelentenek egyrészt azzal, hogy kímélik a környezetet, másrészt azzal, hogy az alacsonyabb működési költségek a visszafogott árképzést is fenntarthatóvá teszik. Ennek szellemében született meg a Bobo Fun Park melletti területen az a csúcsidőben ötszáz kilowattórás napelem park, ami már a próbaüzem alatt, februárban 29 százalékos energia megtakarítást eredményezett. Emellett most fejeződik be az összes, szálláshelyül szolgáló épület kazánházának felújítása, kiegészülve a szobák hőmérsékletét szabályozó modern épületfelügyeleti rendszerrel. Emellett az uszodában is, kazáncserével egybekötött teljes energetikai rekonstrukció folyik, amelynek eredményeként, az új vizes és levegős hőszivattyúk üzembeállításával még az elfolyó és a használt meleg víz energiáját is hasznosítani tudják.

Érsek M. Zoltán