Pünkösdi eseménydömping a Balatontól Ópusztaszerig – hétvégi programajánló

Egymást érik a jobbnál jobb programok a pünkösdi hosszú hétvégén. A szentendrei Skanzenben megelevenednek a népszokások, Ópusztaszeren izgalmas és látványos bemutatókkal is várják a családokat, Siófokon szezonnyitó rózsaünnep lesz, Etyeken pedig minden a Ciderről szól a hétvégén.

Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben

Vasárnap és hétfőn örökség bemutatók, színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, zenei és táncos programok várják a látogatókat a Skanzenben, ahol negyvenhárom szellemi kulturális örökségét őrző közösség találkozik egymással és a látogatókkal.

A Pünkösdi Örökség Ünnep bepillantást enged élő örökség közösségeink színes hagyományaiba. Két napra kézművesekkel, tánccal, zeneszóval, pünkösdölő gyerekekkel és önfeledt jókedvvel telik meg a múzeum. A látogatók hagyományos ételeket kóstolhatnak, mesterségek titkait ismerhetik meg, beállhatnak a sárközi vagy a nagyecsedi táncosok közé, élvezhetik a különböző tájegységek muzsikáját és gyönyörködhetnek a különféle vidékek viseleteiben. Emellett olyan különleges tradíciókat ismerhetnek meg, mint az egri fertálymesterség, a selmeci diákhagyományok, a hajdúdorogi krisztuskatonaság. A táncos, zenés és kézműves közösségek mellett gasztronómiához kötődő örökségek is bemutatkoznak – a karcagi birkapörkölttől, a bajai halászlén át a borsodnádasdi molnárkalácsig.

A szentendrei Skanzen 12. alkalommal megrendezett Pünkösdi Örökség Ünnepe az Élő Örökségek Jubileumi Év kiemelt eseménye, ahol az UNESCO 20 éves szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményét ünnepeljük.

A Pünkösdi Örökség Ünneppel egy időben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ad otthont az EU Creative Europe Programban megvalósuló nemzetközi projekt magyarországi találkozójának. A négynapos program középpontjában az UNESCO jó megőrzési gyakorlatok regiszterében szereplő táncház-módszer áll. A projektben tánc és zenekutatók, muzeológusok és szellemi örökség szakértők dolgoznak együtt, akik az Pünkösdi Örökség Ünnep ideje alatt közös nemzetközi terepkutatást végeznek.

Gyermeknapra és pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

Forrás: opusztaszer.hu

Élménypedagógiai játékok, a természeti értékeket bemutató foglalkozások és a népszokásokat felidéző programok várják a családokat pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t. Kodácz Csengele közölte, vasárnap, a gyermeknapon délelőtt és délután is élménypedagógiai foglakozásokat szerveznek a skanzenben.

A Nagyréten Bódis Gergely solymász bemutatóját láthatják a vendégek, később pedig a Köröstorki Ebtanoda tart interaktív kutyás gyermekfoglalkozást.
A programokhoz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozik. A madárgyűrűzés mellett az érdeklődők megtudhatják, miként tehető madárbaráttá egy kert, az egyes fajok számára milyen odút érdemes készíteni, de látható lesz a Magyarország békáit bemutató vándorkiállítás és szó esik majd a rákosi viperáról, valamint az év fajává választott alpesi gőtéről is.

Pünkösd hétfőjén a skanzenben, az iparosműhelyeknél hagyományos kézműves tevékenységeket ismerhetnek meg a látogatók, Fordulj egyet, de ne nevess! címmel interaktív viseletbemutató és játszóház várja az érdeklődőket, a Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör udvarán pedig kemencés finomságok sülnek.

Kora délután a Szentesi tanyánál az ópusztaszeri iskolások mutatják be, milyen volt a hagyományos pünkösdölés, majd pünkösdjárás indul az olvasókörtől a lovaspályáig Mester László zenekarával, valamint a pünkösdi lovasjárattal.

Ezután következik a pünkösdi király megválasztása. Az emlékpark nagyrétjén a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút.

Szezonnyitó Pünkösdi Rózsaünnep Siófokon!

Pünkösdkor rózsák között nyitják meg a nyári szezont Siófokon! Színes, családi programokkal, rózsák ihlette rendezvényelemekkel, neves koncertfellépőkkel és az 55 éves Siófok város testvérvárosainak vendégfellépőivel várják a szórakozni vágyókat május utolsó hétvégéjén. Az eseményen először adják át a Varga Imre Művészeti díjat a szobrászművész születésnek 100. évfordulója alkalmából és kiderül, ki kapja idén a Kálmán Imre emlékplakettet és a Siófok turizmusáért díjat 2023-ban.

Az egyedi rózsás arculatú és hangulatú siófoki eseményen minden érdeklődőt várnak a családi és gyerekprogramok, kreatív műhely, veterán jármű kiállítás, az Alma Együttes és Gryllus Vilmos gyermekkoncertje. A siófoki Pünkösdi Rózsaünnepen fellép pénteken a The Carbonfools zenekar, szombat este a siófoki kötődésű KFT Együttes idézi meg a balatoni nyarat, majd vasárnap ZSÉDA ünnepi koncertje varázsolja el a látogatókat a csodálatos színekben pompázó Rózsakert szomszédságában. Pünkösdhétfő az egészség és a tradíció jegyében telik majd a hajóállomás környékén, prevenciós előadások, kutyaterápiás bemutató, katasztrófavédelmi és rendőrségi bemutató, egészségügyi szűrések várják a látogatókat, délután az idén 60 éves Balaton Táncegyüttes teszi fel a koronát a siófoki Pünkösdi Rózsaünnep programjára. A rendezvénytéren, egész hétvégén színes kínáló standok, helyi étel és italkülönlegességek, rózsás gasztro és kézműves vásár biztosítja a hamisítatlan balatoni hangulatot a nyár fővárosában.

Az esemény különlegessége, hogy szombat délelőtt 10.00 és 11.00 óra között a régi időket idéző felvonulással érkezik Millennium Parkból a Hajóállomásra a pünkösdi ünnepi díszmenet, lovas huszárok vezetésével, Siófok város vezetőivel és meghívott vendégekkel, testvérvárosok küldöttségeivel, civil szervezetek sokszínű résztvevőivel. A szervezők várják a lakosok és látogatók csatlakozását a menetbe a Fő tértől egészen a Rózsakertig. A szezonnyitón Dr. Lengyel Róbert Siófok város polgármestere ünnepélyesen átveszi a nyár fővárosának szimbolikus kulcsát, mellyel hivatalosan is kezdetét veszi a 2023-as nyári turisztikai szezon az idén 55. jubileumát ünneplő városban. A rendezvény színpada ad otthont idén a Balatoni Szövetség díjátadásának, valamint Waldheim, Porec és Gyergyószentmiklós testvérvárosok által hozott kulturális és művészeti fellépők vendégműsorának.

Ciderfesztivál a hétvégén Etyeken

Fotó: Miknyóczki Dóri

Az Almás Kert Cider Feszten végigkóstolhatják a látogatók a magyar termelői cidereket május 27-én és 28-án Etyeken. A helyszín azért lesz különleges, mert a BudaPrés Cider pincészet épületében és az előtte húzódó almásban zajlanak majd az események. Fűben ücsörgésből, ciderezésből, pizzázásból és akusztikus koncertekből áll majd a program.

A pünkösdi hétvége első két napján a fesztiválon a BudaPrés ciderei mellett ott lesznek a legmeghatározóbb hazai termelők, így az AGP Cider, a Bright Cider, a Czider, a Mad Dog Cider és a Richí’z Cider almaborait is megkóstolhatják a vendégek.

Szombaton Szabi, a Pék, akit Olaszországban idén tavasszal a világ legjobb 50 pizzamesterének egyikévé választottak, pizzát süt, a Piknik UtczaBár pedig mindkét nap ott áll majd a grill mellett, és forgatja a hamburgerpogácsákat. A kávéról a 42 Coffee fog gondoskodni. Szombaton a Microdosemike, vasárnap a Nagy Barni x Kiss Peti Duo lép fel.

Azoknak, akik a ciderezésen és a hamburgerezésen túl el szeretnének jobban mélyedni a ciderek világában, több programmal is készülnek a szervezők. Mindkét nap 13 és 16 órától is egy pincetúra keretében vezetik végig a vendégeket a BudaPrés Cider épületén, végigkövetve az utat, amelyet az alma bejár annak megérkezésétől a kész almabor kóstolásáig. Emellett vasárnap délután egy mesterkurzus is várja az érdeklődőket, ahol a fesztiválon kiállító pincék mindegyike személyesen mutatkozik be. Miközben elmesélik történetüket, egy számukra különösen fontos ciderükről is sok tudnivalót árulnak el.