Rejtélyes világ: a titokzatos máltai Bidni Kör

A történelmi emlékeiről, varázslatos tájairól, csodálatos tengerpartjairól híres Máltán akad egy kevéssé ismert, rejtélyes látnivaló: egy száz méter átmérőjű, kör alakú mélyedés, amely épp olyan látványos, mint amilyen titokzatos.

Ha valaki Máltán Zabbar település környékén jár és még nem hallott a Bidni körről, nem is veszi észre, mert azt magas falak és mezők ölelik körbe. Az érintett terület a Triq il-Bidni és a Trejqet Wied ta ’Mazza mentén található: a terület egy család tulajdonában van, amelynek tagjai lelkesen mutatják meg az érdeklődőknek a hatalmas, furcsa, kör alakú mélyedést a tájban.

A kör alakú mező – helyi nevén „Ic-Cirku” (A kör) – lenyűgöző. A tökéletes kör körülbelül 100 méter átmérőjű. A külső határfalon belül van egy másik, azzal párhuzamos fal. A két fal közötti részt, ami a mezőhöz képest kicsit magasabban fekszik, jól megnőtt fák töltik ki. A családi parasztház északra fekszik. Magát a mezőt sok éve nem gondozzák, és mindenféle vad növényzet terem ott. Az egyes évszakokban más és más növények borítják virágba a mezőt. A terület valós történetéről sajnos keveset tudni, de mendemondák élnek és a térség számos ismert történelmi műemléke, például egy nemrég elpusztult római villa és a Bidni Dolmen, arra utal, hogy a hely valaha nagyobb jelentőségű lehetett.  A Környezetvédelmi Hatóság (Planning Authority) az Ic-Cirku tal-Bidni -t örökségvédelem alá helyezték, tudományos szempontból 2. fokozatú és régészeti szempontból B-kategóriájú emlékhelyként.

Úgy tűnik azonban, hogy senki nem tud kézzelfoghatót a helyszín eredetéről.  Meg nem erősített források szerint itt egyszer egy faragott fej került elő, és a tény, miszerint a mélyedés fantasztikus kilátással bíró magaslaton fekszik, jelzik, hogy azt tudatosan építhették. Sok tudós feltételezi, hogy talán római amfiteátrum volt. A régészek azonban elvetik ezt az elméletet, és feltételezik, hogy egyszerűen dolinról van szó – tölcsér alakú üregről vagy medencéről, amely a mészkő feloldódásának eredménye, hasonlóan egy sekély víznyelőhöz. Vélhetőleg sosem fogjuk megtudni, hogy a Bidni kör ember alkotta-e vagy a természet mesterműve. Magántulajdonként valószínűtlen, hogy valaha is ásatások történjenek rajta.

Akik valaha is sátoroztak a területen azok sokszor különleges, kísérteties élményekről számoltak be, megerősítve azt a feltételezést, hogy a hely valaha egy római amfiteátrum lehetett, amely jellemzően gladiátorcsatákat, állatgyilkosságokat és kivégzéseket látott. De ezek a furcsa élmények akár a túlzott képzeletnek és annak az érzésnek is tulajdoníthatók, amely az éj sötétjéből és az üresség érzéséből fakadnak egy furcsa kör alakú rejtély középpontjában.