Rézágyúk, bunkerek és a komiszkenyér titkai – hétvégi programajánló

Fotó: Josef Siffert

Huszárok és rézágyúk, meg ünnepi programok uralják a március 15-i hosszú hétvégét, de azért akad más izgalmas ajánlat is. Indulhatunk bunkertúrára, víziszárnyasok nyomába eredhetünk, vagy akár a magyar határ túloldalán, csodás Esterházy-helyszíneken hallgathatunk koncerteket.

Háromnapos ingyenes programsorozat a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) ingyenes programokkal, a többi között kézműves foglalkozásokkal, kurátori tárlatvezetésekkel és számos egyéb családi, gyermek- és felnőttprogrammal várja a látogatókat három napon át, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján. A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) pénteken 14 órától 18 óráig, szombaton és vasárnap pedig 10 és 18 óra között várja ingyenes programokkal a látogatókat.

A gyerekeket kézműves foglalkozások, alkotóprogramok, múzeumi játéktér, színező sarok, kincskereső programok, filmvetítések várják, míg a felnőtteket tematikus tárlatvezetések, épületséták, zenetörténeti tárlatvezetések.

A múzeumi játéktéren a látogatók a forradalmi szélforgót, az óriás kirakót, a memória társasjátékot, a Föltámadott a tenger nevű társasjátékot, a Mit kíván a magyar nemzet? kooperatív kártyajátékot és a MNM Puzzle-t is kipróbálhatják. A gyerekeket színező sarok is várja, emellett filmvetítések lesznek a Széchényi-teremben.

Fotó: mnm.hu

Március 16-án szombaton a múzeumi játéktér az Építsünk múzeumot! programmal egészül ki, amelyen a 10 évesnél idősebbek csákányt, lapátot és vakoló kanalat vehetnek a kezükbe és megépíthetik a Magyar Nemzeti Múzeumot kicsiben. Lesz családi kincskereső program, népi iparművészek vezetésével pedig kézműves foglalkozásokkal várják az alkotni vágyó gyerekeket és felnőtteket.

A Múzeumkertben délután táncház kezdődik, Dallamok a kiállításban címmel pedig a MÁV zenekar szimfonikus vonósnégyese ad koncertet a történeti kiállítás 14-es termében.

Szombaton tárlatvezetésekkel is várják a látogatókat, ezek között a Csak egy pillanat volt című vezetésen a 19. századi bálok és szerelmek világába kalauzolják a látogatót a Madách Színház színművészeinek közreműködésével. Tárlatvezetés indul még a többi között a Pannónia fénye! A Seuso-kincs, valamint az Egy fiatal tiszt karrierje (amely Kazinczy Lajos életét mutatja be) címmel.

Március 17-én, vasárnap a múzeumi játéktér mellett “A leghosszabb század nagyjai” – a 19. század története címmel meghirdetett, valamint az Altamira barlangrajzait bemutató kurátori tarlatvezetésre várják a látogatókat. Emellett a Zene – Történelem – Lenyűgöző zeneszerzők című zenés programhoz lehet csatlakozni.

Az előregisztrációkat a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján, az mnm.hu oldalon várják, ahol a részletes programleírás is megtalálható.

Vonósnégyes fesztivál az ausztriai Esterházy-helyszíneken

Fotó: Andreas Buchberger

Március 15. és 17. között megnyitja kapuit a magyar látogatók előtt Fraknó Vára és a kismartoni Esterházy-kastély. Mindkét helyszínen a téli nyitvatartás ellenére emelt számban indítanak magyar nyelvű vezetéseket. A csodás akusztikájú Haydn Teremben ezen a hétvégén tartják a quartetto plus vonósnégyes-fesztivált. A szezont április 14-én kezdik az Esterházy Art Award győztes művészeinek, Horváth Gideon, a Kortmann-Járay Katalin és Mendreczky Karina művészpáros, Süveges Rita és Trapp Dominika kiállításával.

Skanzen: rézágyútól a komiszkenyérig

Fotó: Skanzen

Március 15-én ünnepi programmal várják a látogatókat a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol kézműves foglalkozások, huszártábor, lovas díszbemutatók és zenés-táncos verbuválás is színesíti a programot.

A hagyományok szerint ebben az évben is a Hagyaték Lovas Egyesület huszárai népesítik be a múzeum területét: az ügyességi játékok és bemutatók során az érdeklődők megismerhetik a huszárok fegyverzetét, viseletét, mindennapjait és kiképzésük menetét is.

Az Erdély épületegyüttesben megkoszorúzzák az 1848/49-es szabadságharc emlékére emelt sepsiszentgyörgyi honvéd emlékmű másolatát, a tematikus túrákon pedig a szabadságharc erdélyi eseményeiről és Gábor Áron kézdivásárhelyi ágyúöntő életének helyszíneiről tudhatnak meg érdekességeket a résztvevők.

A gyerekek több helyszínen ügyességi- és huszárpróbákon képezhetik magukat, zenés-táncos verbuválás során katonadalokat tanulhatnak, majd kipróbálhatják, hogy milyen katonának lenni. A Skanzen menetleveles-pecsételős Barangoló játéka segítségével önállóan ismerhetik meg a Skanzen Erdély épületegyüttesét.

A kézműves foglalkozásokon a látogatók többek között huszárcsákókat, fakardokat, kokárdákat, valamint nemzeti színű pártákat és gyöngyöskitűzőket készíthetnek, a lányok haját pedig a reformkori divat szerint fonják be.

Kiemelték, hogy a népi- és kovácsmesterség-bemutatók mellett ételkóstolás is színesíti a programokat, amelyek során többek között megtudhatják a látogatók, hogy mi a hamis gulyásleves, a komiszkenyér, és mi volt Petőfi Sándor egyik kedvenc eledele. A tematikus borkóstolás során pedig kultúrtörténeti érdekességek tárulnak fel a nagyközönség előtt.

A közlemény szerint szombaton és vasárnap lovas huszárokkal ugyan már nem találkozhat a nagyközönség a Skanzenben, azonban a játék- és kézműves porták megidézik a korszak hangulatát. Az ünnepi hétvégén a házak és időszaki kiállítások látogathatók, és megtekinthető a Skanzen legújabb tárlata is a Skanzen Galériában Csűr-képek címmel.

Tavaszi bunkertúra a Strázsa-hegyen

Fotó: dunaipoly.jegy.hu

Március közepén a résztvevők eljuthatnak a szovjet katonaság gyakorlóterén kiépített bunkerok világába. Érdekes információkat és nem mindennapi történeteket ismerhetnek meg a kirándulók. A túra végén a Kis-Strázsa-hegyi kilátóból a gyönyörű esztergomi panoráma megtekintésére is van lehetőség.

A bunkertúrákhoz szükséges felszerelések:

  • fejlámpa (nem kézi); ha egy családnál vagy csoportnál minden második embernél van, az elég
  • a legjobb túracipőnk
  • hosszú nadrág mindig
  • ha meleg van, sok víz; ha esik, esőruházat alul, felül
  • saját igényeknek megfelelő ennivaló
  • egyébként az évszaknak megfelelő ruházat, amit nem fogunk kímélni; felülre ajánlott a jó
  • párologtató képességű, könnyű ruházat, ahol a meleg réteg gyorsan levehető és vihető
  • • opcionális barlangtúránál a pólóra elég egy vékony pulcsi (állandó 13° C)
INFÓ A részvételhez bejelentkezés szükséges! Helyszín: Esztergom, Strázsa-hegy. Időpont: 2024. március 15. 9:00. Túra hossza: 5 km, 3-4 óra. Találkozó: 9:00 Esztergom Kökörcsin Ház. Részvételi díj: 4500 Ft/fő online jegyváltás esetén, 5000 Ft/fő helyszíni jegyváltás esetén Kapcsolat: Vízkert András, kokorcsinhaz@dinpi.hu, 06-30-6634656

Víziszárnyasok nyomában a Böddi-széken

Fotó: knp.hu

A túra során a tanösvény gazdag élővilágát figyelhetjük meg, illetve betekintést nyerhetünk a csatorna nádasának és a Böddi-szék élővilágának életébe is – ajánlja kirándulását a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A túra távja 5 kilométer, időtartama három óra.

INFÓ Találkozó: 9:00 óra, Dunatetétlen, Sóballa tanösvény; találkozó az 53-as út mentén a Jani bácsi horgásztava táblával jelzett parkolóban. Jegyárak: Felnőtt jegy: 1800 Ft/fő, Gyerek jegy: 1300 Ft/fő. További információ: knp.hu